10. juni 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Onkel Joe er i huset!

Et ordentligt statsvisit kræver gode gaver. Det har USA’s præsident, Joe Biden, for længst luret. Forud for Bidens store Europa-turné, har præsidenten derfor gjort et es klar i ærmet: USA planlægger at opkøbe 500 mio. doser coronavaccine fra Pfizer (vaccinernes Rolls-Royce) og donere dem til resten af verden. Når Biden i weekenden mødes med lederne […]

Kære læser

Truslen fra de tomme kontorer

Max Weber betragtede arbejde som en unaturlig aktivitet. Ja, faktisk mente Weber, at kærlighed til arbejdet var noget, som skulle læres. For hvad er det dog for en kraft, der driver mennesket til at modarbejde sine egne lyster og instinkter, og i stedet tjekke ind på jobbet – dagligt? Hvorfor ikke bare gøre som tidligere […]

Det bedste vi har set

Men jeg er ikke en rapper

Internethistorie er en sær størrelse. Viralt indhold har for det meste været lidt dumt, men menneskers online-smagsløg har også ændret sig markant siden de tidlige, glade internetdage. En populær video i dag er ofte uigenkendelig fra et gammelt YouTube-hit. Var vi bare nemmere at tilfredsstille tilbage i 00’erne? Hvem ved. Listen her over nogle af de bedste, dumme internetvideoer gennem tiden giver i hvert fald et ret bizart, ofte sjovt – og nogle gange lidt pinligt – tilbageblik.

Demokratiets falmende stjerne

Det skulle have været så godt. Gennem et direkte digitalt demokrati, hvor vælgere kan stemme om presserende problemstillinger online, ville Femstjernebevægelsen tage italiensk politik med storm. Efter en masse virak om stemmeplatformen – for slet ikke at tale om partiets øvrige politiske kontroverser – virker idéen om teknopopulisme dog knap så fristende. Så måske ligger fremtiden alligevel ikke i det digitale demokrati? Wired har historien.

Mens vi venter på baby

“Om lidt har Victor og jeg erstattet sidste-gangs-nostalgien med enhver jomfrurejses romantik. Snart vil alt opleves for første gang, og vi vil være fædre, der i spontan begejstring udbryder, at netop denne gylpklat – i dette øjeblik – er babys første. At dette er babys første tur i barnevognen ud i den farlige verden. Vi vil studse over den første særhed, der bekræfter én i, at æblet vitterlig dumper ned tæt ved stammen.“ Forrygende personligt essay om faderskab og fertilitetsbehandling ovre hos Kristeligt Dagblad.

Spisesedlen

Ny genåbningsaftale sløjfer mundbind. Allerede fra på mandag vil det være næsten helt slut med mundbindskrav, bortset fra i den kollektive trafik. Det står fast efter et bredt flertal i Folketinget natten til torsdag blev enige om en ny, omfattende genåbningsaftale. Derudover lægges der bl.a. op til at udvide åbningstiderne på restauranter og barer, mens det indendørs forsamlingsforbud hæves til 250 personer.

Aleksej Navalnyjs organisationer forbydes i Rusland. En domstol i Moskva har besluttet at betegne den russiske oppositionsleder Aleksej Navalnyjs politiske bevægelse som “ekstremistisk“, hvilket i praksis gør det strafbart at arbejde for Navalnyjs forskellige organisationer. Samtidig vil folk, som har udtrykt støtte til Navalnyj, kunne blive forhindret i at stille op til politiske embeder.

Mængden af børnearbejde stiger for første gang i to årtier. I en ny rapport fra International Labour Organisation og UNICEF fremgår det, at 160 mio. børn var i arbejde i 2020, hvilket er en stigning på 8,4 mio. børn på blot fire år. Mængden af børnearbejde var ellers faldet på globalt plan mellem år 2000 og 2016. “Vi er ved at miste fodfæste i kampen for at afskaffe børnearbejde,“ lyder det fra UNICEF-chefen Henrietta Fore.

Regeringen vil oprette nyt cyberhjemmeværn. På et pressemøde præsenterede forsvarsminister Trine Bramsen (S) onsdag regeringens planer for at styrke det danske cyberforsvar. Udover at Center for Cybersikkerhed skal tilgodeses med yderligere 500 mio. kroner, skal der ifølge Bramsen oprettes et såkaldt cyberhjemmeværn, som skal understøtte det danske sikkerhedsarbejde.

31-årig slipper for dobbeltstraf efter coronademonstration. En enig domsmandsret i Østre Landsret besluttede onsdag at nedsætte straffen for den 31-årige kvinde, der ved byretten var blevet idømt to års fængsel for at have opfordret til vold under en Men In Black-demonstration tilbage i januar. Den nye straf bliver nu blot 60 dages fængsel, efter kvinden bl.a. er blevet frikendt for den omdiskuterede coronaparagraf, §81d.

Et sidste ord

Det kan godt være, det bare er et filter, men lad dette tjene som skræk og advarsel for den kommende tids solbadning.

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12