11. september

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Djævlen i bataljen

[digt om 9/11 som mest handler om at det er min ekskærestes fødselsdag og at jeg generelt tænker mere på hende end verdenssamfundet hvilket alligevel spejler at der kan være begivenheder som ’at slå op’ der vil føre til at der er følelser som ikke længere virker ok at ha og at det ’at slå […]

Kære læser

Til fest med Paludan, Vermund og de unge

“Rasmus Paludan er her!“ De to veninder, der spiser frokost uden for Samfundsteltet, giver efter en kort overvejelse op på at finde ham. Paludan er der slet ikke. Eller det er han, for han render rundt foran Valbyparken og forsøger at overtale dørvagterne til at komme ind. Men det får han ikke lov til, forsikrer […]

Det bedste vi har set

Børnenes Afghanistan

Nagieb Khajas fine dokumentar My Afghanistan (2012) ligger minsandten frit tilgængelig på YouTube. Den hedder, som den gør, fordi Khaja havde givet mobiltelefoner til 30 afghanske børn, så de selv kunne filme deres hverdag i et krigshærget land.

+ Djøfbladet har fundet en djøf-vinkel på USA’s retræte fra Afghanistan: Et interview med Steen Hommel, direktør i Udenrigsministeriet, som var i Kabuls lufthavn under evakueringen af folk på ‘danskerlisten’. “Jeg synes, jeg laver vigtige ting i mit normale arbejde, men det her var beslutninger om mennesker. Så kommer det bare meget tæt på. Du står med mennesker, som er forfulgte, men som ikke har nogen eller tilstrækkelig tilknytning til Danmark. Og du er hele tiden underlagt et enormt pres for tempo.“

Og Keanu Reeves ligner sig selv

Og Keanu Reeves ligner sig selv

Traileren til The Matrix – Resurrections (The Matrix 4) er lige kommet ud. Hvis du er en stor The Matrix-fan (Gud, hvor har vi allerede skrevet The Matrix mange gange her), så har du muligvis allerede set den. Men den er ‘interessant’, og så er der også nogle martial arts-scener i. Lovende. Det er 22 år siden, Keanu Reeves spillede hovedrollen i den første The Matrix (ikke igen!), og han gør det selvfølgelig også her, nu som 57-årig (ingen alder).

Tortur mod flere generationer

Tortur mod flere generationer

”Der er så meget fokus på den uretfærdighed, der er blevet begået mod mændene i Guantánamo, at de forfærdelige konsekvenser, det har haft for deres familier, ofte bliver glemt.” Artikel i The Intercept om børnene af nogle af de mænd, der blev anholdt i ‘krigen mod terror’, og som for enkeltes vedkommende stadig sidder tilbageholdt uden sigtelse.

Spisesedlen

Mandag forsøgte Guineas nye militære ledere at styrke grebet om den vestafrikanske stat, efter at de havde dagen forinden havde afsat præsident Alpha Conde ved et militærkup. Hærchef Mamady Doumbouya sagde på stats-tv, at hæren havde valgt at vælte regeringen på grund af fattigdom og udbredt korruption.

Statsminister Mette Frederiksen fremlagde tirsdag reformpakke ‘Danmark kan mere I’. Her lægger regeringen bl.a. op til at sænke dagpengesatsen for folk, der netop har afsluttet en uddannelse, med 4.000 kr. om måneden, mens satsen skal hæves for folk, der bliver ledige efter flere år på arbejdsmarkedet.

Natten til onsdag (dansk tid) stod det klart, at Mexicos højesteret med stemmerne 10-0 har gjort det ulovligt at retsforfølge kvinder, der får foretaget en abort. ”Det handler ikke om retten til abort,” sagde højesteretsdommer Luis María Aguilar. “Det handler om kvinders (…) ret til selv at træffe beslutninger.”

På et pressemøde torsdag oplyste USA’s justitsminister Merrick Garland, at hans ministerium har lagt sag an mod Texas. Det sker, efter at delstaten i sidste uge indførte en voldsomt kritiseret abortlov, som kriminaliserer aborter foretaget efter seks uger, uanset om man har været udsat for incest eller voldtægt. God analyse af sagen og søgsmålet i det amerikanske nyhedsmagasin Slate.

Tidligere på ugen oplyste en talsmand for taliban, at Mullah Mohammad Hassan Akhund bliver leder af en ny afghansk regering. Den terroranklagede Sirajuddin Haqqani er landets indenrigsminister. Der er ingen kvinder i den ny regering. Torsdag forlød det, at talibanerne var begyndt at slå hårdt ned på demonstrationer, og fredag fordømte FN’s deres ”tiltagende voldelige respons”, der ifølge organisationen indtil videre har krævet fire dødsfald.

Et sidste ord

Nogle mennesker er som skabt til deres job.

God weekend!

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12