10. september 2019

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

BoJo’s brexit-brandslukning slår fejl

Førsokratikeren Heraklit sagde engang, at alting er ild. Det har med tiden vist sig ikke helt at holde stik, men vi kan da konstatere, at det britiske parlament brænder. Efter endnu en dramatisk aften og nat i Underhuset fik premierminister Boris Johnson nok engang sat en kæp i hjulet for sine planer om et Brexit […]

Kære læser

Mere om Føljetons 1989 wall walk

En rigtig gåtur. På torsdag d. 12. september kl. 16-18 er Føljeton vært for en begivenhed i forbindelse med festivalen Golden Days. Årets tema for Golden Days er 1989, og hvis man siger 1989, er det svært ikke at tænke på enten Taylor Swifts spektakulære popalbum af samme navn eller Berlinmurens epokeafsluttende fald d. 9. […]

Det bedste vi har set

Skal vi give op, eller skal Jonathan Franzen holde sin kæft

Skal vi give op, eller skal Jonathan Franzen holde sin kæft

Der er nihilisme for fuld skrald i den nyeste udgave af det hæderkronede magasin The New Yorker. Forfatter og journalist Jonathan Franzen har skrevet en klumme, og den formår nærmest at være en parodi på et sortseermanifest: Først lidt Kafka, så lidt om den deprimerende menneskelige natur og så den kontroversielle pointe, at vi allerede har tabt klimakampen og derfor lige så godt kan give op. Nu er vi lidt hårde ved klummen, og det skyldes primært, at en del forskere har været ude at skyde den fuldstændig ned med formuleringer som ”det værste skriveri om klimaforandringerne”. Men vi synes alligevel, du skal læse den, for dens pessimistiske, altomfattende kritik af alt og alle er alligevel ikke helt uinteressant.

Orson Welles hadede Woody Allen – og alle andre

Orson Welles hadede Woody Allen – og alle andre

Manden bag Citizen Kane, Orson Welles, er én af historiens største filmskabere, og så var han tilsyneladende en bitter herre. Her er en skøn artikel, der gennemgår en række af Welles’ svinere til andre filminstruktører. Fx siger han om Ingmar Bergman, at han er ”langt mere fremmed for mig end japanerne”, om Jean-Luc Goddard at hans talent er ”enormt, jeg kan bare ikke tage ham seriøst som tænker” og om Woody Allen, at ”hans arrogance er uden ende”, og ”jeg hader Woody Allen fysisk. Jeg kan ikke udstå den slags mænd”.

Spitzenklasse spin

Spitzenklasse-spin

Uanset om man kan lide det eller ej, så er spin blevet en integreret del af dansk politik. Så når nu det er der, kan man lige så godt omfavne det og undersøge det. Det har de gjort på Kommunikationsforum, hvor chefredaktør og direktør Timme Bisgaard Munk analyserer og anmelder Mette Frederiksens spinmaskine.

Spisesedlen

Antallet af unge hjemløse falder for første gang i 12 år. En optælling foretaget af Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (Vive) viser, at der er 350 færre unge hjemløse mellem 18 og 29 år end for to år siden. »Udviklingen skyldes formentlig især, at mange kommuner har arbejdet målrettet med ungegruppen i form af at skaffe boliger og social støtte«, siger seniorforsker hos Vive Lars Benjaminsen til Politiken.

Ellen Trane Nørby stiller op til posten som næstformand i Venstre. ”Jeg tror, at det, som Venstre har brug for nu, er en mere samlende profil,” siger den 39-årige Nørby, der med sine 15 år i Folketinget har en fortid som både minister og politisk ordfører for partiet. Hun udfordrer dermed Inger Støjberg.

Barsel til mandlige medarbejdere gavner virksomheden, viser studie. EU har godkendt et direktiv om to måneders øremærket barsel til mænd, og det giver også god mening, viser en undersøgelse foretaget af Oxford University og Syddansk Universitet. Det giver blandt andet bedre arbejdsmiljø, lettere rekruttering og fastholdelse og bedre karrieremuligheder for kvinder, skriver Finans.

Japan ”bliver nødt til” at dumpe radioaktivt vand i havet. Efter at atomkraftværket i Fukushima blev ramt af en tsunami i 2011, er mere end en million tons kontamineret vand blev opmagasineret, men der er snart ikke mere plads, forlyder det. Derfor vil Japans miljøminister hælde noget af det ud i stillehavet – til lokale fiskeres vrede.

Rapport: største problem med klimaforandringer er ikke penge. Verden er slet ikke klar til at håndtere klimakrisen, lyder advarslen i en ny rapport fra Global Commission on Adaptation (GCA). Der skal bruges billioner af dollars, hvis vi skal undgå ”et klima-apartheid”, men først og fremmest skal der ”politisk lederskab til at ryste folk ud af deres tornerosesøvn”.

Et sidste ord

Demonstranterne her har altså fat i den lange ende: Vi bør altid have tid til kærtegn, også selvom der bliver smidt med tåregas.

Husk kærligheden, til vi ses i morgen.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12