12. december 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Venstres Elle-vilde vildveje

Hvem der bare havde en krympepistol og kunne smutte ind i hjernen på Venstres forperson Jakob Ellemann-Jensen. Det må være vilde ting, der foregår derinde i disse dage. Et rent festfyrværkeri af processer, der på den ene side virker helt vanvittige, men som på den anden side sikkert er fuldstændig forudsigelige. Sådan noget a la […]

Kære læser

Børn har gloet nok på middelklassen

Når børn hvert år i december sætter sig i sofaen for at se julekalender, vil de helst se noget, de kan identificere sig med. For de fleste betyder det, at de godt kan lide at se en almindelig familie, der bor i et almindeligt hus og tjener almindelige penge. Samtidig lever vi dog også i […]

Det bedste vi har set

Opskriften på håb

“Håb er ikke en lottokupon […] Det er en økse, som man slår døren ind med i en nødsituation. Håbet bør skubbe dig ud ad døren, for det vil kræve alt, hvad du har, at styre fremtiden væk fra endeløse krige og fra udslettelsen af jorden. At håbe er at give sig selv til fremtiden – og det er dette engagement i fremtiden, der gør nutiden beboelig,“ skriver Rebecca Solnit i sin bog Hope in the Dark. Rune Lykkeberg har inviteret hende til en langsom samtale om håbets rolle i klimakampen. Hun medgiver, at vi er kommet alt for sent i gang, men argumenterer for, at der stadig er tid til at tage øksen i hånden.

+ Atmos har samlet solstrålehistorierne i klimakampen.

++ National Geographic forudsiger til gengæld flere regnbuer i vores fremtid, og det er ikke et håbefuldt tegn. Ifølge et nyt studie hænger det farvestrålende fænomen nemlig sammen med klimaets forandringer.

Grus i maskineriet

Ligesom mennesker, er generativ AI, hvad den spiser. “Og efter at have spist sig mæt i et ufatteligt stort måltid af tekstdata har ChatGPT tilsyneladende spist en masse lort,“ skriver the Intercept om chatbotten, der har fået over én million brugere på en uge. For selvom den kan bestå din eksamen i Computer Science, er den indlejret med nogle besynderlige og meget bekymrende fordomme.

Positiv omtale for en pose penge

Det kom som noget af en overraskelse, da næstforpersonen i EU-Parlamentet Eva Kaili forsvarede Qatar fra talerstolen i Bruxelles og kaldte landet en “frontløber for arbejdsrettigheder“ efter et møde med ministeren for arbejde. Nu er hun så mistænkt for korruption i det, der kaldes den “mest seriøse“, “mest chokerende“ og “mest uhyggelige“ korruptionsskandale i EU i de seneste år. Politico besvarer de mest presserende spørgsmål om sagen.

Spisesedlen

Iran henretter mand i forbindelse med protester. Mandag blev den 23-årige Majid Reza Rahnavard hængt. Dommen lød på, at han havde “ført krig mod Gud“, efter han angiveligt havde stukket to sikkerhedsvagter til døde. Det oplyser den iranske nyhedsside Mizan. Det er den anden officielle henrettelse, den iranske stat har foretaget i kølvandet på de landsdækkende protester, efter Jina Mahsa Aminis blev dræbt i moralpolitiet varetægt tilbage i september.

Flere europaparlamentarikere anklages for korruption. Hen over weekenden blev flere europaparlamentarikere arresteret i Bruxelles på anklager om korruption. Blandt de anklagede er bl.a. vicepræsident i EU-Parlamentet Eva Kaili. Den belgiske efterretningstjeneste ransagede 16 hjem, hvor de fandt omkring 600.000 euro i kontanter. Socialisten Kaili og tre andre er anklaget for at have modtaget bestikkelse fra ørkenstaten Qatar.

Demonstrationer spidser til over Peru efter fængsling af præsident Castillo. I løbet af weekenden lød der meldinger om flere voldsomme sammenstød mellem politi og demonstranter i Peru. To personer på hhv. 15 og 18 er erklæret døde, og flere meldes sårede. Optøjerne kommer som følge af fængslingen af den tidligere præsident Pedro Castillo, efter han havde forsøgt at opløse den peruvianske kongres i et øjensynligt coup d’état. Demonstranterne kræver Castillo løsladt.

Inflationskurven knækker for første gang i år. I november måned steg det samlede forbrugerprisindeks med 8,9 pct. I kontrast var den tilsvarende stigning 10,1 pct. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Det er første gang siden december 2021, at stigningen har været lavere end måneden forinden.

Virksomhederne Novozymes og Chr. Hansen vil fusionere. De to danske, børsnoterede virksomheder går sammen med ambitionen om at kunne slå igennem internationalt og skabe et af verdens største ingrediensselskaber. Det meddelte de mandag. Novozymes er en bioteknologisk virksomhed, mens Chr. Hansen fremstiller fødevareingredienser. Det nye firma Novozymes A/S forventes at få en samlet omsætning på 26 mia. kr.

Et sidste ord

Man må vælge sine gaver med omhu.

Ses i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12