10. oktober 2020

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Vi overgiver os!

Provopolitiker og stifter af Fremskridtspartiet Mogens Glistrup kom under den kolde krigs mest frysende dage med den idé, at Danmark helt skulle nedlægge sit forsvar og i stedet erstatte det med en telefonsvarer, der på russisk sagde ”vi overgiver os.” Idéen var velsagtens, at småstaten Danmarks forsvar alligevel var så dårligt udrustet, at skulle den […]

Kære læser

Hvem er Louise Glück?

Det kom ærligt talt bag på os, da den amerikanske digter Louise Glück torsdag blev tildelt Nobelprisen i litteratur. Mest fordi vi aldrig har hørt om Louise Glück før. Skammen var til at føle på. Vi ynder at tænke på os selv som et forholdsvis kulturelt medie, men her stod vi pludselig uden for det […]

Spisesedlen

Den amerikanske præsident Donald Trump er blevet smittet med COVID-19, og derfor blev han i sidste uge indlagt på Walter Reed militærhospital, men mandag mente præsidenten, at han var rask nok til at vende tilbage til Det Hvide Hus – så det gjorde han. Ved sin tilbagekomst tog præsidenten sit mundbind af, ligesom han sagde, at virussen, der har slået mere end 200.000 mennesker ihjel bare i USA, ikke er noget at være bange for. Velkommen hjem, Hr. Præsident.

Traditionen tro åbnede Folketinget i år den politiske sæson på den første tirsdag i oktober, og traditionen tro skete det ved, at statsministeren holdt en tale til politikerne på tinge. Mette Frederiksen kom i sin åbningstale med flere nye udspil. Fx vil statsministeren som et forsøg give syv kommuner næsten total frihed fra statslig indblanding på en række velfærdsområder. Frederiksen lovede også 10 mia. til klimainvesteringer, og så vil hun styrke politiet, der bedre skal kunne dæmme op for utryghed og kriminalitet.

Onsdag var en dramatisk dag i dansk politik. Et uskyldigt gruppemøde i Radikale Venstre udviklede sig til en enorm krise, da partiet skulle håndtere en intern sag om krænkelser. Sagen startede, da det radikale folketingsmedlem Lotte Rod i september fortalte, hvordan hun har oplevet sexisme som politiker. Blandt andet har hun udtalt, at ”jeg har fjernet hænder fra mine lår.” Det viste sig så, at det var Morten Østergaards hånd, hun havde fjernet for små ti år siden, og det fik partilederen til at trække sig. Senere på ugen kom det så frem, at der er flere krænkelsesanklager mod Østergaard. Av, av, av! Sofie Carsten Nielsen er ny politisk leder af De Radikale efter hun vandt et kampvalg over Martin Lidegaard.

Mindre vanvid mere politik. Sådan kan debatten mellem vicepræsident Mike Pence og vicepræsidentkandidat Kamala Harris, der fandt sted natten til torsdag dansk tid, vist godt beskrives. I hvert fald hvis man sammenligner den med sidste uges debat mellem præsident Donald Trump og udfordrer Joe Biden, der var fuld af afbrydelser og skældsord. Harris og Pence sloges blandt andet om den amerikanske coronahåndtering og om den amerikanske højesteret, men debatten vil nok bedste blive husket for den lille flue, der sad i håret på Pence under debatten.

Den Norske Nobelkomite kunne fredag fortælle, at fredsprisen går til FN’s Verdensfødevareprogram (WFP). De var ikke umiddelbart en af favoritterne til prisen i et år, der har været præget af kampen mod COVID-19, og derfor kom overrækkelsen som en overraskelse for mange. Organisationen hjælper ca. 97 mio. mennesker i 88 lande om året, og Den Norske Nobelkomite sagde ved uddelingen, at WFP også har en vigtig rolle at spille under coronaepidemien: ”Indtil vi har en medicinsk vaccine, er mad den bedste vaccine mod kaos,” lød det i begrundelsen. Det er svært at være uenig i.

Et sidste ord

Jonathan havde fødselsdag i går. Han blev 188. Det er en flot alder, synes vi. Så har man både oplevet pariserkommunen, to verdenskrige og den spanske syge og corona. Skål for de næste 188 år, Jonathan.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12