10. september 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Klimaforhandlingerne skal ikke være et pokerspil

Sverige er og bliver et interessant sted. Vi, der kommer i landet, når muligheden byder sig, gør, hvad vi kan for at interagere med svenskerne på en naturlig måde. Bare lige nogle høflighedsfraser frem og tilbage på perronen eller foran Systembolaget: “Bra väder idag“; “ursäckta, men var kan jag hitta apoteket?“; “jag har monterat en […]

Kære læser

CDU må sukke efter Mutti

Fortælleren i Marcel Prousts På sporet af den tabte tid er en ægte mors dreng. Hver aften ved sengetid gruer han for, at moren ikke kommer op på værelset for at give ham et godnatkys. Ved enhver given lejlighed søger han hendes kærtegn og bekræftelse.  Middagsselskaber er noget nær helvede på jord, da kan moren […]

Det bedste vi har set

Så forskellige historier

“Jeg er søn af denne jord, og jeg vil gerne kunne rejse, hvorhen jeg vil, uden at blive udspurgt. Og det ønsker jeg for alle,“ siger Nidal Bulbul på billedet. 1000 Dreams er et website, hvor flygtninge i alle afskygninger, som er kommet til Europa, fortæller om deres drømme for fremtiden. Alle interviewene og portrætfotoene er lavet af folk med flygtningebaggrund med henblik på at “ændre den herskende fortælling“ om flygtninge som en ensartet masse, der truer den europæiske identitet.

Vil du også være et glasshole?

Da Google for nogle år siden forsøgte at lave briller, der kunne tage billeder og korte videoer, opstod udtrykket “glassholes“, og der var barer i USA, som nægtede folk med brillerne adgang. Nu er Facebook kommet på banen i et samarbejde med det populære brillemærke Ray-Ban. The New York Times’ teknologikorrespondent har gennemtestet brillerne og skrevet en sjov artikel (blød betalingsmur). Hvis avisen ikke vil lukke dig ind, så læs om brillerne hos The Verge. Måske er det på tide at boycotte Ray-Ban.

Fuuuuldstændig objektiv

Under overskriften ‘Den hemmelige rapport’ bragte Weekendavisen i sidste uge en artikel, hvor skribenten, Poul Pilgaard Johnsen med egne ord foretog en “fuldstændig objektiv gennemgang“ af den advokatundersøgelse, som medvirkede til, at Naser Khader meldte sig ud af af Det Konservative Folkeparti, inden han blev ekskluderet. Steffen Groth fra netmediet POV har gennemgået Pilgaards artikel for at se, om det udsagn nu også holder vand. Tjooh. Weekendavisen – “det konservative mandeblad“, som Carsten Jensen i øvrigt kalder mediet i denne kommentar (‘Er det en menneskeret at være et røvhul?’).

Spisesedlen

USA’s justitsministerium sagsøger Texas. Den amerikanske justitsministerium har sagsøgt delstaten for dens stærkt kritiserede abortlov, der trådte i kraft i sidste uge. Det oplyste justitsminister Merrick Garland på et pressemøde torsdag, hvor han kaldte loven “klart forfatningsstridig“.

Blå blok fremlægger fælles klimaudspil. Mens forhandlingerne om landbrugets bidrag til den grønne omstilling fortsat er i hårdknude, foreslår en samlet blå blok fredag investeringer for 750 mio. kr.: “Regeringens udspil vil koste arbejdspladser i de egne af Danmark, hvor det ofte er svært at skabe nye,“ lyder det fra partiformændene i en skriftlig udtalelse.

Frankrig tilbyder gratis prævention for unge kvinder. Fra januar kan kvinder op til 25 år, der ikke har råd, få økonomisk hjælp til prævention, oplyste landets sundhedsminister, Olivier Véran, torsdag. “Det er ubærligt, at kvinder ikke kan få hjælp til at beskytte sig […], fordi det er for dyrt,“ sagde han på tv. Allerede i dag tilbydes det til piger og kvinder under 18 år.

Biden indfører vaccinekrav. Sundhedspersonale, arbejdsgivere i store virksomheder og føderalt ansatte i USA bliver nu underlagt krav om at lade sig vaccinere for at gå på arbejde. “Vi har været tålmodige, men vores tålmodighed er ved at være opbrugt,“ sagde præsident Joe Biden på et pressemøde torsdag nat dansk tid. 80 mio. amerikanere har stadig ikke ladet sig vaccinere.

Alle coronarestriktioner bortfalder. Fra fredag anser regeringen ikke længere Covid-19 som en samfundskritisk sygdom. Det betyder, at de resterende restriktioner såsom forsamlingsforbud og krav om mundbind og coronapas ophæves. Lektor i matematisk epidemiologi Viggo Andreasen og DR’s sundhedsreporter fortæller her, hvad der er op og ned i de nye regler.

Et sidste ord

I dag slutter vi med den tyske synth-scene anno 1986. Det er godt. Godt og dårligt på samme tid.

 

Vi ses  i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12