10. maj 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Langt ude og ko

Da den legendariske amerikanske tegneserietegner Gary Larson stadig tegnede sin populære serie The Far Side (Langt ude), havde han tydeligvis en svaghed for køer. Køer indgik i alle mulige sammenhænge i hans tegninger, og ofte syntes de at have et følelsesliv, som var ualmindeligt menneskeligt. På forsiden af samlingen med den danske titel Langt ude […]

Kære læser

Skotterne må stadig vente på uafhængigheden

Nicola Sturgeon er ikke i tvivl: Det er på tide, at sækkepiben får en anden lyd. Efter lørdagens offentliggørelse af de skotske valgresultater, var førsteministeren hurtigt ude med vendinger som “historisk“ og “ekstraordinært“. Sejren blev godt nok ikke helt så overbevisende, som Sturgeon kunne have håbet på, men så måtte retorikken jo bare køre den […]

Det bedste vi har set

Radikalisering på eliteplan

Radikalisering på eliteplan

I mainstreamfortællingen om USA’s politiske fløje er vi vant til at blive præsenteret for rednecks i Donald Trump-udstyr sat op imod verdensfjerne og elitære venstrefløjssnobber. Den forklaringsmodel knirker i mødet med den Stanford-uddannede jurist og doktor, der blev en af de varmeste fortalere for idéen om at bruge malariamedicin som coronakur og som pludselig var eftersøgt af FBI for at have deltaget i stormen på Capitol-bygningen i januar. Ja, forklaringen knirker faktisk bare i det hele taget.

Traumernes arvesølv

Traumernes arvesølv

Journalist Salim Tayssir Melhem skriver smukt og personligt om at vokse op med sin fars hengemte traumer og om at konfrontere dem i en flygtningelejr i Beirut: “Luften i hjemmet har altid føltes forurenet af min fars tabuer, der svævede rundt som bittesmå støvpartikler. På trods af min fars gode intentioner om at beskytte min bror og mig fra hans brutale historie er hans traume til dels vandret videre til mig. Tavsheden har fulgt min far og mange andre flygtninge som en mørk skygge.“

“Hyg dig med din fortsatte fattigdom!“

“Hyg dig med din fortsatte fattigdom!“

Non-fungible tokens, meme-aktier og kryptovaluta bryster sig af at lade de dødelige skyde genvej ind i finansverdenens hermetisk lukkede land. Men lad dig ikke narre: “Den ‘finansielle inklusion’, som en pseudo-demokratiseret investering lover, bringer den risikable neoliberale markedslogik ned på individplan,“ skriver Real Life Magazine. Internetkulturens gamification af aktiemarkedet skjuler simpelthen de hierarkier, der efterlader dig med regningen.

Spisesedlen

Eksplosioner ved skole dræber mindst 50 i Kabul. En række eksplosioner foran en pigeskole i Afghanistans hovedstad, Kabul, dræbte lørdag mere end 50 og sårede 100 personer. Afghanistans regering har givet Taliban ansvaret for angrebet, men gruppen afviser. Taliban har dog sidenhen erklæret tre dages våbenhvile under den muslimske højtid Eid.

Norsk ekspertråd fraråder vacciner fra Johnson & Johnson. Et ekspertråd har mandag frarådet den norske regering at tage vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson i brug grundet risiko for bivirkninger. Anbefalingen er baseret på den nuværende smittesituation i Norge og kan fx ændre sig, hvis smittetallet stiger, skriver rådet.

Grøn Koncert aflyses. Arrangørerne bag Grøn Koncert har mandag meldt ud, at sommerens koncerter bliver aflyst. Det er retningslinjerne om et publikumsloft på 2.000 personer, som gør det umuligt at afvikle koncertrækken, forklarer de. “Vi er enormt kede af, at vi står i denne situation, da vi ønskede at samle danskerne til et sommermøde med livemusik og fællesskaber,“ siger Christian Sveigaard, der er marketing director for Tuborg.

Sammenstød i Jerusalem fortsætter. Over weekenden er flere hundrede palæstinensere og mere end 20 israelske politibetjente blevet såret i voldsomme konfrontationer. Udsigten til en potentiel tvangsflytning af palæstinensiske familier fra det østlige Jerusalem fik i weekenden en i forvejen anspændt situation til at eskalere, skriver Al Jazeera. Urolighederne er fortsat mandag i forbindelse med israeleres markering af den kontroversielle “Jerusalem Day“.

1.400 migranter ankommet til Lampedusa. Søndag ankom 15 både med mere end 1.400 migranter til den italienske ø Lampedusa. Siden starten af 2021 er 11.000 migranter ankommet til Italien, og det markerer en stigning fra sidste år, skriver Reuters. Alle migranter er blevet flyttet til øens migrationscenter.

Et sidste ord

Et medlem af Føljetons redaktion, der skal forblive anonymt, besvimede engang til en Iggy Pop-koncert af ren og skær begejstring. Iggy selv, han begejstres mest af sin papegøje. Det forstår man jo godt.

Hold det pippet og punket til vi ses i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12