10. august 2016

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

I dag hepper vi på Yolande Mabika og Popole Misenga

De Olympiske Lege er enorme. Der er gået fem dage siden åbningsceremonien, og indtil videre har blot to af de 10 flygtninge, som optræder statsløst under det olympiske flag, været i kamp. Mandag vandt syriske Yusra Mardini, 18, sit heat i 100 meter butterfly i tiden 1:09.21. Og i går slog hendes landsmand, 25-årige Rami Anis, personlig rekord […]

Det bedste vi har set

Amerikansk affald kommer frem af indlandsisen

Den globale opvarmning var ikke en del af ligningen, da 9.000 tons amerikansk affald tilbage i 1967 blev efterladt otte meter under indlandsisen. Det var resterne af en undersøisk by, amerikanere byggede under den kolde krig, men som de bagefter forlod. Planen var, at affaldet skulle ligge der til evig tid, men ifølge et internationalt forskerhold kommer det ikke til at ske. Afsmeltningen af indlandsisen vil i løbet af de næste årtier vil giftige PCB-forbindelser, 200.000 liter dieselolie, 24 mio. liter biologisk spildevand og lavradioaktivt affald få adgang til havet. Ifølge forskerholdet kan der ikke gøres noget for at forhindre det, så længe den globale opvarmning fortsætter.

Brandattentaterne genbesøgt

Tragedien gentager sig. I nat har der været endnu et attentat mod et asylcenter i Tyskland, i Witzenhausen ved Hessen, hvor 22 personer er blevet kvæstet. Bestialiteten virker lammende. Men der er ingen vej uden om at forholde sig til denne hjemmegroede terrorisme. Derfor vil vi anbefale en artikel fra Føljetons arkiv: Forfatter Mads Nygaard rejste sidste efterår gennem et omvæltet Tyskland sammen med fotograf Tao Lytzen – ned til de asylcentre, der er blevet forsøgt brændt af om natten med sovende børn og voksne: ”Alting snævrer ind ved indgangen til Boizenburg Altstadt, selv vejbanen.”

Ditte Giese slås med FF

Flot arbejde af statsforvaltningen – foreningen far må juble – ligestilling og delt forældremyndighed til døden.” Sådan skrev journalist Ditte Giese på Twitter 7. august i forbindelse med, at en far havde dræbt sin 8-årige datter, efter moren havde tabt en sag om fuld forældremyndighed. Siden er Ditte Giese blevet politianmeldt af Foreningen Far, hun har fået et hav af vrede beskeder og høstet knap 1000 likes på en facebookopdatering, hvor hun forklarer, hvad det hele egentlig handler om. Ganske underholdende om end lidt forvirrende at følge…

Spisesedlen

Hundredvis af danskere skal undersøges for skattely i Luxembourg. En anonym kilde har lækket en harddisk med oplysninger om 160.000 mistænkelige kontoforhold fra en unavngiven bank i Luxembourg. Den tyske delstat Nordrhein-Westfalen har modtaget oplysningerne, og 612 af sagerne vedrører danske konti. Skat i Danmark undersøger sagen.

Lækkede dokumenter afslører grusomt misbrug af asylbørn i fængsel. The Guardian Australia har modtaget mere end 2.000 lækkede rapporter om overgreb i et australsk fængsel for asylansøgere på den lille ø Nauru. Mange af sagerne handler om børn, der er blevet seksuelt misbrugt, slået eller truet på livet.

Bilbål i gaderne. I nat blev endnu syv biler brændt af i socialt belastede ghetto-kvarterer i Skånes største by – hvor i alt 31 biler er brændt i den seneste uge.

Vietnam har sat opsat raketter på adskillige i øer i det Sydkinesiske hav. Raketter, der ifølge en ny rapport vil være i stand til at ramme kinesiske militærbaser i regionen. The Guardian kalder det et af de mest selvhævdende træk i årtier.

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12