12. august 2019

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Spøgelset i vores tid

I Moskva kan man ikke længere have sig en rolig lørdag. Siden den 14. juli har op mod 60.000 mennesker samlet sig i demonstrationer hver lørdag for at markere deres utilfredshed med, at den russiske valgkommission har afvist regeringskritiske kandidater forud for lokalvalget i næste måned. Den forgangne lørdag var ingen undtagelse. Demonstrationerne har hver […]

Kære læser

Selvmord og konspirationsteorier

Suicide watch. Hvordan kan en tilbageholdt milliardær, som er genstand for en alvorlig, højprofileret retssag om menneskehandel og overgreb mod mindreårige, slippe af sted med at hænge sig i sin fængselscelle, når han er under særlig ”suicide watch” efter et muligt selvmordsforsøg i juli? Det er det det oplagte spørgsmål, som har fået internettet til […]

Det bedste vi har set

Hvad skete der med Aung San Suu Kyi?

Hvad skete der med Aung San Suu Kyi?

I anden del af Christopher Nolans Batman-trilogi ser man, hvordan den gode politibetjent Harvey Dent falder i unåde og udvikler sig til superskurken Two-Face. Dent kommer selv med et forvarsel om sin skæbne tidligt i filmen: ”Enten dør du som en helt, eller også lever du længe nok til selv at blive skurken.” Virkelighedens Harvey Dent er Aung San Suu Kyi. Hun modtog Nobels fredspris for sin menneskerettighedskamp i Myanmar, men efter at hun fik magten, har hun været central i forfølgelsen af det muslimske Rohingya-mindretal. Hvad skete der? The Atlantic svarer.

Sex med Maja

Sex med Maja

Kan det hele blive lige sexet nok? Ikke ifølge den danske kunstner Maja Malou Lyse. Hun læser stadig på Kunstakademiet, men synes lige så fuldtidsbeskæftiget med at frisætte den kvindelige seksualitet og nedbryde de tunge normative forestillinger og tabuer, som indhyller seksualiteten. Hendes arbejde har primært fundet sted på Instagram, men nu kan man også opleve hende på DR3 i programserien ”Sex med Maja”. Det er noget, der kan gøre en rød i kinderne på en mandag.

 

Højrenationalismens dukkeførere

Højrenationalismens dukkeførere

Ved det seneste valg i Sverige blev det tydeligt, at heller ikke det ellers så progressive og politisk korrekte Sverige er resistent over for nationalpopulismen. Sverigedemokraternas anti-indvandringspolitik gik rent ind hos vælgerne, og partiet fik 17,5 pct. af stemmerne. The New York Times har dykket lidt ned i højrefløjens succes i Sverige, og det viser sig, at de svenske nationalister har fået hjælp uden for landets grænser. Læs fortællingen om den globale ”maskine,” der står bag den verdensomspændende fremgang for det yderste højre.

Spisesedlen

Angreb i Norge efterforskes som terror. Norges politi mener, at det var forsøg på terror, da en mand lørdag åbnede ild ved en moské i den norske by Bærum. Den mistænkte gerningsmand har tidligere ytret højreekstreme og indvandrerfjendtlige holdninger. Han er ligeledes blevet sigtet for drabet på sin 17-årige lillesøster, der blev fundet i en lejlighed i Bærum et par timer efter skyderiet.

Fortsat uro i Venstre. I et opslag på Facebook er folketingsmedlem for Venstre Claus Hjort Frederiksen endnu engang gået til angreb på partiets næstformand Kristian Jensen. I opslaget skriver han, at ”det delte formandskabs tid er forbi”. På Venstres dramatiske sommergruppemøde i sidste uge var Hjort Frederiksen ude at opfordre Jensen til at trække sig på grund af illoyalitet over for partiformanden. Nu angriber Venstre-ordfører Louise Schack Elholm så Hjort Frederiksen. ”Det er svært at være nestor, hvis man stikker folk i ryggen,” siger hun.

 

Patienter betaler ikke tolkegebyr. Kravet om, at særlige patienter med behov for tolkehjælp hos lægen og på sygehuset selv skal betale, har ikke fungeret i Region Syddanmark. Kun en tiendedel af det beløb, som Regionen har opkrævet, er blevet betalt, og dermed løber de ubetalte regninger op i millioner af kroner. Formand for Danske Regioner Stephanie Lose (V) fortæller til DR, at det er omkostningstungt og tidskrævende at opkræve gebyret. Hun mener, at tolkegebyret kan øge uligheden i sundhedsvæsnet.

Fly aflyses som følge af protester i Hongkong. Fly fra Hongkongs lufthavn er blevet aflyst resten af dagen, efter at tusinder af demonstranter er mødt op i lufthavnen for at demonstrere for demokrati og mod politibrutalitet. I weekenden kom det til voldsomme kampe mellem politi og demonstranter. Det er nu tiende uge i træk, at der er store demonstrationer i den kinesiske by.

Ny præsident i Guatemala. Den tidligere chef for Guatemalas fængsler, Alejandro Giammattei, har vundet præsidentvalget i landet. Han fik ca. 58 pct. af stemmerne. Den konservative Giammattei har lovet at slå ned på korruption og kriminalitet, og han har ligeledes fortalt Reuters, at han ønsker at genforhandle den immigrationsaftale, som hans forgænger indgik med Trump. Aftalen har til formål at dæmme op for migration til USA.

Et sidste ord

Vi bringer her beviset for, at Tyskland er verdens kulturelle navle og afsæt for den globale zeitgeist. Når den nye EU-kommissionsformand, Ursula von der Leyen, fratræder sin post som tysk forsvarsminister, har hun bedt om at blive sendt af sted til tonerne fra et militærorkester, der spiller ”Wind of Change” med Scorpions. Det er i øvrigt tradition, at der skal spilles bangers på forsvarsministerens sidste dag. Von der Leyens to forgængere valgte henholdsvis ”Life Is Life” af den østrigske popgruppe Opus og ”Smoke on the Water” af Deep Purple. Dun dun duuuuun, dun dun duuun duuuuun!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12