11. oktober 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Socialdemokratiets moralske fallit

Ud over det åbenlyse – de menneskelige omkostninger – er noget af det mest ubehagelige ved Socialdemokratiets udlændingepolitik det nysprog, som de ansvarlige socialdemokrater benytter sig af, når de forsvarer og forklarer den. I dagens udgave af Berlingske finder man en kronik af Mellemfolkeligt Samvirkes forperson Haifaa Awad. Overskriften på kronikken (betalingsmur) er lige ud […]

Kære læser

Papes triste shoppingtur

Momentum er en forunderlig ting ved et folketingsvalg. Meget ligesom en fodboldspiller kan gå fra at score på enhver tænkelig chance til end ikke at kunne ramme målet, kan en politiker lynhurtigt få bortformøblet sine egne vinderchancer. Som tingene pt. er faldet ud, må Konservatives formand Søren Pape Poulsen vist siges at være en sand […]

Det bedste vi har set

Valgbreve

“Det er min erfaring, at vi forskanser os blandt ligesindede. Og at vi faktisk slet ikke interesserer os for den anden længere, i hvert fald ikke når denne politisk ukorrekte Trump-lignende skabning kun vækker vores foragt,“ skriver psykolog og forfatter Glenn Bech til filosof Tone Dandanell. Politiken har bedt de to kloge hoveder om at udveksle breve under valgkampen, og det er faktisk bare herligt. Deres første to breve handler om empati.

Misbrug i den digitale valgkamp

Politikerne prøver ikke kun at forføre dig med mere end mindre fængende valgplakater. De dyster også om din opmærksomhed på Facebook, hvor partierne kan betale for at målrette politiske reklamer direkte mod deres potentielle vælgere. Der er til gengæld regler for, hvordan sådan noget skal gå til. De regler hedder GDPR. Og det er åbenbart ikke alle, der kan finde ud af at overholde dem. Techmediet Radar bringer en historie om, at Nye Borgerlige og Liberal Alliance fodrer Facebook med brugeres personlige oplysninger.

Et harmløst ord

“Måske ligger problemet i navnet. Klimaforandring. Det lyder ikke så skidt. Ordet ‘forandring’ giver en næsten behagelig genklang i vores rastløse verden. Lige meget hvor heldige vi er, er der altid plads til den tiltalende mulighed for forbedring. Så er der ‘klima’-delen. Igen lyder det ikke så slemt. Hvis du bor i et af de lande, der udleder mange drivhusgasser, kan ideen om ‘klimaforandringer’ godt fortolkes som modsatte af skræmmende og farligt. En verden i forandring. En opvarmende planet. Hvad er problemet?“ Greta Thunberg advarer mod at falde for vrangforestillinger om klimaet: Hvis vi anerkender, at klima ikke bare forandrer sig, men at det faktisk bryder sammen, har vi nemlig stadig tid til at redde det.

Spisesedlen

Fra i dag og frem til og med d. 28. oktober er det muligt at brevstemme til folketingsvalget.

Eksperter kritiserer Socialdemokratiets plan om at spare tre mia. kr. årligt på jobcentrene. Tiltaget frygtes både at kunne ramme udsatte ledige og føre til fyringer.

Radikale vil erstatte standpunktskarakterer i 1. g med mere feedback for at forbedre unges trivsel.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) bekræfter brug af ‘skyggekandidater’ ved folketingsvalgene i 2015 og 2019. Det er Frihedsbrevet, der først har kunnet afsløre, at Hummelgaard har fået kandidater fra andre valgkredse – der ikke selv ville vælges ind – til at føre valgkamp for sig.

Aaja Chemnitz, folketingsmedlem for Inuit Ataqatigiit, dumper Søren Pape Poulsens (K) undskyldning til Grønland.

Nye Borgerliges forperson, Pernille Vermund, vil nedlægge landets 94 kommunale jobcentre og i stedet lade et uafhængigt lægefagligt råd vurdere, om udsatte, syge og nedslidte danskere skal have førtidspension.

Blå blok vil tvinge kommunerne til at oprette friplejehjem. Det fortæller Venstre, Konservative, Danmarksdemokraterne, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Liberal Alliance på et fælles pressemøde.

Den liberale tænketank Cepos roser Socialdemokratiets skatteforslag. Til gengæld mener Cepos, at der er blevet indført langt mere bureaukrati under statsminister Mette Frederiksens (S) regering end under Lars Løkke Rasmussens ditto.

Trods gentagen kritik af regeringens skattestigninger kan Venstres skatteordfører Louise Schack Elholm over for Information ikke redegøre for, hvilke skatter en Venstre-ledet regering vil rulle tilbage.

Når det kommer til Konservatives plan om en højere topskat­te­grænse har Venstre dog ikke den store tro på projektet.

Liberal Alliances leder, Alex Vanopslagh, skal tilbagebetale 30.000 kr. efter brud på boligregler.

Der er flere biluheld i byerne under valgperioder. Det kan ifølge en undersøgelse lavet af to studerende på DTU skyldes valgplakaterne.

Iransk oprør breder sig til olieindustrien. Ifølge nyhedsbureauet AP har medarbejdere på raffinaderier i byerne Abadan og Asuleyeh mandag tilsluttet sig demonstrationerne over moralpolitiets drab på den 22-årige Jina Mahsa Amini. Det er første gang, at der lyder kritik i sektoren, der er en afgørende indtægtskilde for regeringen. Ifølge præstestyret handler protesterne i stedet om udbetaling af løn.

USA fordømmer “brutale“ angreb på Ukraine. De civilangreb, der mandag ramte hovedstaden Kyjiv, er ifølge Ruslands præsident, Vladimir Putin, gengældelse fra eksplosionen på broen mellem Rusland og Krim-halvøen. Putin udtalte også, at han var klar til at godkende flere “alvorlige“ angreb. USA’s præsident, Joe Biden, har lovet “at fortsætte med at give Ukraine den nødvendige støtte til at forsvare sig selv.“

Rekordmange migranter krydser jungle for at komme til USA. I grænselandet mellem Colombia og Panama ligger den farlige Darién-jungle, som nu bruges som skjult flugtvej. Op mod 160.000 migranter anslås at have brugt den bare i år. Ifølge Panamas myndigheder er de det eneste land, der tilbyder humanitær hjælp ved at hjælpe migranterne videre til Costa Rica.

Et sidste ord

Gode parkeringer er vigtige – særligt i en valgkamp.

Ses i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12