11. januar 2017

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Kammerat Trumpski

Opmærksomheden blev stjålet. Endnu engang. Selv om USA’s præsident Barack Hussein Obama i nat (dansk tid) i Chicago holdt sin allersidste officielle og stadig patosfyldte tale – sågar med sloganet ‘Yes We Did’ – er det efterfølgeren, som stjæler mediebilledet her i dag. Efter at have cirkuleret i ugevis i politiske inderkredse i Washington D.C. […]

Kære læser

At fange et intelligent dyr

Uden at nogen har været i stand til at forklare hvorfor, viser det sig, at bestanden af rotter i Danmark topper hvert tiende år. Sidste top var i 2007. Føljetons Lasse Lavrsen har allerede oplevet på egen krop, at de genstridige dyr er tilbage, og han har taget kampen op. Med dem og med sig selv. Hans føljeton ‘Rottens år’ kører hele ugen. I dag kommer vi ind, efter at den første rotte er gået i fælden.

Det bedste vi har set

En nyhedshistorie om en udenrigskorrespondents kones hest fylder i medierne i disse dage. På Føljeton tager vi ikke stilling til, om korrespondentens licensfinansierede arbejdsplads kunne have brugt de penge, det kostede at fragte hesten til udlandet, på noget bedre (det tvivler vi faktisk på). I stedet benytter Oliver Stilling lejligheden til at se på hesten i kunsten og kulturhistorien.

Spisesedlen

Antallet af udlændinge med arbejde i Danmark er højere end nogensinde før. Det viser tal fra Dansk Industri, der i oktober 2016 fastslog andelen af udenlandsk arbejdskraft i Danmark til 194.027 personer, hvilket er en stigning på 23.900 fra januar samme år. Ifølge en opgørelse fra Dansk Erhverv er det en god forretning for dansk økonomi, der årligt tjener 129 milliarder kroner på den udenlandske arbejdskraft.

Nu skal NGO’er konkurrere om statsstøtte. 19 danske udviklings- og nødhjælpsorganisationer som Red Barnet, Care og Mellemfolkeligt Samvirke har indtil nu fået et fast beløb i støtte fra staten. Men det kan de ikke regne med i det nye år, hvor regeringen har besluttet at konkurrenceudsætte en pulje på cirka en milliard kroner til NGO’er. Antallet af statsstøttede NGO’er vil formentlig blive mindre, mens nogle spillere kan blive skiftet ud med nye.

Rygning vil dræbe otte millioner om året i 2030. Mere end 80 procent af dødsfaldene vil være i lande med lav eller middel lønindkomst, ifølge en ny WHO-undersøgelse. I den samlede globale økonomi koster rygning mere end en billion dollars om året. I Danmark kan vi dog glæde os over, at stadig færre dør af kræft, selv om flere og flere får stillet diagnosen.

Antallet af kvindelige bestyrelsesmedlemmer er på otte år mere end fordoblet. Det viser en analyse fra Dansk Industri, der har undersøgt forholdet fra 2008, hvor andelen af kvindelige bestyrelsesmedlemmer var 10 procent, frem til 2016, hvor kvinder sad på 26 procent af bestyrelsesposterne i landets største virksomheder. Underdirektør i Dansk Industri, Charlotte Rønhof, mener, at udviklingen kan skyldes, at virksomhederne siden 2013 har været pålagt at sætte et mål for antallet af kvindelige bestyrelsesmedlemmer.

Autoudfyldte tekstbokse i browseren kan udnyttes til at stjæle personlige oplysninger. Det viser et forsøg lavet af den finske webudvikler Viljami Kuosmanen. Han finder, at både Googles Chrome, Apples Safari samt en række andre browsere gennem autoudfyld-funktionen kan narres til at indsamle og udlevere personlige data mod brugerens vilje. Forsøget viser, at funktionen somme tider indsamler mere information, end det fremgår af hjemmesiden. Selv om der eksempelvis kun er to synlige tekstbokse til navn og e-mail, kan der samtidig være skjulte tekstbokse, der autoudfyldes med kortoplysninger og adresse. Kuosmanens eksempel kan afprøves her.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12