10. november 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

En høflig anmodning

Der er et eller andet ved Yanis Varoufakis’ ansigt på fotos, som gør, at han ligner en, der lige om lidt – så snart han har sagt, hvad han har at sige – sætter sig op på sin motorcykel og drøner stejlende ud ad motorvejen. Det er måske, fordi den 60-årige venstreorienterede græske økonomiprofessor og […]

Kære læser

Klimavalget er falmet

Når klimapolitik bliver konkret, bliver den kontroversiel. Og intet sted er klimapolitikken mere konkret end ude lokalt, ude i landets 98 kommuner, hvor vælgerne i de kommende dage skal afgøre, hvem de stemmer på. Kommunalvalget har mange steder formet sig som netop et klimavalg, men langt fra på den måde som de fleste grønne græsrødder […]

Det bedste vi har set

Grønne røgslør 

Vild afsløring ovre hos Danwatch – udarbejdet i samarbejde med Ekstra Bladet – om den danskejede virksomhed HPSG’s mystiske foretagende i Surinam, hvor man efter eget udsagn vil bygge et revolutionerende grønt kraftværk til mere end syv mia. kroner. Som undersøgende journalist Florian Elabdi selv teaser for historien på Twitter: “Bloddiamanter, Robinson-deltagere, konkurskonger, cannabis-direktører, tidl. folketingsmedlem, rigmand med Picasso-malerier og en milliardaftale i det sydamerikanske land Surinam. Det kan kun gå galt.“

Menneskefiskere

“Sushi, indrømmede han, var ikke hvad Moon havde planlagt. ‘Hvordan kan du redde verden med sushi?’ Men det var heller ikke et totalt uheld.“ Hvad har den amerikanske sushi-industri nu at gøre med Moon-bevægelsen, den sydkoreanske, kristne sekt? Overraskende meget, viser det sig. The New York Times optrevler forbindelserne i et lækkert webcomic-format (blød betalingsmur).

Snigmord på historien

Hvis du skulle have spillet en af udgivelserne fra Ubisofts Assassin’s Creed-serie vil du allerede vide, hvor tilfredsstillende det er at hoppe rundt på hustagene i det gamle Egypten, renæssancetidens Firenze eller revolutionstidens Boston. Og hvis du ikke har spillet dem, ja, så skal du egentlig bare vide, at man eksempelvis kan bestige Cattedrale di Santa Maria del Fiore og blive bonkammerater med Leonardo da Vinci. Men hvor godt – og præcist – formidler computerspillene egentlig historien? Laphams’ Quarterly beretter om den brandvarme akademiske debat.

Spisesedlen

Coronapas genindføres fra på fredag. Det står fast, efter Folketingets Epidemiudvalg tirsdag aften godkendte, at Covid-19 atter ses som en samfundskritisk sygdom. I første omgang vil coronapaskravet på bl.a. indendørs serveringssteder, forlystelsesparker og natklubber gælde i fire uger.

Første udkast til COP26-aftale offentliggjort. I det syv sider lange udspil lyder det bl.a., at medlemslandene bør “genoverveje og styrke deres nationale 2030-mål, sådan som det er nødvendigt for at stemme overens med temperaturmålet fra Parisaftalen inden udgangen af 2022“. En ny rapport fra den såkaldte Climate Action Tracker (CAT) viste tirsdag, at verden er på vej mod en global opvarmning på 2,4 grader celsius.

Franskmænd over 65 skal nu have boosterstik for at få coronapas. Sådan lyder den seneste melding fra Frankrigs præsident, Emmanuel Macron. Godt 69 pct. af den franske befolkning er indtil videre blevet færdigvaccineret. Samtidig vil man i Storbritannien gøre det til et krav for sundhedsmedarbejdere, at de lader sig vaccinere mod Covid-19 inden april.

Doordash køber Wolt. Den amerikanske madleveringstjeneste Doordash køber den finske konkurrent for godt 52 mia. kr., oplyses det i en pressemeddelelse. “Doordash og Wolt deler en vision om at bygge en global platform for lokal handel, der styrker de samfund, vi arbejder i,“ udtaler adm. direktør for Doordash, Tony Xu, i den forbindelse.

Mette Frederiksen sletter ikke længere sms’er automatisk. Det oplyste statsministeren i forlængelse af tirsdagens spørgetime i Folketinget. Også social- og ældreminister Astrid Krag (S) samt Barbara Bertelsen, Pelle Pape og Martin Justesen fra Statsministeriet er holdt op med at slette sms’er. “Set i lyset af, at der nu kan være ændrede vilkår, så er det vigtigt, at der er adgang til sms’er fremadrettet. Justitsministeriet arbejder på nye retningslinjer, og under alle omstændigheder skal der være et it-backup, der gemmer sms’erne,“ lyder det fra Mette Frederiksen (S).

 

Et sidste ord

Er valgkampen gået for vidt? Vi hælder til et ja.

Men hip hurra, Føljeton kommer heldigvis også i morgen. Vi ses!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12