11. november 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Qapitalismens triumf

Kapitalismen har en forunderlig evne til at uskadeliggøre al kritik ved at kramme den ihjel. Pludselig bliver anarkistiske t-shirts solgt i store kædeforretninger, olieselskaber påstår at være grønne bannerfører, cigaretproducenter snakker om en røgfri fremtid, alt imens Pepsi fremstiller sig selv som demonstranternes bedste ven (eller hvad dælen det nu var, der foregik i den […]

Kære læser

Minoritetssprog risikerer digital uddøen

Internet, computere og smartphones har gjort kommunikation nemmere for mange. Men for minoritetsprog – sprog, der i et land anvendes af et mindretal af befolkningen – kommer den teknologiske udvikling også med udfordringer. Ifølge Unesco risikerer 40 pct. af verdens ca. 6.700 sprog at være uddøde, når vi når det næste århundrede. Sprogene er truede […]

Det bedste vi har set

Farvel, Nye Borgerlige

Farvel, Nye Borgerlige

Forestillingen om, at det fremmedfjendske, klimaskeptiske Nye Borgerlige kan komme til at spille en definerende rolle i dansk politik, er død, skriver Lars Trier Mogensen i en analyse i Information forud for partiets årsmøde på et lufthavnshotel i Kastrup lørdag.

Egyptens PR-katastrofe

Egyptens PR-katastrofe

Der er COP27, og det går ikke godt for de egyptiske værter. “En sultestrejke, en strøm af spildevand og ulækre hotelværelser.“ Det lyder, som om Egyptens klimatopmøde er værre end COP15 i København i 2009 (der hvor daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen faldt i søvn). Politico Europe har historien.

På 70’er-kampvognskursus

På 70’er-kampvognskursus

Hvis man har klaus [lider af klaustrofobi, red.] er det svært at forestille sig noget værre end at sidde i kampvogn. En YouTuber, som vi aldrig har hørt om, har besøgt Militærmuseet i den schweiziske by Full, hvor de har den sidste eksisterende og fungerende kampvognssimulator fra 70’erne. Det er ikke virtuel teknologi; simulatoren er tilsluttet et kamera, der kører rundt i et miniaturelandskab. Det er en smule fascinerende, og videoen varer kun 4 minutter.

Spisesedlen

Ukrainske tropper bevæger sig mod tidligere besatte Kherson. Efter den russiske forsvarsminister Sergej Sjojgu tidligere på ugen beordrede de russiske tropper at trække sig ud af byen Kherson, forlyder det, at ukrainske tropper har indtaget flere nærliggende områder i landets sydlige del. Ukrainerne har dog udtrykt en forventning om, at den russiske tilbagetrækning fra storbyen kan være en fælde, hvorfor generobringen foretages i mindre ryk.

EU vedtager lov om sikring af flere CO2-absorberende skovområder. Loven, der blev vedtaget fredag, indebærer et mål om at fjerne ækvivalenten af 310 mio. tons CO2 igennem beplantning af skov– og jordområder, moser og andre dræn-områder inden 2030. Med afsæt i den nye lov skal der fra 2026 fjernes mere CO2, end der udledes.

Migrantskib ankommer til Frankrig efter italiensk afvisning. Skibet, The Ocean Viking, med 234 migranter ombord lagde fredag morgen til i Toulon i Sydfrankrig. Det er første gang, at Frankrig tillader redningsfartøj med migranter at lægge til i landet. Skibet havde oprindelig kurs mod Italien, hvor det blev afvist. Den franske indenrigsminister, Gerard Darmanin, udtaler, at Italiens afvisning er “uforståelig“ og kommer til at have konsekvenser for det fransk-italienske forhold.

Markant stigning i antal indvandrere til Danmark. Det viser tal fra Danmarks Statistik. Stigningen sker som følge af krigen i Ukraine. I de tre første kvartaler af 2022 er der indvandret flere personer til landet, end der gjorde i alle fire kvartaler 2017-2021. I tredje kvartal af 2022 er antallet af nyankomne 36.264. I samme periode er udvandringen også steget med 29 pct.

Fifa nægter Danmark at bære trøjer med menneskerettighedsbudskab til VM. Det er meddelelsen fra Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) til Dansk Bold-Union (DBU). Det danske herrelandshold skulle have trænet i trøjer med påskriften “Human Rights for All“, men det har Fifa nu forbudt dem med begrundelsen, at politiske budskaber ikke er tilladt.

Et sidste ord

I anledningen af bagerens fødselsdag er det en glimrende idé lige at minde sig selv om bagekunstens regler.

– og hvem bedre til det end vores egen surdejsbrødsmessias Claus Meyer?

Husk nu, at der skal MERE VAND I DEJEN!!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12