11. september 2017

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Irma, kategori 5

Jo, det rusker lidt i en, når man bevæger sig rundt i det fri i dag, og Danmarks Meteorologiske Institut melder da også om jævn til hård sydlig vind og ved Vestkysten op til kuling og risiko for vindstød af hård kulingstyrke. Men man lader sig ikke rigtig påvirke af det. Det er ikke ildevarslende. Med mindre […]

Kære læser

For tidligt at sige undskyld

At sige undskyld eller ikke at sige undskyld var spørgsmålet op til 100-årsdagen for Danmarks salg af De Vestindiske Øer til USA i slutningen af marts. Lars Trier Mogensen – som selv var på Skt. Thomas for Føljeton i forbindelse med jubilæet – holdt for nylig åbningstalen til udstillingen ‘Kolonihistorier – magt og afmagt’ på Gl. Holtegaard. Her er teksten:

Det bedste vi har set

Selv hvis du ikke ligger inde med en ung kvindelig seksualitet, bør du se (eller gense) Lea Glob og Mette Carla Albrechtsens bjergtagende dokumentar Venus – Let’s Talk About Sex, som netop er blevet lagt ud til fri afbenyttelse på DR’s hjemmeside. Kvinderne her er liderlige og indignerede, sårede og sultne. Føljetons Sille Kirketerp Berthelsens anmeldte dokumentaren, da den gik i biografen. Du får i dag anmeldelsen i reprise.

Spisesedlen

Svenskere har opkøbt danske fiskekvoter. 23 procent af de danske fiskekvoter ejes af fire store svenske fiskeri-selskaber. Ifølge en opgørelse, der er lavet af Greenpeace, ejer de svenske virksomheder danske kvoter for over en milliard kroner, hvilket er en fordobling på fem år.

Muslimske nationer fordømmer Myanmar. På baggrund af Myanmars brutale håndtering af landets rohingyaer udtalte Astana – Organisationen for Islamisk Samarbejde – søndag, at de fordømmer Myanmars ”systematiske brutale handlinger mod sin muslimske rohingya-minoritet”. De seneste uger er næsten 300.000 rohingyaer flygtet til nabolandet Bangladesh for ikke at blive slået ihjel.

Danske unge udfører lægeopgaver i Afrika. Unge danskere, der efter gymnasiet tager til Afrika med organisationer som Try Medics for at arbejde på hospitaler, har fået lov til mere end blot at observere. I en undersøgelse lavet af Radio24syv fremgår det, at danske ufaglærte unge blandt andet har syet sting i patienter, taget imod babyer, givet vacciner og lagt katetre.

Koner og børn til mistænkte ISIS-krigere holdes til fange. Irakiske myndigheder holder 1400 formodede hustruer til og børn af ISIS-krigere fanget i en lejr i Mosul. Mange af dem har ikke længere dokumenter, der viser, hvor de kommer fra, og må derfor ikke rejse ud af lejren.

Der findes kun 16 af ”Løkkes lavtlønnede HK’ere”. Regeringen mener, det er den fuldtidsbeskæftigede ufaglærte HK’er på mindsteløn, der vil få mest ud af regeringens skatteudspil. Ifølge et dataudtræk lavet af Danmarks Statistik er der kun 16 personer i hele Danmark, der hører ind under den kategori.

 

Et sidste ord

Findes der en mere poppet genre inden for journalistikken end voxpoppen? ”Hvem vinder valget?” ”Hvad tænkte du, da Danmark tabte finalen?” Men en gang imellem svarer ‘manden på gaden’ nu noget begavet og overraskende. Florida-fyren her ved i hvert fald, hvad han taler om. Efter den opvisning har vi genvundet respekten for voksne, der bærer kasketten omvendt på hovedet.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12