10. maj 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Sådan slukker man en ildebrand

Mens det for alvor er ved at brænde på i USA, hvor et flertal af de amerikanske højesteretsdommere ifølge sidste uges læk fra en indledende hemmelig afstemning er klar til at sige farvel til fri abort, har Demokraterne taget nye metoder i brug for at undgå den helt store nedsmeltning. Ifølge partiets senatleder Chuck Schumer, […]

Kære læser

Knausgårds nye dødedans

Da vi for to år siden anmeldte Karl Ove Knausgårds Morgenstjernen, nordmandens første roman efter seksbindsværket Min kamp, beskrev vi, hvordan Knausgård knap nok kunne styre den litterære frihed, som det nye værk tilbød. Alle døre var åbne, nu hvor Knausgård ikke længere skulle endevende sit eget liv ned til mindste detalje. Resultatet blev et […]

Det bedste vi har set

Mors kamp

“Måske burde jeg på et tidspunkt skrive om omsorg, hvordan jeg kun kan passe på hende, fordi jeg selv bliver passet på, hvordan vi kan gøre os selv og vores situationer et blødt sted for andre at lande,“ skrev Jia Tolentino i en note til sig selv, mens hendes nyfødte barn sov til middag. Det har hun gjort nu. I et delvist personligt essay og en delvis anmeldelse af Angela Garbes’ antikapitalistiske og antiracistiske manifest Essential Labor: Mothering as Social Change undersøger Tolentino omsorgsarbejde og moderskabet som en form for oprør.

Handlingerne bag ordene

Nogle slogans er catchy, andre er ligetil. Du har måske set “der er ingen planet B“, “klimahandling NU“ og “skolstrejk för klimatet“. I en ny podcast produceret af Respons går Hasti Mohammad-Easa bagom de genkendelige bannere. Første episode stiller skarpt på aktivisterne fra Extinction Rebellion, der denne weekend omringede Christiansborg og blev anholdt i klimaets navn.

Sange fra provinsen

Sange fra provinsen

Da vi satte os ind i biografmørket under filmfestivalen CPH:DOX for at se den her personlige dokumentar, vidste vi ærligt talt ikke, hvad vi skulle forvente, og beskrivelsen af handlingen i programmet var heller ikke lige til at forstå. Men den fejede benene væk under os. Nu har Michael Graversens Mr. Graversen – genfødt i Grindsted fået premiere på DR1, så hvis du ikke så den mandag aften som flow-tv i den bedste sendetid, er det nu, du skal trykke på denne knap.

Polens abortregler rammer også ukrainske flygtninge

Polens abortregler rammer også ukrainske flygtninge

Mere end to mio. ukrainske flygtninge, hovedsageligt kvinder og børn, har søgt tilflugt i Polen, og de er formentlig glade for gæstfriheden. Hvad der er noget mindre bekvemt er, at kvinderne nu er underlagt Polens repressive abortlovgivning. Ukraine og Polen har meget tilfælles kulturelt og historisk, men lige der adskiller de sig radikalt.

Menneskefabrikken

Hvorfor begyndte vi at bygge robotter, der ligner mennesker? Og hvor går grænserne mellem virkelighed og fantasi? Kom med inden for på en robotfabrik, hvor skrivebordene er rodet til med mekaniske lemmer, silikoneansigter og kropsløse hoveder – og mød direktøren Will Jackson, der forsikrer, at vi er meget langt fra, at robotterne overtager verden. Maskinerne med akavet motorik og fordrejede stemmer er nemlig avanceret animatronik og ikke første udkast til en robotapokalypse.

Spisesedlen

USA’s præsident Joe Biden genopliver særlov fra Anden Verdenskrig. Den amerikanske præsident underskrev mandag den såkaldte ‘Lend-Lease Act’, der gør det muligt for USA at udlåne og leje våben ud. Bestemmelsen vil medføre hurtigere leverancer af artilleri, antiluftskyts, panserværnsvåben og andre våben, der bruges af Ukraines militær. “Vi har ikke råd til forsinkelser i denne afgørende krigsindsats,“ erklærede Biden.

Labour-leder vil træde tilbage, hvis han får bøde for at bryde coronaregler. En video fra april 2021 af Keir Starmer i selskab med partimedlemmer og med en øl i hånden har udviklet sig til en sag under navnet ‘Beergate’. Ifølge de gældende coronaregler var det tilladt at mødes til politisk arbejde, men politiet i Durham meddelte i sidste uge, at de ville undersøge sagen på ny. “Jeg er overbevist om, at ingen regler blev brudt,“ sagde Starmer på et kort pressemøde mandag.

Sri Lankas premierminister, Mahinda Rajapaksa, går af. Det sker efter flere ugers store demonstrationer på grund af manglende diesel og fødevarer. Demonstrationerne kulminerede i et voldsomt sammenstød mandag, hvor 5 mennesker inklusiv et medlem af regeringspartiet mistede livet. For at løse den nuværende økonomiske og politiske krise, vil der blive dannet en samlingsregering med deltagelse af alle partier.

Førstegangsfødende får ret til to døgn på barselsgangen efter fødslen. Det sikrer en politisk aftale om flere rettigheder til fødende indgået mellem regeringen, dens støttepartier, Alternativet og Kristendemokraterne. Aftalen træder i kraft i begyndelsen af 2023 og indeholder desuden midler til at øge mængden af personale på fødselsgangene og fastholde de ansatte.

Aktieindekset C25 falder med mere end fem pct. Det er det største fald siden første coronanedlukning i 2020. C25-indekset omfatter de 25 mest omsatte aktier på Københavns Fondsbørs, herunder Novo Nordisk, Coloplast og Ørsted. De styrtdykkende aktier skyldes bl.a. bekymring for inflationen og de stigende renter.

Et sidste ord

Hvad hvis vi fortalte dig, at vores statsminister i virkeligheden var en ung californisk softwareudvikler…

Vrøvl, alt er selvfølgelig, som det plejer, og Føljeton er tilbage i morgen. Ses!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12