11. oktober 2017

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Er denne Da Vinci-sensation ansigtet på den nye finanskrise?

Det var en regulær verdenssensation, auktionshuset Christie’s i New York her til morgen kom ud med, da de offentliggjorde programmet for deres næste store auktion den 15. november. Blandt værkerne var nemlig Leonardo Da Vincis jesusportræt Salvator Mundi fra omkring år 1500. Der findes i hele verden kun 15 kendte Da Vinci-værker, og Salvator Mundi er det […]

Kære læser

Ekstra milliarder til forsvaret: Hvad skal det nytte?

I fraværet af en slagkraftig fredsbevægelse i Danmark – ja, i fraværet af selv akademiske fredsforskere – har militæret fået mere eller mindre frit valg på de øverste og dyreste hylder, når der i de kommende uger skal landes et nyt forsvarsforlig. Spørgsmålet er reelt kun, hvor mange flere penge, der overhovedet kan bruges.

Det bedste vi har set

Marquis de Sade går ind i dansk politik

Marquis de Sade går ind i dansk politik

Få danskere har levet et så ekstravagant liv som Marcel Sade, også kendt som Marquis de Sade. Den danske markis, der påstår at have købt sin titel i Vatikanstaten engang i 50’erne, har levet sit liv på fornemste vis med fine fornemmelser, bedrageri, pomp og pragt og alt, hvad den ellers kan trække. En fængselsdom blev det også til, men end ikke det fik Sade ned med nakken. Nu stiller den 83-årige markis op til kommunalvalget på Frederiksberg som det eneste kandidatnavn på liste M. Spændende! Gør også lige dig selv den tjeneste at se eller gense den her dokumentarklassiker fra 2004. Han er i sandhed en adelsmand, ham Marcel.

Eminem er ikke vred, han er rasende. På Trump.

Eminem er ikke vred, han er rasende. På Trump.

Bedst som man troede, Eminem var ved at være et levn fra fortiden, så – BANG! – er han tilbage. 45 år gammel, men mere rasende end nogensinde (dog stadig med guldkæde, store biler og et entourage af homeboys i baggrunden – perfekt). I en ny video spytter han rim i raseri over Donald Trump. Budskabet er ret enkelt: enten er I med mig, eller også er I med Trump. Rapsvadaen når omkring atomkrig, racisme, manglende våbenreform og præsidentens golfferier. Internettet gløder over videoen, enkelte krummer tæer, men de fleste bøjer sig i støvet.

Harvey Weinstein: ”Ydmyg mig ikke”

Harvey Weinstein: ”Ydmyg mig ikke”

”Ydmyg mig ikke på det her hotel. Jeg kommer her hele tiden,” siger Harvey Weinstein til modellen Ambra Gutierrez i en samtale, hun har optaget med en hemmelig mikrofon, dagen efter Weinstein forsøgte at voldtage hende. ”Ødelæg ikke dit venskab med mig for bare fem minutter,” fortsætter han, da han forsøger at overtale hende til at ”tilbringe fem minutter med ham”. På optagelsen, som varer knap to minutter, og som du kan høre hos The New Yorker, siger Gutierrez variationer over ”Jeg vil ikke” otte-ni gange, og Harvey bliver ved med argumenter som: ”Jeg har alt. Jeg er en berømt fyr.” Gennem ti måneder har Ronan Farrow arbejdet på sagen, og det er der kommet en lang og læseværdig artikel ud af, hvor Weinsteins ofre fortæller deres historie.

+ Ronan Farrow er søn af Woody Allen og skuespilleren Mia Farrow , som også har kommenteret sagen på Twitter, efter at modeskaberen Donna Karan havde opfordret de krænkede kvinder til at overveje, om de selv havde ”bedt om det”. Donna Karan trak senere sine ord tilbage.

 

 

Poul Nyrup: Demokratisk skandale at lukke DONG-sagen nu

Poul Nyrup: Demokratisk skandale at lukke DONG-sagen nu

Poul Nyrup Rasmussen har været der før – han har været der mange gange med sin kritik både under og efter salget af Dong Energy til kapitalfonden Goldman Sachs i 2014 – og nu er han der igen. I et interview hos Altinget advarer den forhenværende statsminister kraftigt mod, at Rigsrevisionen lukker undersøgelsen af salget, sådan som det ventes, at de vil gøre i løbet af i dag. ”Hvordan kan man ellers seriøst mene, at Finansministeriet vil være i stand til at varetage samfundets interesser, når der kommer en ny sag om salg af offentlige virksomheder?” siger han. I en ny bog skriver hans efterfølger og partifælle Helle Thorning-Schmidt, at diskussionen om salget var hysterisk. Til det svarer Nyrup: ”Det er dybt arrogant af Helle. De 200.000, der protesterede mod salget til Goldman Sachs, er ikke hysteriske, men ansvarlige samfundsborgere, der ville værne om vores fælles værdier. Jeg vil opfordre mine partifæller på Christiansborg til at tænke sig meget grundigt om denne gang.”

Vil du være (lovlig) Uber-chauffør?

Vil du være (lovlig) Uber-chauffør?

Savner du Uber? Det gør vi også. Ærgrer du dig over, at du ikke længere kan tjene lidt lommepenge på at lege taxa? Det gør vi også. Men fortvivl ej, for Financial Times har et plaster på såret. Avisen har programmeret et spil, hvor du er fuldtids Uber-chauffør med to børn og et lån i huset, der kræver en indtjening på godt 6.000 kroner om ugen. Kan du tjene nok til at betale dine regninger – og samtidig lave flere penge end de andre spillere? Tag et afbræk fra din grå arbejdsdag og spil spillet, mens du cruiser ned ad en bredsporet vej i San Francisco. Det er sjovt! (Og vælg så for Guds skyld altid en Dodge Minivan frem for en Toyota Prius. Bare fordi du kan).

Spisesedlen

Støjberg beskyldes atter for at vildlede Folketinget. Beskyldningen kommer fra oppositionen, efter at udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) afgav forkerte oplysninger på et samråd i juni om tvangsadskilte asylpar. Støjberg siger selv, at hun havde fået forkerte oplysninger fra embedsværket. I dag er Støjberg indkaldt til endnu et samråd om sagen.

Catalansk leder underskriver uafhængighedserklæring. Efter en tale i det catalanske parlament i aftes underskrev Carles Puigdemont en uafhængighedserklæring. Straks efter bad han parlamentet om at suspendere den i et par uger med henblik på en dialog med Spaniens regering. Samtidig henstillede hans separatistregering verdenssamfundet til at anerkende Catalonien som en selvstændig republik.

124 millioner børn er svært overvægtige. Det viser tal fra World Health Organization (WHO). Tallet gælder for børn mellem 5 og 19 år, og fortsætter udviklingen, vil der i 2022 være flere svært overvægtige end undervægtige børn på verdensplan. I dag er 6% af verdens piger svært overvægtige, mens procenttallet er 8 for drengene.

Hver femte skolelærer udsættes for vold. Tal fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø viser, at volden mod lærerne har været støt stigende de senere år. I 2012 havde 13% af lærerne været udsat for vold, mens tallet i 2016 er 19,3%. To mulige årsager er, at inklusionsklasserne flytter vold fra specialklasser til den almindelige skole, og at lærerne er blevet bedre til at anmelde volden.

Steppebrande hærger i Californien. De voldsomme brande har indtil videre kostet mindst 17 mennesker livet. 200 personer meldes savnet og op mod 2.000 bygninger er ødelagt. Brandene beskrives som nogle af de mest ødelæggende i Californiens historie. Foreløbig har de hærget et areal på 500 kvadratkilometer – næsten samme størrelse som Falster.

Et sidste ord

Vift dig selv i hovedet. Klap dig selv på skulderen. Slå dig selv på brystet. Råb, fordi du ved, at du er for fed. Overlad så pladsen til en anden og bak op. Det er flamenco, det er girl power, det er social dannelse, når det er bedst.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12