11. januar 2023

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Strammerfesten stopper her

Så gik den ikke længere for Nye Borgerlige. Siden partiet tilbage i 2015 blev stiftet på baggrund af en (temmlig nedslående) vurdering af, at der såmænd var plads til en endnu strammere udlændingepolitik på den yderste højrefløj, har formand Pernille Vermund tårnet over partiet som ubestridt beskytter og indpisker. Tirsdag meddelte Vermund imidlertid, at hun […]

Kære læser

Lang vej til Nato

Når det svenske formandskab torsdag byder de europæiske ledere velkommen i den nordsvenske by Kiruna med dresscoden ‘flere lag‘, er Nato-medlemskabet stadig førsteprioritet. Den svenske EU-ambassadør Lars Danielsson har foreslået EU-sanktioner mod Iran, ligesom man vil styrke Europas ydre grænser, men ellers skal vi det næste halvår ikke forvente ambitiøse aftaler fra EU-formandskabet. I hvert […]

Det bedste vi har set

Mit kongerige for et Hus!

Efter 14 tabte afstemninger blev republikanske Kevin McCarthy alligevel formand for Repræsentanternes Hus i USA. Men hvad kostede sejren ham? Næsten alt, hvis man spørger politiske kommentatorer i USA. I kampens hede har McCarty gjort et hav af indrømmelser, der nemt kan føre til hans fremtidige fald. Spørger man Politico, er det hele meget shakespeareansk. Udfordringen er så bare at regne ud, hvem han minder mest om: Macbeth, Hamlet eller King Lear.

Truslen i bølgen blå  

I 1970’erne skyllede døde fugle og fisk op på strandene ved Thyborøn. Nu transporterer bølgerne de giftige kemikalier PFAS ind til Den Jyske Vestkyst, hvor beboerne ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed ikke længere bør komme i direkte kontakt med havskummet eller spise frugt og grønt fra deres haver. Kystbysladderen peger på den gamle skurk, kemikaliefabrikken Cheminova, der var skyld i de døde dyr på strandene. Men alt tyder på, at den tårnhøje forurening i virkeligheden er blevet fragtet dertil af havets strømme. I Zetland taler journalist Rikke Bolander med eksperter, en lokal hundelufter og en surfinstruktør for at blive klogere på problemet, der ikke er lige til at løse.

I Xi’s tjeneste 

Nationalismen spreder sig som en steppebrand i Kina, og hvor det plejede at være staten, der stod bag det meste af det nationalistiske indhold på landets sociale medier, har individer nu for alvor grebet megafonen (og telefonen) i landets tjeneste. Senest opfordrede de deres regering til at skyde den mangeårige leder af Repræsentanternes Hus Nancy Pelosis fly til Taiwan ned fra himlen. Nikkei Asia har tegnet en imponerende tidslinje over udviklingen i den kinesiske nationalisme, hvor Xi Jinping spiller hovedrollen, mens en dansk avis’ karikaturtegning (ja, endnu én) spiller en overraskende birolle.

Spisesedlen

Perus præsident og flere ministre efterforskes for folkedrab. Det meddeler landets rigsadvokat, der har indledt en efterforskning af landets præsident Dina Boluarte, premierminister Alberto Otarola, forsvarsminister Jorge Chavez og indenrigsminister Victor Rojas på anklager om “folkedrab, ‘kvalificeret’ manddrab og alvorlige kvæstelser“. Det sker, efter 17 personer tirsdag blev dræbt under demonstrationer i den sydlige Puno-region.

Den russiske lejesoldatsgruppe Wagner har indtaget ukrainsk by. Det påstår gruppens leder Yevgeny V. Prigozhin i en pressemeddelelse på Telegram. Prigozhin, også kaldet ‘Putins kok’, siger, at lejesoldatsgruppen har indtaget byen Soledar i Bakhmut-regionen. Storbritanniens forsvarsministerium har tidligere onsdag meldt ud, at russiske styrker “sandsynligvis“ er til stede i størstedelen af byen.

Franske fagforeninger varsler massiv strejke. Det sker, efter den franske regering tirsdag præsenterede sit reformudspil, der indebærer at hæve pensionsalderen fra 62 til 64 år og en strømlining af systemet. Strejken, som er initieret af Frankrigs otte største fagforeninger, finder sted fra d. 19. januar. Præsident Emmanuel Macrons seneste forsøg på at reformere pensionssystemet i 2019 førte til den længste strejke på Paris’ transportnetværk i tre årtier.

Nationalbanken og andre banker udsat for cyberangreb. Bankerne er blevet ofre for såkaldte DDos-angreb, der har til formål at lægge hjemmesider ned. Nationalbanken oplyser, at deres hjemmeside var ramt fra mandag og dele af tirsdagen, mens også firmaet Bankdata, der leverer it-løsninger til otte banker, havde lignende problemer. Ifølge Jyske Bank stammer angrebet ’tilsyneladende fra Rusland’, som banken oplyser til DR.

Pernille Vermund stopper i Folketinget. Det skriver Nye Borgerlige-stifteren i et Facebook-opslag og meddeler, at hun ikke stiller op ved næste folketingsvalg. Vermund opfordrer ligeledes partiet til at vælge en ny formand på Nye Borgerliges årsmøde i oktober – eller på et ekstraordinært årsmøde inden da. “Ingen, absolut ingen, kan bebrejde dig for at have lyst og brug for at prioritere lidt anderledes i dit liv,“ lyder det fra partifællen Lars Boje Mathiesen om Vermunds exit.

Et sidste ord

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12