10. marts 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Kunst er ikke vodka

“Kunst er ikke vodka,“ som en kulturkyndig ven af redaktionen onsdag var så venlig at påpege: “Kunsten har rent faktisk noget at sige.“ Det ville de notorisk tørstige gamle russiske forfattere nok have haft lyst til at nuancere, men pointen står dog. Når det kommer til boykot af Rusland, er der væsentlig forskel på, om […]

Kære læser

En syg sport

I slutningen af januar blev den engelske fodboldspiller Mason Greenwood anholdt under anklage for vold og seksuelle overgreb mod kæresten Harriet Robson. Reaktionerne faldt prompte: Hans klub, Manchester United, suspenderede ham, Nike sløjfede deres sponsorat, han blev pillet ud af konsolspil, og det internationale fodboldkommentariat skrev opvakt om sportens MeToo-moment. Fra poster boy til paria […]

Det bedste vi har set

Stevie Wonder og hans drømmemaskiner

Stevie Wonder og hans drømmemaskiner

Timingen virker måske lidt underlig, men det amerikanske musikmagasin Pitchfork har en fed artikel om Stevie Wonders forhold til synthesizere, som bliver ved med at overraske under læsningen. Tag vores ord for det – og prøv at give dobbelt-LP’en Journey Through the Secret Life of Plants fra 1979 (som anmelderne hadede) et lyt imens.

Dejlige dyr, dyrebar natur

Dejlige dyr, dyrebar natur

Vinderne af World Nature Photography Awards 2021. Det er helt forrygende. Polarræven på billedet er fotograferet i Island.

Sætningen, Vestager måtte omfavne

Sætningen, Vestager måtte omfavne

“Lev med det,“ sagde statsminister Mette Frederiksen (S) i 2021. “Sådan er det jo,“ sagde konkurrencekommissær og næstformand i EU-kommissionen i Margrethe Vestager, da hun var økonomiminister i 2012. Alt for Damerne har talt med hende om, hvordan det er, når én sætning klæber til en for evigt. “Uanset hvad der ligger bag sådan et citat, så kommer det til at definere en, og derfor bliver man nødt til at eje det. Tidligere finansminister Thor Pedersen blev tillagt citatet ‘Vi kan købe hele verden’, og han blev ved med at kæmpe imod det: ‘Det var ikke det, jeg sagde. Det var ikke det, jeg mente’. Det var heller ikke det, han rent faktisk sagde, og hver gang nogen nævnte det, sprang han op som trold af en æske. Da jeg så blev konfronteret med ‘sådan er det jo’, tænkte jeg, at jeg måtte håndtere det på en anden måde. Uanset hvad der var op og ned, så måtte jeg bare omfavne det,“ siger Vestager i interviewet.

Spisesedlen

Byen Mariupol i Ukraine er blevet bombet. Ifølge byens borgmester, Sergiy Orlov, er mindst 1.160 mennesker onsdag blevet dræbt efter bombeangreb i Mariupol. Bomberne ramte foruden et indkøbscenter og boligområder også et børnehospital. Angrebet fandt sted på trods af en aftalt våbenhvile. “Luftbombningen af et børnehospital er det ultimative bevis på, at et folkedrab finder sted,“ lyder reaktionen fra Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskij.

Yoon Suk-yeol vinder det sydkoreanske præsidentvalg. Torsdag morgen kunne den konservative kandidat fra oppositionspartiet Gungminui-him proklamere en snæver sejr over Lee Jae-myung fra regeringspartiet Deobureo-minju-dang. Yoon Suk-yeol, der beskriver sig selv som “antifeminist“, er gået til valg på skattelettelser og et løfte om at nedlægge det sydkoreanske ligestillingsministerium.

Inflationen tager største spring siden 1989. I februar er forbrugerpriserne steget med 4,8 pct. i forhold til sidste år, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Det er den største årlige stigning i inflationen i mere end 30 år. Ifølge Søren V. Kristensen, cheføkonom i Sydbank, skyldes stigningen især de voksende energipriser, der bl.a. kommer på baggrund af Ruslands invasion af Ukraine.

Carlsberg indstiller salget af øl i Rusland. I en pressemeddelelse skriver den danske bryggerikoncern, at man nu stopper for salg af Carlsberg-produkter i Rusland som følge af krigen i Ukraine. I samme ombæring suspenderer virksomheden indtjeningsforventningerne for 2022. “Vi står side om side med det ukrainske folk og folk verden over i fordømmelsen af den russiske invasion,“ lyder det fra Carlsbergs adm. direktør, Cees ’t Hart.

Antallet af borgere med dårligt mentalt helbred stiger markant. I en ny, omfattende rapport udgivet af Sundhedsstyrelsen fremgår det, at godt hver sjette dansker mistrives, mens hver tredje kvinde mellem 16 og 24 år scorer lavt på den mentale helbredsskala. Undersøgelsen bygger på svar fra flere end 180.000 borgere over 16 år, der er blevet indsamlet i foråret 2021. Niels Sandø, forebyggelseschef i Sundhedsstyrelsen, bemærker dog, at resultaterne også skal ses i lyset af de daværende coronanedlukninger.

Et sidste ord

Kunne du tænke dig at spille triangel? Så har Leonard Bernstein en hurtig guide.

Vi klinges ved!

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12