10. januar 2023

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Un dialog-café, s’il vous plaît

En overrabbiner, en muslimsk rektor og forfatteren Michel Houellebecq går ind på en bar… Eller, faktisk går de ind på overrabbinerens kontor, hvor de skal mødes til en kop kaffe. I denne underlige scene, der altså kommer fra virkelighedens verden og ikke fra et af Houellebecqs egne værker, havde den franske overrabbiner Haïm Korsia besluttet […]

Kære læser

Stormløbet 2.0

Hvis man ikke vidste bedre, skulle man tro der var landskamp: Brasilianske flag og landsholdstrøjer en masse, det, der ligner en lang kø, og lidt røg, der velsagtens kunne være fra et romerlys. Zoomer man ind på folks ansigter, begynder det dog at stå klart, at noget er helt galt. Menneskemængden udtrykker først og fremmest […]

Det bedste vi har set

Elitens svigt

Den politiske elite forstår ikke konsekvenserne af deres egen politik. Men for underklassen er politik “lige så konkret og intimt som det første kys“, sagde den franske forfatter, Edouard Louis, i Deadline mandag aften. Her er hele interviewet. Her er en snas på halvandet minut.

Frontlinjen skærer lige gennem klasseværelset

Da Rusland invaderede Ukraine, trængte de også ind på skolerne. Ødelagte klasseværelser og blackouts har besværliggjort undervisningen, og en ukrainsk lærer fortæller, at de russiske styrker har bedt dem om at afgive alle sin skoles bøger om historie og det ukrainske sprog. Pennen er måske mægtigere end sværdet, men det lader til at Rusland er ved at tilkæmpe sig blyanten. Politico har reportagen fra frontlinjen.

“Den magtfuldkomne regering genindfører statskirken“

“Det er, som om regeringsgrundlaget er skrevet af religiøse og teologiske analfabeter, der har begivet sig ind på et område, de ikke har begreb om. Selvmodsigelserne står i kø. Uvidenheden om forholdet mellem de to regimenter, stat og kirke, står bøjet i neon. Den manglende respekt for frihed i åndelige spørgsmål ligeså.“ Ganske underholdende kommentar af tidligere kirkeminister for Venstre Birthe Rønn Hornbech.

Spisesedlen

17 mennesker mister livet i sammenstød mellem demonstranter og regeringsstyrker i det sydlige Peru. Sammenstødet skete i byen Juliaca, hvor demonstranter forsøgte at storme lufthavnen. Demonstrationerne i Peru brød ud i begyndelsen af december, da den forhenværende præsident Pedro Castillo blev anholdt og afsat, fordi han angiveligt havde forsøgt at opløse Kongressen. Demonstranterne kræver bl.a., at Castillo løslades fra varetægtsfængsling, at der udskrives valg, og at den nye præsident, Dina Boluarte, går af.

Pakistan sender hundredevis af afghanske flygtninge tilbage til Afghanistan. De seneste tre dage er mere end 600 afghanere blevet deporteret fra Pakistan, og 800 flere forventes at blive deporteret i de kommende dage. Omkring 250.000 afghanere er kommet til Pakistan siden Taliban overtog magten i august 2021, men Pakistan har ikke vedtaget FN’s flygtningekonvention fra 1951.

Inflationen falder for anden måned i træk. Ifølge nye tal fra Danmarks Statistik var forbrugerpriserne i december 8,7 pct. højere end for et år siden. Inflationen begyndte for første gang i mange måneder at aftage mellem oktober og november sidste år. De nyeste tal gemmer dog også på en mindre god nyhed, da kerneinflationen, altså prisudviklingen fraregnet fødevare- og energipriser, stiger.

Jordens ozonlag forventes at blive genoprettet inden for de næste årtier. I en ny rapport vurderer FN, at ozonlaget vil være fuldkommen normaliseret inden 2066. Ozonlaget, som absorberer størstedelen af solens skadelige UV-stråling, har været i forbedring siden Montreal-protokollens vedtagelse i 1989. Dengang forpligtede næsten 200 lande sig til at forbyde og udfase de ozonnedbrydende CFC-gasser.

Byggeriet af de kystnære havvindmøller i Vesterhavet er begyndt. Byggeriet har været undervejs i 10 år, og begyndte mandag. I løbet af i år vil der blive bygget 41 havvindmøller langs den jyske vestkyst. Det forventes, at de 41 møller vil have en samlet effekt på 344 megawatt, hvilket betyder, at de vil kunne dække mere end 350.000 danske husstandes strømforbrug.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12