11. november 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Farvel til listepikparagraffen

Straffeloven kan virke som en gammel, støvet skatkiste, der fra tid til anden spytter nogle overraskende hårboller op. Tag bare paragraffen om “tilsnigelse til samleje“. Man kan levende forestille sig, hvordan den er blevet installeret på en tid, hvor lovgiverne kunne bilde sig selv ind, at det da ligefrem kunne være lidt hyggeligt, hvis Jens […]

Kære læser

Lukasjenkos mand i Amerika

Mandag kom det frem, at en 48-årig amerikaner har søgt politisk asyl i Belarus. En mand, der allerede er et velkendt ansigt hos politiet for sin deltagelse i stormløbet på Kongressen i Washington, D.C. d. 6. januar i år, og som siden har været eftersøgt af FBI. Men hvem er Evan Neumann, hvorfor er han […]

Det bedste vi har set

”Det er kraftedeme okay med nogen, der er sure”

“Det er kraftedeme okay med nogen, der er sure“

Føljetons Oliver Stilling, som også er redaktør på vores kunstnyhedsbrev Et Hul i Markedet, har interviewet konceptkunstneren Jens Haaning (f.1965) om hans værk Take the Money and run (2021), som fik verdensomspændende omtale tidligere på efteråret. Interviewet kommer snart ud; her er en lille teaser. Husk at skrive dig på mailinglisten til Et Hul i Markedet, hvis du ikke allerede har gjort det. Video og redigering: Cathrine la Cour.

Du kære nyhedsbrev

Du kære nyhedsbrev

Vi har tidligere promoveret ideen om at droppe ud af sociale medier, simpelthen stoppe med at gøgle rundt og likehunte på lumpne techvirksomheders afhængighedsinducerende platforme. Emmy Laura Pérez Fjalland, som skriver Føljetons vidunderlige Jordbo-nyhedsbrev, gjorde det for et par uger siden, og vi skulle hilse og sige, at hun ikke har fortrudt et sekund. Emmy skrev i Jordbo, at hun i stedet var gået i gang med at skrive sig op til nyhedsbreve “hos de landbrug, småproducenter, mikroforlag, spisesteder, tænkere, aktivister og kunsthåndværkere, hvis arbejde jeg plejede at følge og dele på sociale medier“. Det lyder fornuftigt. Amerikaneren Dave Pell, der driver det glimrende newsy nyhedsbrev NextDraft, har skrevet en fin tekst hos The Atlantic om det digitale nyhedsbrevs magiske potentiale. Vi er enige.

Togo tog teten

Togo tog teten

Bloomberg BusinessWeek har en pudsig og opløftende historie her (blød betalingsmur): “I Togo, et land med cirka otte mio. mennesker, hvor den gennemsnitlige dagsløn er lavere end 13 kr., udviklede og lancerede regeringen på mindre end to uger et 100 pct. digitalt system til at distribuere månedsløn til omkring en fjerdedel af den voksne befolkning.“ En forsker hos den amerikanske non-profit-tænketank Center for Global Development kalder USA’s tilsvarende program for “en dinosaur“ i sammenligning.

Alternative broløsninger

Alternative broløsninger

Tandlægebladet! Nej, kære læser, det havde du ikke forestillet dig at finde en henvisning til i Føljeton. Men vi læser alt, og her faldt vi over ‘et døgn med’, der må være et fast tilbagevendende redaktionelt element. Maria Zingenberg er frivillig tandlæge i Røde Kors’ sundhedsklinik for folk uden opholdstilladelse i Danmark. Kl. 19 ankommer der en gravid afghansk kvinde med en knækket fortand. “Hun er ked af det kosmetiske udtryk. Fortanden er det mindste problem. En hurtig screening viser profunde carieslæsioner og en alternativ broløsning, som man kunne have mistanke om var lavet af omsmeltede cykler og vandhaner.“ Hatten af for tandlæge Zingenberg.

Spisesedlen

Kina og USA præsenterer fælles klimaerklæring. Til manges overraskelse meddelte verdens to største CO2-udledere onsdag, at man vil samarbejde om at reducere udledningen af drivhusgasser inden 2030. “Begge sider anerkender, at der er en kløft mellem den nuværende indsats og Parisaftalens mål,“ udtalte Kinas ledende COP26-delegerede, Xie Zhenhua, i den forbindelse. Hvordan de to lande konkret vil samarbejde er dog endnu uvist.

DR fremlægger advokatundersøgelse af krænkelser i Pigekoret. På et pressemøde onsdag kunne DR’s generaldirektør Maria Rørby Rønn fortælle, at 64 tidligere medlemmer af DR Pigekoret har været udsat for fysiske tilnærmelser og anden krænkende adfærd. “Undskyld, at DR svigtede jer. Det var ikke jeres skyld,“ lød Rørby Rønns besked til de tidligere kormedlemmer.

Over 70 FN-chauffører tilbageholdt i Etiopien. Ifølge FN er en række lastbilschauffører, der arbejder for FN’s Verdensfødevareprogram, blevet anholdt i Afar-provinsen på den eneste åbne vej ind til Tigray-regionen. Flere hundrede tusinde mennesker menes her at leve i hungersnødslignende tilstande. Meldingen om chaufførerne kommer blot dagen efter, at 22 FN-ansatte efter sigende blev anholdt i den etiopiske hovedstad, Addis Ababa.

Regeringen åbner for coronapas på arbejdspladsen. Ifølge beskæftigelsesminister Mattias Tesfaye (S) skal det være muligt for arbejdspladser at kræve, at ansatte fremviser et gyldigt coronapas, når de møder ind på jobbet. Både Dansk Erhverv og Dansk Industri bakker op om forslaget. Arbejdsmarkedets parter er blevet indkaldt til forhandlinger om tiltaget i Beskæftigelsesministeriet fredag.

Tjekkiets regering trækker sig. Sammen med resten af sit kabinet træder premierminister Andrej Babis nu tilbage for at give plads til en ny koalitionsregering bestående af to centrum-højre-partier, der tilsammen fik flest stemmer ved parlamentsvalget tilbage i oktober. På Twitter skriver Babis, at han har sendt sin afskedsbegæring til Tjekkiets præsident, Milos Zeman.

Et sidste ord

Så kan man da ellers tale om en maratonløber med vinger.

Ses i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12