10. marts 2020

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Obi Wan Elbæk og den usynlige fjende

I vores samfund vokser der en kløft. En revne der skiller generationerne ad og efterlader dem på hver deres klippeafsats så langt fra hinanden, at de fra hver deres side kan råbe, uden nogen rigtig kan høre, hvad det da er, der bliver råbt. Det er boomers, det er millennials, og det er en generationskrig, […]

Kære læser

Hvilken filosof er din corona-filosof?

Vi kan lige så godt indse det. Coronavirussen er her, der og alle vegne, og den raserende epidemi har endda overhalet vejret som alles nye foretrukne smalltalk-emne. Men frygt ej: Føljeton giver dig her den ultimative guide til at hæve samtaleniveauet og give dine pointer et lidt større filosofisk vid og bid. Seneca: Stoicismen er som […]

Spisesedlen

Regeringen indfører begrænsninger i den kolletive trafik. På et pressemøde i dag sagde statsministeren, at trafikudbydere skal sikre, at passagerer ikke står for tæt i den kollektive trafik. Det sker som et forsøg på at undgå corona-smitte. Flytrafik til Danmark fra en række hårdt ramte områder vil desuden helt blive indstillet.

Hele Italien lukket ned. ”Bliv hjemme,” lød meldingen i går til det italienske folk fra premierminister Giuseppe Conte. Han fortalte i samme ombæring, at de drastiske tiltag, der blev taget i brug for at inddæmme Covid-19 i den nordlige del af landet, nu gælder i hele landet. Det betyder, at større forsamlinger nu er forbudt, og at man kun skal bevæge sig ud for at tage på arbejde eller i nødstilfælde.

Uffe Elbæk forlader Alternativet. En lang række profiler forlod i går partiet Alternativet i utilfredshed med den nye ledelse. Udover partiets stifter Uffe Elbæk har også folketingsmedlemmerne Susanne Zimmer, Sikandar Siddique og Rasmus Nordqvist meldt sig ud. Dermed er det nu kun Torsten Gejl, der repræsenterer Alternativet i Folketinget.

Aktiemarkedet historisk hårdt ramt af Covid-19. Det globale aktiemarked oplevede i går en af sine værste dage i årevis. De amerikanske aktier i Dow Jones-indekset faldt med 7,8 pct. Det er det værste fald siden finanskrisen i 2008. I Danmark faldt C25-indekset med 5,49 pct. Det er indeksets største fald siden det blev skabt i 2016. I flere lande har regeringerne varslet coronahjælp til erhvervslivet.

USA begynder at trække soldater ud af Afghanistan. En talsperson fra den amerikanske hær fortalte i går, at amerikanske styrker har begyndt processen med at forlade landet. Hjemsendelsen er en del af en fredsaftale indgået mellem USA og den islamiske Taliban-gruppe. Imens er Afghanistan ramt af politisk tumult. I går blev hele to personer taget i ed til præsidentembedet ved forskellige ceremonier. Den ene vandt det seneste valg, mens den anden mener, at valget var fuld af fusk.

Et sidste ord

Et stille minut; men – gulp! – er du vimmer et fortættet et af slagsen. Max von Sydow og Liv Ullmann i Ingmar Bergmans Ulvetimen fra 1968.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12