11. december 2023

De højreekstremes nye klubhus

Henover weekenden har Elon Musk valgt at benåde konspirationsteoretikeren Alex Jones. Det er næppe trækket, der får annoncørerne tilbage til X.

Velkommen til!

Føljeton har fået en ny hjemmeside. Vi er ved at få de allersidste ting på plads. Men lad os allerede spørge: Hvad synes du?

Fortæl fortæl

Kære læser

Et splintret spejlbillede

Logisk set burde intet kompromis være muligt: Enten udfases bruges af fossile brændsler, ellers også fortsætter udvindingen af bl.a. olie og gas. Så hårdt kan fronterne på COP28-klimatopmødet i Dubai umiddelbart trækkes op her lige før det allersidste og afgørende døgn i forhandlingerne. Fronterne står mellem på den ene side en lang række vestlige lande, […]

Det bedste vi har set

Fra Kongressen til Cameo

Fra Kongressen til Cameo

Hvis man følger med i amerikansk politik som var det reality-TV, har kan man ikke undgå navnet George Santos. Republikaneren er blevet smidt ud af Kongressen efter en række skandalesager, der inkluderer et forfinet CV og misbrugte kampagnemidler til at betale for botoxbehandlinger og “mindre køb” på OnlyFans. Nu kan man finde ham på hjemmesiden Cameo, hvor “normale mennesker” betaler berømtheder for at lave personaliserede videoer. Her synger han Taylor Swifts sange og rådgiver om, hvordan man bedst håndterer sine haters. Det er i det mindste ærlige penge. Vox gennemgår sagen, der allermest lyder som fiktion.

+ Og det bliver det også. HBO har købt rettighederne til en biografi om den løgnagtige og meget amerikanske legende.

Slået på målstregen

Slået på målstregen

Det blev spanske Nadia Calviño og ikke Margrethe Vestager, som skal stå i spidsen for Den Europæiske Investeringsbank. Altingets EU-nørder Rikke Albrechtsen og Thomas Lauritzen forklarer, hvorfor det har taget tre måneder at finde bankens nye chef.

Stemmen som instrument 

Stemmen som instrument 

Vanity Fair har spurgt Billie Eilish og hendes bror Finneas, hvordan de lavede deres seneste hit What Was I Made For?, og det er der kommet denne skønne video ud af.

+ Hvis du ikke fik hørt sangen, som var en del af soundtracket til Barbie-filmen, kan du høre det færdige produkt lige her.

Spisesedlen

Storbritannien donerer 3,7 mio. pund til efterforskning af krigsforbrydelser i Ukraine.

Palæontolog finder fossil af et 150 mio. år gammelt havuhyre.

Torsten Gejl vender tilbage til Alternativet.

Skattevæsenet udruller ejendomsvurderinger for firmaer, leje- og andelsboliger. Heller ikke denne gang kan der klages før 2025.

Sverige forbyder mobiler i grundskolen og indfører telefonhoteller.

Narges Mohammadi modtager Nobels fredspris fra fængslet i Teheran.

FN-fredsenhed advarer om stigende risiko for, at krigen i Gaza spreder sig til resten af regionen. I weekenden har luftangreb ramt det sydlige Libanon og Damaskus i Syrien.

Nærsynet

Halvvejs halvbagt

Halvvejs halvbagt

Kaffemaskinen blev ødelagt, da repræsentanter fra Europa-Parlamentet, Det Europæiske Råd og EU-Kommissionen fredag landede en politisk aftale om den kommende AI-forordning. Det tog 36 vågne timer og endnu flere halvspiste sandwiches at nå i mål om aftalen. Eller som The Economist skriver: To ting, som forhandlerne skal have ros for, er udholdenhed og en ekstraordinær tolerance over for dårlig mad.

Som det formentlig også bliver tilfældet med COP28, er lovgivningen foreløbigt blevet en noget rodet omgang. Blandt de helt store tvister var et forbud mod ansigtsgenkendelse i det offentlige rum – som parlamentet har presset på for – mens medlemslande har insisteret på, at de vil have lov til at bruge overvågningsteknologi under særlige hensyn til den offentlige sikkerhed. Som ved næste års OL i Frankrig.

Nyhedsmedier verden over glæder sig over, at EU endelig er nået i mål – og det skal man da heller ikke underkende, når man tænker på, at det snart er tre år siden, man begyndte at tale om AI Act første gang. Men der mangler altså stadig lidt endnu. Der er stadig juridiske teknikaliteter, der skal nedfældes på papir i det næste 100 sider lange udkast, før parlamentarikerne kan slappe af.

Et sidste ord

Apropos dyreopdagelser: Har du mødt den flyvende ræv?

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12