11. maj 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Minkhæren slår tilbage

I den glimrende franske serie Les Revenants – baseret på en film af samme navn – sker der noget uventet i en lille, undseelig bjergby. Mennesker, der for længst er døde og begravede, vender pludselig tilbage fra det hinsides. Der er dog et tvist: Mod alle forventninger er “les revenants“ ikke blevet til hjernedøde zombier, man bare […]

Kære læser

Lys, kamera, disco!

Disco Elysium er et overrumplende mesterværk – og et perfekt eksempel på, hvad computerspilsmediet kan præstere.

Det bedste vi har set

Johannes Møllehave, 1937-2021

Danmarks med hestelængder mest folkekære præst i forrige århundredes fjerde kvartal (og et stykke ind i indeværende årtusinde) er død, 84 år gammel. Han var i sine velmagtsdage en fænomenal og virkelig underholdende formidler af Storm P., Dostojevskij, Kierkegaard og så videre, men som han sagde i et interview i Ud & Se i 2009: “Der vokser noget fra mig, og folk siger, hvor er det smukt. Men det, der vokser kommer ikke nede fra jordbunden, det kommer fra gødningen.“ Det kan man så tænke over.

+ Tjek dette klip fra 1984, hvor Møllehave er gæst i Jarl Friis-Mikkelsens talkshow på DR. “Der er nogle, der samler på frimærker, og der er nogle, der samler på gamle strygejern. Jeg samler på replikker. Forleden dag var jeg ude at besøge en gammel dame, og når man er ældre, så snakker man med sine ting – hun var over 90. Så hørte jeg, hun sagde til kartoflerne: ‘Det siger jeg jer, hvis I koger over, kommer i ned på 2’eren. Sådan en replik er for mig hele dagen værd. Det lyser ligesom op.“

+ Dette skal du se: Møllehave underholder et hold elever på Testrup Højskole. Fremragende klip (5 min.) fra Anne Regitze Wivels film Søren Kierkegaard (1994).

Det var ikke flagermusen, der gjorde det

Det var ikke flagermusen, der gjorde det

I denne spændende podcast fortæller professor Thea Kølsen Fischer fra Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet om sit arbejde som sygdomsdetektiv. Det er videnskabsjournalist Lone Frank, der interviewer, så du er i sygt gode hænder, også når talen falder på diarré på Jamaica.

Karima Bouyluds kamp

Dansk-marokkanske Karima Bouylud er netop debuteret som skønlitterær forfatter med romanen I kærlighedens navn. Det er en ret vild og gribende bog, som er baseret på Bouylud egen livshistorie og hendes erfaringer med arbejde på døgninstitutioner for unge. Bouylud var i Deadline i aftes for at fortælle om bogen. High five til Deadline for at sætte et kvarter af til en spændende forfattersamtale (start på 16:22).

Spisesedlen

Luftangreb i Jerusalem optrapper Israel-Palæstina-konflikt. Efter den islamistiske gruppe Hamas mandag aften sendte raketter ind mod Jerusalem, svarede Israels militær igen med luftangreb mod Gaza. Ifølge Gazas egne myndigheder har 24 mistet livet, mens Israels militær mener at have dræbt 16 medlemmer af Hamas. USA, EU og Jordan har opfordret til, at begge parter deeskalerer volden og forholder sig i ro.

Bred politisk aftale på børneområdet præsenteres tirsdag. Regeringen har med et flertal af Folketingets partier indgået en aftale på børne- og socialområdet omkring udsatte børn. Aftalen ‘Børnene først’ vil årligt afsætte 721,8 mio. kroner til en styrket indsats for udsatte familier, ligesom der er opnået enighed om en ‘Barnets lov’, der skal sikre børn flere rettigheder. Det erfarer (betalingsmur) Politiken forud for pressemødet.

Kina oplever laveste befolkningstilvækst siden 1960’erne. Tirsdag offentliggjorde den kinesiske regering deres seneste opgørelse over befolkningstallet i Kina, som peger på en alvorlig stagnation i fødselstallene. Kina ophævede allerede i 2015 deres etbarnspolitik, men resultatet af det afspejles ikke i fødselstallene, og årsagerne skal måske snarere findes i de høje leveomkostninger og dårlige muligheder for social mobilitet, skriver The Guardian.

Heunicke: Der er styr på smitten. På et pressemøde mandag kunne sundhedsminister Magnus Heunicke (S) fortælle, at Danmark i øjeblikket oplever en naturlig og kontrollerbar stigning i antal coronasmittede som følge af den udvidede genåbning. Derudover fortalte Brostrøm, at vaccinekalenderen endnu engang bliver skubbet, så alle nu forventes at have modtaget første stik den 29. august, og at en tilvalgsmodel til de pauserede vacciner er blevet sendt til høring.

SPD præsenterer kanslerkandidat. Med 96,2 pct. af stemmerne er Tysklands nuværende finansminister, Olaf Scholz, blevet valgt som kanslerkandidat for Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD). Ved Bundestagvalget til september skal han således kæmpe mod CDU-kandidaten Armin Laschet og Die Grünes Annalena Baerbock om at blive kansler Angela Merkels efterfølger.

Et sidste ord

Vi føler med Usbekistans højt dekorerede herrer, der minder os om, hvor svært det egentlig er at komme tilbage i rutinen efter flere måneder på hjemmekontoret.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12