12. februar 2018

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

De sande vikinger

Det sker af og til, at Danmark bliver fremhævet som et eksemplarisk lykkeligt folkefærd. Så sent som i går var denne særlige danske lykke i vælten, da The Guardian rejste det relevante spørgsmål: ”Hvordan bygger man en sund by? København afslører sine hemmeligheder.” Svaret, hemmeligheden, er sædvanen tro noget med, at vi simpelthen cykler så […]

Kære læser

Christian Vind – en usædvanlig essayist

Christian Vind er billedkunstner, samler og registrator, der i sin kunst associerer og sammenstiller billedmæssige udtryk fra kulturhistorien, over tid og landegrænser, som var det et museum under opbygning. Samme metode har han overført til sprog, skriver Asger Schnack.

Det bedste vi har set

Det er Jóhann Jóhannsson som er død

Det er Jóhann Jóhannsson, som er død

Måske vidste du slet ikke, at du var fan, men en af verdens bedste komponister er død kun 48 år gammel denne weekend. Det er prisvindende islandske Jóhann Jóhannsson, hvis værker er større end hans person og særlig kendt gennem de film, mange af dem er skrevet til. ‘Theory of Everything’, ‘Arrival’, ‘Mandy’, ‘The Mercy’ og ‘Sicario’ er blandt de mest kendte sammen med en bunke dokumentarfilm. Lad ham være dagens smukke soundtrack.

Hvad du ikke skal gøre i et fly

Hvad du ikke skal gøre i et fly

Måske holder du vinterferie. Måske skal du ligefrem ud at rejse med fly til de varme eller de kolde lande, og så er der en god sansynlighed for, at du er en superirriterende passager. Hvis du ikke har lyst til at være det, så læs denne her artikel fra Fashion Bean, der har spurgt en række stewarder, hvordan man ikke skal opføre sig i et fly. Nyttig viden.

At gå ind i frosten sammen

At gå ind i frosten sammen

Informations snart ti år gamle serie ‘Et liv er forbi’ (vi ved godt, hvem der opfandt den) er stadig det mest vedkommende og nærværende, som den avis – ja, måske dansk presse i det hele taget – kan præstere, og denne uge er ingen undtagelse. Læs denne fine, fine berretning om tandlægeparret Tove og Sven Helm, der for nyligt gik ind i natten sammen. Det er svært ikke at få en lille klump i halsen.

Lukkede grænser, åbne grænser eller ingen grænser

Luk røven – åbn grænserne

Den konservative Rasmus Jarlov må have brugt det meste af sin weekend på Twitter, efter han skilte jura og moral fra hinanden og skrev: “Ingen udlændinge har nogen moralsk ret til at bo i Danmark. Vi kan diskriminere lige så meget, vi vil, ifht hvem vi vil give lov uden at der er nogen som helst moralske problemer i det.” Det blev til en heftig debat, som ingen blev ret meget klogere af, men hvis du har lyst til at forstå nogle af principperne bag grænseteorier, kan det være nyttigt at læse Peter Hitchens (ja, bror til Christopher) og hans udlægning af grænsedragningen eller Natasha King, der er forfatter til den stærkt debatterede bog ‘No Borders’ om, hvorfor vi slet ikke skal have nogen grænser. Ja, eller stik hovedet ned i Jarlovs debat-skraldespand, hvis du savner underholdning.

Hvad du skal være bange for at gøre i din bil

Hvad du skal være bange for at gøre i din bil

Er du også typen, der er mere bange for at gå ned med skrald end at sende en sms, mens du kører på motorvejen? Well, du skal i gang med at genkode din hjerne, og gode gamle Torben Sangild – videnskabsjournalist, kunstkritiker, furist og fandens dygtig skribent – hjælper dig. Han har gennemgået de farligste ting, du kan gøre i en bil.

Spisesedlen

Nye ‘særlige pladser’ i psykiatrien kommer til at stå tomme. Sidste år besluttede Folketinget at oprette afdelinger for patienter med særlig aggressiv adfærd, og ifølge planen skulle de første 15 pladser være tilgængelige i Vejle fra 1. marts. Men der er endnu ingen kommuner, der har henvist patienter til den nye afdeling, og derfor kommer sengene højest sandsynligt til at stå tomme på trods af den massive sengemangel, der opleves i psykiatrien. Den nye afdeling koster Region Syddanmark 70.000 kroner i døgnet.

TDC dropper storstilet fusion med MTG Nordic. Det danske teleselskab annoncerede milliardfusionen i starten af måneden, hvor det var planen, at TDC og MTG, der blandt andet står bag TV3, Viasat og streamingtjenesten Viaplay, skulle smelte sammen. Det bliver dog ikke til noget alligevel, for i en pressemeddelse her til morgen lyder det, at TDC’s bestyrelse vil trække købstilbuddet tilbage, da teleselskabet er blevet kontaktet af en køber, der vil byde på alle aktier i TDC. Bag buddet står blandt andet et konsortium af danske pensionsselskaber.

Farlig skimmelsvamp har udviklet resistens. Det har skabt fatale problemer for alvorligt syge patienter med for eksempel leukæmi eller blodsygdomme, fordi  den livstruende skimmelsvamp kan udvikle sig til en dødelig lungeinfektion. Både i Danmark og i andre lande har man oplevet, at svampen har udviklet resistens mod den medicin, der ellers skal slå den ihjel. Lungeinfektionen har almindeligvis en dødelighed mellem 40 og 60%, men hvis svampen er resistent, er tallet helt oppe på 90%.

Rusland indsætter droner for at finde lig efter flystyrt. Det sker efter, at et russisk indenrigsfly lørdag styrtede ned og dræbte alle 65 passagerer ombord samt seks besætningsmedlemmer. Det er endnu uvist, hvad der forårsagede styrtet, der skete nær landsbyen Argunovo sydøst for Moskva, og både vejrforhold, menneskelige fejl eller tekniske fejl kan have spillet ind.

The Weinstein Company stævnes for ikke at have beskyttet ansatte. Bag stævningen står en chefanklager fra delstaten New York, der mener, at ledelsen i selskabet ikke har gjort sit arbejde godt nok, fordi de ikke har beskyttet ansatte mod filmproducenten og den tidligere direktør Harvey Weinstein. Chefanklageren kræver erstatning til de kvinder, som Weinstein skulle have seksuelt udnyttet og chikaneret i årevis.

Et sidste ord

Det er en misforstået fordom, at bibliotekarer per definition er knastørre. Herhjemme har Københavns Hovedbibliotek forsøgt sig med en kampagne, der skal gøre bøger sexede igen, og ude i verden findes der også en masse bibliotekarer, der i hvert fald ikke har mistet deres humoristiske sans. Forrygende.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12