10. oktober 2018

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Socialstyrelsens svindlerske giver betegnelsen ”betroet medarbejder” et dårligt navn

Det er ikke, fordi vi billiger berigelseskriminalitet her på stedet, slet ikke. Men lige da historien om den 64-årige kvinde, der har svindlet sig til 111 mio. kroner, ramte forsiderne i går, syntes vi, at den havde et anstrøg af noget eksotisk og formildende over sig. Måske skyldtes det, at kvinden blev betegnet som en […]

Kære læser

Har Saudi-Arabien myrdet Jamal Khashoggi?

I sidste uge gik den saudiske journalist Jamal Khashoggi ind på Saudi-Arabiens konsulat i Tyrkiet. Han skulle ordne noget papirarbejde i forbindelse med en skilsmisse – men kom aldrig ud igen. Saudi-Arabiens kronprins siger, at han ikke ved noget, men der er forlydender om en større saudisk operation med to jetfly og et 15 mand stort hit squad, og nu undersøger de tyrkiske myndigheder konsulatet, som var det et gerningssted for en forbrydelse. Oliver Stilling har set på, hvad der er sket, hvem Jamal Khashoggi er, og hvordan det internationale samfund reagerer.

Det bedste vi har set

Mørket over Brasilien

Mørket over Brasilien

Vi har allerede tidligere på Føljeton skrevet om Jair Bolsonaro, den brasilianske præsidentkandidat som mildt sagt er en skræmmende fætter. I søndags blev første runde af valget så afholdt i Brasilien, hvor Bolsonaro fik hele 48 pct. af stemmerne. Dermed tyder alt på, at Bolsonaro stensikkert vil vinde valget i anden runde og dermed kunne kalde sig præsident. Det er dystre udsigter i verdens femtestørste land. Særligt når The Intercept bemærker, at det er for blødsødent at sammenligne Bolsonaro med Donald Trump; i virkeligheden minder han mere om den filipinske præsident Rodrigo Duterte eller Egyptens diktator Abdel Fatah al-Sisi.

Klimaudspil er en ren regneøvelse

Klimaudspil er en ren regneøvelse

Det lød så godt, da regeringen præsenterede deres nye klimaudspil. Endelig var der nogle, der tog de store klimaudfordringer alvorligt. ”Men ord er taknemmelige,” som Jørgen Steen Nielsen skriver i en leder i gårsdagens Information. Han har kigget nærmere på regeringens udspil og kan konstatere, at ”Danmark med den lagte kurs er meget langt fra at leve op til målene i klimaaftalen fra Paris.” Læs hans fortræffelige indlæg her, hvor han lader spin være spin og går ned i substansen.

Journalistfyringer på sinde 

Journalistfyringer på sinde 

Så er det i dag, at den store fyringsrunde hos DR går i gang, og der skal siges farvel til omkring 400 medarbejdere i mediehuset. Sindedagen, som det så træls hedder på internt HR-sprog. Fagbladet Journalisten har besøgt DR Byen på Amager forud for afgørelsens time og taget temperaturen på gangene og i redaktionerne. Lad os bare sige, at stemningen nok godt kunne være bedre.

En hurtig støtteerklæring

En hurtig støtteerklæring

Amerikanerne skal snart til stemmeurnerne ved midtvejsvalget 6. november.  Allerede nu er fronterne ved at blive trukket godt op, også blandt de amerikanske popstjerner. Rapperen Kanye West har eksempelvis iført sig Trumps røde MAGA-kasket og sagt skøre ting i sketchshowet Saturday Night Live. Og nu har teenage-idolet Taylor Swift også meldt sig på banen. For første gang nogensinde har hun meldt ud, at hun altså støtter Demokraterne. Vanity Fair har en gennemgang af, hvorfor den udmelding kan vise sig at være særdeles vigtig.

Utilstrækkelig bagel-emoji undervejs

Utilstrækkelig bagel-emoji undervejs

Apple annoncerede i sidste uge, at der er 70 nye emojis på trapperne – heriblandt en længe ventet bagel-emoji. Men der er en lang række graverende problemer med det kommende humørikon, skriver Quartz. Bl.a. har Apple valgt en fabriksfremstillet version, der snarere ligner en ”glaseret donut” end en håndlavet rigtig én af slagsen. Og det er et udtryk for en generel tendens i samfundet, lyder kritikken: vi har vænnet os til upersonlige mainstream-produkter.

Spisesedlen

Svindelmistænkt fra Socialstyrelsen brugte Danske Bank. Den svindelmistænkte, der systematisk har overført midler fra Socialstyrelsen til sine egne konti, brugte Danske Bank til at overføre pengene. Det fremgår af fortrolige dokumenter fra Børne- og Socialministeriet, som Ekstra Bladet er kommet i besiddelse af. Det kan blive problematisk for Danske Bank, fordi de sandsynligvis har haft ansvar for at reagere.

USA’s FN-ambassadør går af. USA’s repræsentant i FN, Nikki Haley, bekendtgjorde i går, at hun har i sinde at fratræde sin post ved udgangen af året. Haley gav ikke nogen grund til sin fratrædelse, udover at hun går ind for et rotationsprincip blandt politikere. Haley er stadig på god fod med Trump, og der spekuleres i, at hun muligvis køres i stilling til en anden politisk post.

Fiskere forventes politianmeldt for fusk med EU-midler. Udenrigsministeriet forventer at politianmelde flere fiskere eller folk fra fiskeindustrien, fordi der er fundet mistanke om svig med fiskeristøtte. Rigsrevisionen har undersøgt udbetalingen af støttekroner til de danske fiskere, og de skriver i en rapport, at de har fundet flere tegn på snyd med udbetaling af midler. Sagen skal desuden efterforskes af EU’s svindelenhed OLAF.

Tusinder på gaden i protest mod Macron. I omegnen af 160.000 franskmænd gik i går på gaden ved ca. 100 forskellige demonstrationer for at vise deres utilfredshed med præsident Emmanuel Macrons sociale reformer. Især de venstreorienterede fagforeninger er utilfredse med Macron, og fagforeningerne planlægger at mobilisere yderligere kamp mod reformerne i de kommende måder. Gårsdagens protester udviklede sig nogle steder til gadekamp.

Trump truer igen Kina i handelskrig. Den amerikanske præsident siger, at skulle kineserne komme med yderligere modsvar til den told på kinesiske varer, USA indførte i sidste måned, vil Trump eskalere handelskrigen og indføre endnu flere tariffer. Den amerikanske præsident siger endvidere, at kineserne ønsker at indgå en handelsaftale, men de ”er ikke klar”.

Et sidste ord

Er det hårdt at være mand i en #metoo-tid? Næ, gu’ det da ej! Vi har fundet en fin lille sang, som forklarer hvorfor – og så er den også ret så catchy.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12