11. oktober 2019

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Regelbrud, trusler, interventioner og magtudøvelse

Vi kommer til at fatte os i korthed på denne plads i dag, for vi har fået en ny seniormedarbejder her på Føljeton – Carsten, hedder han – og han kan skrive meget langt. Hvis ingen har modet til at gå ind og sige ”stop!” eller ”time out, Carsten!”, skriver han præcis så langt, som […]

Kære læser

En forfatter på forfølgernes side

Knut Hamsun fik Nobelprisen i litteratur i 1920 – samme år han udgav romanen Markens Grøde. Adolf Hitler havde endnu ikke skrevet Min Kamp, men når man med bagklogskabens altid bedrevidende briller læser Knut Hamsuns roman, kan man allerede se begyndelsen på forfatterens senere nazistiske sympatier. Hadet til alt, hvad der er moderne, til byerne […]

Spisesedlen

Etiopisk premierminister modtager Nobels fredspris. Det meddelte formanden for Den Norske Nobelkomite, Berit Reiss-Andersen, her til formiddag. Premierminister Abiy Ahmed modtager prisen for at have skabt fred med nabolandet Eritrea.

To anholdt i USA for ulovlig partistøtte. De to mænd er ansat af Rudi Giuliani, der er tidligere borgmester i New York og nuværende personlig advokat for præsident Donald Trump. De har hjulpet Giuliani med at finde snavs på Trumps politiske modstander Joe Biden via Ukraine. De blev anholdt på vej ud af USA for at have forbrudt sig mod de amerikanske regler om partistøtte.

EL og SF vil stoppe våbeneksport til Tyrkiet. De to danske venstrefløjspartier mener, at Danmark bør gøre som Norge og Sverige, der har igangsat et stop for eksport af våben til Tyrkiet. Meldingen kommer efter Tyrkiet igangsatte en militæroperation i Nordøstsyrien, hvor det tyrkiske militær bomber kurdiske byer og nedkæmper kurdiske styrker.

Eksplosion på iransk olietanker. I forbindelse med en eksplosion er der udbrudt brand på en iransk olietanker udenfor Saudi-Arabiens kyst. Det statslige iranske olieselskab påstår, at tankeren er blevet ramt af missiler. Forholdet mellem Iran og Saudi-Arabien er i forvejen på kogepunktet. Sidste måned blev et stort oliefelt i Saudi-Arabien angrebet, og de gav efterfølgende Iran skylden.

Macrons kommissærkandidat afvist. Den franske kandidat til en kommissærpost i EU-kommissionen, Sylvie Goulard, blev i går afvist af Europa-Parlamentet. Baggrunden for afvisningen er bl.a., at Goulard er blevet bedt om at tilbagebetale 335.000 kroner til EU-parlamentet, fordi hun uretmæssigt har brugt pengene til at lønne assistenter.

Et sidste ord

Undrer du dig over, at Elizabeth Warren pludselig ligner en seriøs kandidat til USA’s næste præsident? Se det her klip, så forstår man det.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12