10. maj 2023

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Suspekte pædofilijægere

Miriam Cahn (f. 1949) er schweizer og en ret dygtig billedkunstner for at sige det mildt. Det kunne man forvisse sig om herhjemme for nogle år siden, da Kunsthal Charlottenborg i København havde en stor separatudstilling med hende, Me as Happening. Anmelderne var vilde med den, og det samme var publikum. Folk væltede ind i […]

Kære læser

Flygtningetopmøde i kancelliet

Den tyske kansler Olaf Scholz har onsdag inviteret til flygtningetopmøde for borgmestrene i landets 16 delstater. Mens han i EU vil have værdierne tilbage, ser hans egne grænser kun ud til at blive trukket endnu tydeligere op.

 

Det bedste vi har set

Judith Butler i København

Judith Butler i København

Inden bededagsferien stod for skud, havde flere taget turen til Københavns Universitets bygninger på Amager (bedre kendt som KUA) for at opleve professor og kønsteoretiker Judith Butler. Der blev bl.a. talt om klimasorg, og det er der kommet denne reportage ud af. Arrangementet bliver beskrevet som en “akademisk rockkoncert”.

Wimoweh

Wimoweh

Hvad har Peter Seeger, Bamses Venner og Beyoncé tilfælles? De har alle lavet udgaver af sangen “Mbube” – der i folkemunde går under titler som “Wimoweh”, “Vimmersvej” og “The Lions Sleeps Tonight”. The Guardian optrevler historien bag sangen, der med sine uendeligt mange versioner er blevet en global evergreen. Disney formåede eksempelvis at betale sangens sydafrikanske sangskriver sølle 2 dollars for at bruge den i Løvernes Konge.

Erdoğans fanger

Erdoğans fanger

Nedtællingen til det tyrkiske valg søndag er i fuld gang. For første gang i godt og vel 20 år spås oppositionen, der ledes af Kemal Kılıçdaroğlu, at have en reel chance for at kunne tage magten fra Recep Tayyip Erdoğan. Skulle Kılıçdaroğlu vinde, har han lovet at løslade flere politiske aktivister i landet. En af dem er menneskerettighedsforkæmperen Osman Kavala, som Erdoğan fængslede i 2017. Deutsche Welle bringer et eksklusivt interview med Kavala fra fængslet. Her fortæller han om sit håb for landet og det kommende valg.

Spisesedlen

Retten frifinder fire personer fra Forsvaret i bestikkelsessag. Fire tidligere ansatte i Forsvaret skulle have modtaget hårde hvidevarer og designermøbler for at sikre og udbygge leverandørforhold. Men Retten i Holstebro har ikke fundet beviserne for bestikkelsen tilstrækkelige. Den såkaldte hovedmand skal dog for retten senere på året, skriver Ritzau.

Donald Trump dømmes for overgreb og æreskrænkelse. Et nævneting har afgjort, at den tidligere amerikanske præsident skal betale forfatter E. Jean Carroll fem mio. dollars i erstatning. Sagen drejer sig om en episode i 1996, som Trump har kaldt en løgn. Ifølge baglandet forventes han at anke sagen.

Regioner fik ekstraregning for Novo-medicin. Den stigende interesse i diabetesmedicinen Ozempic, der også bruges som slankemiddel, var sidste år med til at give regionerne uforudsete udgifter på knap en halv mia. kr. Det skyldes, at patienterne får et betydeligt offentligt tilskud, hvor regningen ender hos regionerne. Det skriver Danske Regioner i en pressemeddelelse. De vil nu kræve kompensation fra regeringen.

Massive protester i Pakistan efter tidligere premierminister Imran Khans anholdelse. Tirsdag blev Khan eskorteret af kampklædt politi. Myndighederne melder, at urolighederne har været skyld i to dødsfald. Den tidligere premierminister og cricketstjerne er tiltalt for korruption og for at opildne til optøjer. Adgangen til internettet er nede flere steder i landet.

Tysklands familieminister vil lempe lovgivning for kønsskifte. Lisa Paus foreslår, at juridisk kønsskifte og navneforandring skal være muligt for voksne uden en samtale med fagpersoner. Hun beskriver den nuværende lovgivning som forældet, som er noget af det, den tyske regering gik til valg på i 2021.

Et sidste ord

Er der noget bedre end en dårlig mundaflæsning?

Toodles – vi er tilbage igen i morgen!

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12