10. august 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Vækkeuret, ingen gider lytte til

Den satiriske tegneserie First Dog on the Moon siger det måske bedst: “Det burde ikke komme som nogen overraskelse, at klimaforandringerne er værre end vi troede.“ Rapporten fra FN’s klimapanel (IPCC) er som det vækkeur, man selv har sat om aftenen, men som alligevel tager en på sengen, når det begynder at bimle og bamle […]

Kære læser

Vi bliver nødt til at tale om kulturkrigen

…Vi ved det godt. Ingen har lyst til at beskæftige sig med, hvad end der foregår af nonsens i USA. Diskussioner om critical race theory, der ifølge højrefløjen er venstrefløjens forsøg på at installere en raceskam i hvide børn (men egentlig er en obskur universitetsdisciplin fra 70’erne), cancel culture og konspirationsteorier om en global, venstreorienteret […]

Det bedste vi har set

Babak fra Danmark

Babak fra Danmark

Generationen er en podcastserie på DR, som du virkelig bør finde et hul i programmet til. Hen over fire afsnit søger den dansk-iranske rapper Babak Vakili (aka bobby shams) ned i sin og sin generations fortælling “via en lydmosaik af rap, fiktive karakterer, indre dialoger, interviews og reportage“. Det er klasse.

+ DR har en glimrende webdok om manden (med en lidt tung titel): ‘Babaks farve har altid lyst ham op som en medalje’.

Lotterier og coronavacciner

Lotterier og coronavacciner

Den amerikanske delstat Ohio lokkede borgerne til at lade sig vaccinere ved at gøre vaccinationsprogrammet til en del af et præmielotteri. Det virkede tilsyneladende: 82.000 flere lod sig vaccinere til 68 dollars pr. hoved. Det forhindrede 5.000 intensivindlæggelser til 13.500 dollars om dagen, så lotteriet til små 5,6 mio. dollars menes at have sparet 66 mio. dollars. Tråd på Twitter af en af forskerne bag tallene her. Hele rapporten ‘Conditional Cash Lotteries Increase COVID-19 Vaccination Rates’ her (32 sider).

Hun gør det uhåndgribelige vejr håndgribeligt

Hun gør det uhåndgribelige vejr håndgribeligt

Den tyske klimatolog Friederike Otto er en af hovedforfatterne bag den nye klimarapport fra FN’s klimapanel. Politico Europe har et fint portræt af hende, som også giver et indblik i, hvordan klimaforskningsområdet på få år har udviklet sig således, at analyser, der tidligere ville tage månedsvis at udføre, kan foretages i en håndevending – takket være avancerede computersimulationer.

Spisesedlen

Yderligere 702 sygeplejersker strejker. Sygeplejerskernes strejke over dårlige lønvilkår rammer nu kirurgi, anæstesi, opvågning, ambulatorier og nogle IT-funktioner. “Der er ikke rigtig nogen politikere, der har ladet sig mærke med, at vi har haft gang i en strejke i mange uger nu,“ lyder det fra Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd, der har varslet en yderligere udvidelse den 7. september.

USA, Storbritannien og Canada indfører nye sanktioner mod Hviderusland. Landene lægger mandag yderligere pres på Hvideruslands leder Alexandr Lukasjenko ved at begrænse regimets handel med potaske og olie, lån og køb af værdipapirer samt flyvning i britisk luftrum. USA’s præsident, Joe Biden, underskrev samme dag en bekendtgørelse om den hidtil største sanktionsrunde rettet mod 23 individer og 21 organisationer.

415 filmfolk i opråb om dårlig arbejdskultur. I et åbent brev til danske filmproducenter siger blandt andre skuespillerne Bodil Jørgensen, Ellen Hillingsø og Emma Sehested Høeg fra over for den “vold, chikane, mobning, trusler og ‘andre bøllemetoder’“, de oplever finder sted som følge af et øget pres på budgetter og produktioner. Brevet er første gang bragt af filmmagasinet EKKO.

USA vil gennemgå 11. september-dokumenter igen. Præsident Joe Biden er positiv over for sit justitsministeriums forslag om at gennemgå, hvorvidt man kan offentliggøre tidligere tilbageholdt information om angrebene på World Trade Center den 11. september 2001. Sådan lyder det i en udmelding mandag, efter over 1.600 mennesker i et brev har bedt ham om at blive væk fra Ground Zero på 20-årsdagen, hvis ikke oplysningerne frigives.

Græsk premierminister undskylder for sin håndtering af skovbrande. Mandag beklagede premierminister Kyriakos Mitsotakis på direkte tv ikke at have gjort nok for at stoppe de skovbrande, der de seneste uger har hærget Grækenland. “Jeg forstår fuldstændig smerten hos vores medborgere,“ sagde han og lovede genplantning af de særligt ramte områder Euboea og Attica, hvortil man havde godkendt fondsmidler på 500 mio. euro.

Et sidste ord

Fravælg alle former for cookies, sig nej til alle notifikationer. Lyder det nemt? Internettet er mere snu, end du tror.

Føljeton er tilbage i morgen, hvor vi heller ikke har tænkt os at skrive noget med småt.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12