10. januar 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Tæppefald for Anders Fogh og Pia Kjærsgaard

“Demokratiet er gået i stykker. Sådan fikser vi det,“ står der med store bogstaver hen over forsiden på den seneste udgave af Foreign Policy. Formentlig foranlediget af etårsdagen for pøbelangrebet på kongresbygningen i Washington, D.C., har det respekterede amerikanske udenrigspolitiske magasin lavet et temanummer om, at den frie verden er under pres. I den forbindelse […]

Kære læser

Kan de russiske aggressioner tæmmes?

Da Loke får Fenrisulven med jættekvinden Angerboda, jager det ifølge nordisk mytologi en skræk i livet på aserne. Dag for dag for dag vokser ulven sig større og stærkere, og desuden siger en spådom, at den vil dræbe Odin ved Ragnarok. Aserne beslutter derfor at få Fenrisulven bundet, og får til det formål nogle dværge […]

Det bedste vi har set

Hvad nu hvis demokrati og klimakamp ikke er foreneligt?

Hvad nu hvis demokrati og klimakamp ikke er foreneligt? 

Når verdens store nationer år efter år samles til topmøder, COP-møder og brandtaler for vores fælles planet, skaber det altid den samme forventning blandt os dødelige: Hvad nu hvis det her bliver gangen, hvor politikerne endelig smider, hvad de har i hænderne og gør det, der skal til? Det sker sjovt nok aldrig, og det har fået en redaktør hos Foreign Policy til at betvivle, om den vestlige verdens foretrukne styreform egentlig er den rette til at styre os igennem krisen: “Demokrati virker igennem kompromiser, men klimaforandring er præcis den type problem, der ikke tillader det.“  Tal om en ubekvem sandhed, som Al Gore ville sige det.

En lykkelig og lidt sær og lidt sørgelig historie

En lykkelig og lidt sær og lidt sørgelig historie

Her kommer en vaskeægte feel good fortælling. Måske kan du huske billederne af det sæt hænder, der i desperation overrakte en baby til det amerikanske militær under evakueringen tilbage i august? Babyen, der hedder Sohail Ahmadi, er nu blevet lokaliseret i Kabul, hvor han har boet med en 29-årig taxachauffør, som fandt ham dengang. Efter syv ugers forhandlinger med den 29-årige Hamid Safi, der tog Sohail til sig som sin egen, er barnet blevet overleveret til sine slægtninge. De vil forsøge at få ham til USA, hvor hans forældre er flygtet til. Sikke en solstrålehistorie, der dog skær lidt i hjertet på vegne af Safi og som giver lyst til at stille det indlysende spørgsmål: Hvordan fanden endte babyen alene? Dumpede det amerikanske militær ham bare, efter forældrene havde overdraget ham til dem?

“Skolen mangler tydeligvis et fokus på håndværket at instruere og kunsten at fortælle en historie“

“Skolen mangler tydeligvis et fokus på håndværket at instruere og kunsten at fortælle en historie“

Efter en anonym elev på Den Danske Filmskole i december valgte offentligt at kritisere lærerstaben for at være en række dinosaurer, der “modsætter sig forandring“, er kritikken regnet ned over både elevens anonymitet og anklage. Nu tager lærer og filminstruktør Pia Bovin eleven i forsvar: “Hvorfor vælger en elev at være anonym? Det spørgsmål må alle, der har et ledelsesansvar, stille sig selv. For det er udtryk for, at det ikke er lykkedes at skabe tillid til, at personer længere nede i systemet kan kritisere forholdene.  Den Danske Filmskole har aldrig været et frit og trygt sted. Hverken i fortiden eller i nutiden.“ Kritikken af undervisningen kan hun såmænd også genkende.

Spisesedlen

Chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste har siddet varetægtsfængslet siden 9. december. Det kom frem mandag, efter Københavns Byret ophævede navneforbuddet i sagen om lækager i Efterretningstjenesten. Spionchefen Lars Findsen er i hemmelighed blevet sigtet for at have lækket højt klassificerede oplysninger, der kan skade landets landets sikkerhed eller forhold til andre nationer. På dagens retsmøde vil der blive taget stilling til, hvorvidt Lars Findsen fortsat skal sidde varetægtsfængslet.

164 dræbt og 5.000 arresteret under protester i Kasakhstan. Siden priserne på brændstof i sidste uge skød i vejret, er store protester brudt ud. Regeringen meldte søndag ud, at oprøret indtil videre har kostet 164 mennesker livet. Det forlyder, at landets præsident, Kassym-Jomart Tokayev, i slutningen af sidste uge udstedte såkaldte ‘shoot-to-kill’-ordrer mod de demonstranter, han i samme ombæring kaldte “banditter og terrorister“.

Novak Djokovic vinder appelsag om udvisning. Verdens bedste mandlige tennisspiller, Novak Djokovic, har ved en australsk ret mandag fået ret i, at en procedurefejl var skyld i, han fik frataget sit visum forud for Australian Open. På baggrund af den afgørelse får Djokovic nu lov til at opholde sig i Australien, selvom han ikke er vaccineret. Det forlyder dog, at Australiens immigrationsminister personligt vil forsøge at få dommen omstødt.

Brand i Rohingya-flygtningelejr efterlader 5.000 hjemløse. I et netværk af flygtningelejre i Bangladesh bor mere end 850.000 Rohingya-muslimer, der siden 2017 har været på flugt fra folkedrabet i Myanmar. Bangladesh er blevet rost for at have taget imod så mange flygtninge, men har ikke haft held til at huse dem, hvorfor mange bebor skrøbelige lejre bygget af bambus. Weekendens brand destruerede 1.200 hjem, men er ikke den første af sin slags. Sidste år dræbte en lignende brand 15 mennesker og gjorde 50.000 hjemløse. Netværket af flygtningelejre i Bangladesh er verdens største.

Nagieb Khaja, Jeppe Findalen, Thomas Foght og Magnus Mio vinder Cavlingprisen. De fire Ekstra Bladet-journalister vandt fredag Danmarks mest prestigiøse journalistpris for deres artikelserie ’Mettes uønskede børn’. Igennem mere end 70 artikler afdækkede holdet, hvordan den socialdemokratiske regering har skjult og tilbageholdt information for Folketinget om danske børn, der befandt sig i de syriske fangelejre. Tillykke med den velfortjente pris!

Et sidste ord

Hvis du hører til dem, der tror, politikerne bare tager selfies for hyggens skyld, så klik her.

Hvis du hører til dem, der bare gerne vil se på noget dejligt, så klik her.

Det var alt for Føljeton denne solskinsrige mandag. Vi ses i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12