10. januar 2017

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Zygmunt siger

Han skabte et lille håb. Ikke med ordene, som altid var dystre, kontante og tankevækkende. Den polske sociolog Zygmunt Bauman, som døde i går i en alder af 91 år, havde på sin vis allerede levet for længe; med sine ætsende bøger om livet i det postmoderne forbrugersamfund – og hvordan folk i stigende grad stavnsbindes lokalt, […]

Kære læser

Licens til at dræbe

Bestanden af rotter i Danmark topper hvert tiende år og sidste top var i 2007. Det har Føljetons Lasse Lavrsen mærket på egen krop, og nu er han på vej ind i rottens indre for at forstå verdens mest udbredte og mest forhadte pattedyr. Dette er andet afsnit af hans føljeton om rotter. Vi kommer ind en tidlig morgen, hvor han for første gang har fået besøg af kommunens rottefænger efter en søvnløs nat.

Det bedste vi har set

I søndags kunne David Bowie været blevet 70 år, men i dag er det et år siden, han døde. På sin 69 års fødselsdag udgav han sit sidste album Black Star, og en ny dokumentar fortæller grundigt og rørende om hans sidste år. Årene, hvor alle masker faldt. Gamle gåder bliver løst i filmen, og nye dukker op, men frem for alt tegner den et billede af en helt almindelig fyr.

Spisesedlen

De svageste elever rammes af tynd feedback på gymnasier. Røde streger, få kommentarer og en karakter er typisk den feedback, gymnasieelever får, når de har afleveret en stil i dansk. Og det rammer de elever, der får lavest karakterer, da de ikke får hjælp til, hvad de kan gøre for at forbedre sig og derfor fastholdes i bunden af skalaen. Det viser en ny ny ph.d. af Anne Smedegaard fra Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab under Københavns Universitet.

Trump vælger sin svigersøn som personlig rådgiver. Den 35-årige forretningsmand Jared Kushner, som er gift med Ivanka Trump, er blevet udnævnt til seniorrådgiver i svigerfars nye regering. Han skal rådgive præsident Trump om handelsaftaler og Mellemøsten. Men en gruppe af demokrater mener, at udnævnelsen er i strid med en amerikansk nepotismelov, og de vil have sagen undersøgt af blandt andet Justitsministeriet. Trumps advokater svarer, at loven ikke omfatter Det Hvide Hus.

I 2016 ødelagde Israel rekord mange palæstinensiske boliger i det besatte Øst-Jerusalem. Det skriver Al Jazeera, der gennem hele året i samarbejde med FN har forsøgt at dokumentere hvert eneste hus, den israelske hær har jævnet med jorden i Øst-Jerusalem. Da man begyndte at føre statistik i 2009, var antallet af mennesker, der måtte forlade deres hjem, under 600. Et tal, der siden har svinget med et par hundrede – altså indtil til 2016, hvor det kom op over 1200.

Alzheimer-medicin kan snart erstatte tandfyldninger. Det peger forsøg af et forskerhold fra King’s College London på. De har fundet frem til, at præparatet Tideglusib, der længe har hjulpet Alzheimer-patienter, helt naturligt kan få tænder til at reparere og genopbygge sig selv. Forsøgene er indtil videre udført på mus, men forskerne bag mener ikke, det vil vare længe, før vi alle sammen kan blive behandlet med det hos tandlægen.

Rygterne har kørt i årevis, men nu sker det: Twin Peaks sæson 3 sendes på tv fra søndag 21. maj. Sæsonens første afsnit kommer til at vare to timer og bliver sendt på amerikanske Showtime. Castet bliver en blanding af gamle og nye ansigter, og endnu en gang er både David Lynch og Mark Frost skaberne bag værket. Vi ved ikke med dig, men her på redaktionen glæder vi os altså!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12