10. august 2023

Højt hår og flade sko

Tyskerne er efter den tidligere kansler Angela Merkel for frisørregninger, der stadig koster skatteyderne lang tid efter hun har forladt regeringskontoret. Og selvom hendes mandlige efterfølger faktisk har brugt endnu flere på hår og makeup, er det igen kvinderne, der løber med opmærksomheden.

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Host op med pengene, siger Lula

Det lyder kedeligt, og er det muligvis også, men Bolivia, Brasilien, Colombia, Ecuador, Guyana, Peru, Surinam og Venezuela har netop underskrevet en pagt. De otte lande har det til fælles, at deres territorier breder sig ind over regnskoven i Amazonas, der med sine 3 mio. kvadratkilometer er verdens største regnskov. Det er ikke første gang, […]

Det bedste vi har set

AI med agenda

AI med agenda

En af de fedeste bivirkninger ved kunstig intelligens er, at modellerne nådesløst udstiller den bias, der ligger kodet dybt i dem. Det har et stort forskningsprojekt nu kigget nærmere på. I MIT Technology Review kan man læse, hvordan forskerne har fundet ud af, at de forskellige AI-sprogmodeller svarer ret konsistent med udgangspunkt i en bestemt politisk orientering. ChatGPT ligger fx et godt stykke til venstre i modellernes politiske landskab, mens Metas LLaMA er den mest højreorienterede.

En diskvalificerende granat

Fotograf Jan Grarup har på en af sine ture til frontlinjen i Ukraine affyret en mortérgranat mod de russiske styrker. Dér overtrådte han ifølge Journalisten en grænse, der gør, at han kan blive retsforfulgt: For som militæranalytiker Kenneth Øhlenschlæger Buhl forklarer til fagbladet, er man som journalist beskyttet og må ikke begå krigshandlinger. Grarup begik derfor en af journalistikkens største fy-fy’er: Ved at overgå fra en passiv observatør til at deltage aktivt, kunne han ikke længere dække krigen objektivt. Men hvem kan egenligt det?

Næste fase: Fagforeninger i Marvel

Næste fase: Fagforeninger i Marvel

Marvels special effects-hold har ansøgt om medlemskab i fagforeningen International Alliance of Theatrical Stage Employees. De slutter sig til en voksende gruppe inden for underholdningsbranchen, der organiserer sig og kræver bedre arbejdsforhold og kompensation. Det et viser sig, ifølge Vulture, at inspirationen til skurkene i Marvels filmunivers kan findes inde i huset – i branchen er det ingen hemmelighed, at Marvel er nogle af de styggeste over for deres produktionsmedarbejdere.

Spisesedlen

Ecuadoriansk præsidentkandidat dræbt under valgarrangement. (CNN)

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) varsler ny bandepakke samt strafskærpelser. (Avisen Danmark)

Voldsomme naturbrande raserer på turistøen Maui i Hawaii. (BBC)

Polen sender yderligere 10.000 soldater til grænsen mod Belarus. (TV 2)

Den danske cykelrytter Amalie Dideriksen vinder VM-sølv i omnium. (Jyllands-Posten)

Ansatte i Hærens Konstabel- og Korporalforening bliver udsat for krænkende adfærd ifølge Arbejdstilsynet. (DR)

Mindst 41 mennesker druknet efter forlis med migrantbåd i Sicilienstrædet. (Seattle Times)

To nye droner skudt ned nær Moskva ifølge russiske myndigheder. (The New York Times)

Omfattende datalæk afslører navne og rang på alle nordirske politibetjente. (The Guardian)

Belgisk våbenhandler står klar med godt 50 Leopard 1-kampvogne til Ukraine. (Washington Post)

Nærsynet

Banket på plads

Banket på plads 

De italienske banker fik sig et chok, da landets regering mandag varslede en såkaldt windfall tax, der truede med at beskatte 40 pct. af de penge, bankerne har tjent på den hævede rente. Tanken var, at den nye skat skulle indbringe godt to mia. euro, som kunne gå til familier, der er blevet særligt hårdt ramt af rentestigningerne. Alt var umiddelbart på plads, men efter bankaktierne tog et forventeligt dyk, fik Italiens premierminister Giorgia Meloni alligevel kolde fødder – og udvandede forslaget.

Ud af kulkælderen

Også i Sydafrika har man temmelig svært med at få gennemført et ellers stort opslået, politisk progressivt projekt. Den sydafrikanske regering har i hvert fald bedt om mere tid til at få styr på den klimaplan, der skal føre til en afvikling af landets kulindustri. For selvom både EU, USA, Frankrig, Tyskland og Storbritannien har tilbudt at hjælpe økonomisk, er det ikke helt nemt at komme af med den energikilde, der leverer 80 pct. af landets strøm.

Et sidste ord

Den nye sæson af Seinfeld ser lovende ud.

Ses i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12