12. december 2018

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

De skrøbelige demokratier

Europas magthavere falder på stribe i disse dage – under pres indefra. Fra London over Paris til Berlin. Fra de inderste regeringskabinetter og helt ud på de yderste fløje i gaderne er tålmodigheden opbrugt med l’ancien régime. I aften afgøres den 62-årige britiske premierminister Theresa Mays skæbne ved en mistillidsafstemning blandt hendes egne konservative parlamentsmedlemmer. […]

Kære læser

Klimatopmøde med bundniveau

Ambitionen. Vi er nået til nummer 24 i alle de COP’er, der skal redde verden fra den totale klimakatastrofe, og det ser desværre stadig sort ud. På fredag slutter COP24 i Katowice i Polen, og her skal alle verdens lande (jaja, stort set) gerne blive enige om to ting: 1) En færdiggørelse af ’The Paris […]

Det bedste vi har set

Forfulgte journalister bliver ‘person of the year’

Forfulgte journalister er ‘person of the year’

Traditionen tro har Time Magazine på deres forside kåret ”årets person,” og denne gang er der flere, der må deles om titlen. Det er desværre ikke en ubetinget god ting, da hæderen i år tilfalder forfulgte journalister som fx den dræbte saudiske Jamal Khashoggi. Magasinet kalder journalisterne for ”vogterne” i ”krigen mod sandheden,” og du kan læse den spektakulære artikel om dem her.

En rodet verdensorden

En rodet verdensorden

Godt nok havde de europæiske stormagter ikke noget EU tilbage i 1800-tallet, men de havde da Wienersystemet; et diplomatisk samarbejde, som skulle afværge fremtidige konflikter nationerne imellem. Da røgskyerne fra første verdenskrig havde lagt sig, måtte man dog erkende, at systemet ikke rigtigt havde fungeret. Og så måtte man jo prøve noget nyt. Foreign Affairs har kigget på, hvad vi kan lære af sådan en misere den dag i dag.

Åbent brev: En konservativ har fået nok af K

Åbent brev: En konservativ har fået nok af K

Hvorfor melde sig ud af Det Konservative Folkeparti? Det kan der være rigtig, rigtig mange grunde til, men det er nemt at sige, når man ikke selv er konservativ. Det er til gengæld hoteldirektør Poul Müller, der både har været amtsrådsmedlem, regionsrådsmedlem, medlem af Danske Regioners bestyrelse, kreds- og amtsformand og medlem af partiets hovedbestyrelse. Men nu har han fået nok. Dråben var Lindholm. Læs Müllers åbne brev.

Spisesedlen

15 mennesker skudt i Strasbourg. Den formodede gerningsmand, der dræbte tre og sårede 12 personer, er kendt af politiet. Han er stadig på fri fod, men det franske politi oplyser, at der har været en skududveksling mellem personen og politiet. Skyderiet fandt sted ved et julemarked i Strasbourg.

Brexit-kaos udløser mistillidsafstemning mod Theresa May. Det sker efter, 48 konservative medlemmer af det britiske parlament har indgivet mistillidserklæringer til premierministeren. I forgårs aflyste Theresa May en forventet afstemning om en yderst upopulær Brexit-aftale, som hun i stedet tog til Bruxelles for at genforhandle. Det udløste enorm vrede i parlamentet.

Miljøminister i kovending: Indfører forbud mod sprøjtegift. Fremover vil det være forbudt at bruge sprøjtegift nær drikkevandsboringer. Jakob Ellemann-Jensen har ellers tidligere afvist at indføre et forbud mod sprøjtegift. Da forslaget lå på bordet i august, kaldte ministeren det småpopulistisk valgkampstema.

Sky trækker sig fra cykelsporten. Næste år bliver derfor det sidste år, hvor et af verdens største cykelhold hedder Team Sky. Holdet skal finde sig en ny sponsor, da det britiske medieselskab Sky har besluttet at ende samarbejdet ved udgangen af 2019. Holdet ved endnu ikke, hvad der kommer til at ske i 2020, oplyser de i et åbent brev på deres hjemmeside.

Dansk filmsucces skal laves i amerikansk version. Det drejer sig om den oscarnominerede film, ‘Den skyldige’ (2018), der var biografaktuel i sommer. Det amerikanske filmselskab Bold Film var så begejstret for filmen, at de har købt retten til at genindspille den danske succes og tilpasse den et amerikansk publikum. ‘The Guilty’, som er filmens amerikanske titel, får Jake Gyllenhall, 37, i hovedrollen.

Et sidste ord

Føljetons egen Oliver Stilling er blevet vært på et nyt radikalt-kulturelt kulturradikalt program ”Kulturgiraffen.” Første gæst er forfatteren Kaspar Colling Nielsen, og det er ærligt talt noget værre lort, han har skrevet.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12