12. januar 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Rotter, pension og heroisme

Er der noget mere irriterende end nyheder, der ikke bliver fulgt helt til dørs? Medierne fungerer sådan her: Der sker et eller andet, som man vurderer har nyhedens interesse; man skriver om nyheden eller laver et indslag om den – og hvad, der siden skete, går ligesom i glemmebogen, fordi medierne for længst er videre […]

Kære læser

Den kolde krig gør comeback

Et spøgelse går gennem Europa, Sovjetunionens spøgelse. På spektakulær vis er den sikkerhedspolitiske situation faldet tilbage i det højspændte mønster, som prægede perioden fra afslutningen af Anden Verdenskrig og frem til Berlinmurens fald i 1989. Pludselig kan Rusland igen forsøge at dominere landene omkring sig. Glem enhver tanke om den ellers forjættende fredsdividende, altså besparelser på militærbudgetterne, […]

Det bedste vi har set

Sig “Bond” til din efterretningstjeneste 

Sig “Bond“ til din efterretningstjeneste 

Måske for at tilfredsstille folkets behov for, at “noget bliver gjort“, fik den amerikanske regering efter 9/11 en Disney-designer til at indrette deres counter terrorism center, så det skulle ligne et rigtigt spionkontor. De fleste amerikanerne får nemlig deres “viden“ om efterretningstjenesterne fra Jason Bourne-filmene og et par episoder af Homeland. Misinformationen skaber grobund for konspirationsteorier, påvirker (de ofte lige så dårligt informerede) politikeres holdninger til spionage og skaber i sidste ende mistillid, skriver forfatteren bag bogen Spies, Lies, and Algortihms, Amy Zegart. “Det amerikanske folk bliver nødt til at stole på os, og for de skal kunne det, bliver de nødt til at kende til os,“ skulle tidligere CIA og NSA-chef Michael Hayden have sagt.

+ Man skulle næsten tro, Zegart sad og fulgte med i de danske nyheder. “Lars Findsen blev hyldet for sin åbenhed. Nu har den sendt ham i fængsel,“ skriver Jakob Nielsen ovre hos Altinget.

You go, girlboss!  

You go, girlboss!  

En Instagram-bruger, der kalder sig vulgadrawings, har lavet en fed tegneserie, der fint illustrerer hvad problemet med såkaldt ‘Girlboss-feminisme’ er. Det er den slags kvindesag, hvor hvide middelklassekvinder kæmper for lige rettigheder, men liiige glemmer at holde kattelemmen åben, når de selv er brudt igennem glastaget. En feminisme, der ikke hjælper de svageste, er sgu ikke fed. Hvis det er svært at holde styr på de nye former for feminisme, kan du tænke på det således: Da Najla Bouden Ramadhane i september blev Tunesiens første kvindelige premierminister, gik nyheden verden rundt som en succeshistorie. Man glemte bare lige, at landet var ved at blive omdannet til et diktatur, hvorfor resten af befolkningen stadig var rimelig undertrykte. Et stort skridt for girlbossen Ramadhane, men en rimelig ligegyldig udvikling for alle andre kvinder.

“Vi kommer ikke til at vinde et valg på udlændingepolitik“

“Vi kommer ikke til at vinde et valg på udlændingepolitik“

… Sådan lød erkendelsen sidste år fra lederen af Liberal Alliance, Alex Vanopslagh med henvisning til blå blok. I 2022 ser den prognose kun ud til at blive mere rammende. Hvor stiller det Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige? Altinget har analysen.

Spisesedlen

Epidemikommissionen vil genåbne kulturlivet. Ifølge både DR’s og TV 2’s oplysninger anbefaler kommissionen, at såvel museer som zoologiske haver, spillesteder og biografer atter skal kunne slå dørene op mandag d. 17. januar. Omvendt indstiller Epidemikommissionen dog, at nattelivet fortsat skal holdes lukket til og med 31. januar. Folketingets Epidemiudvalg mødes senere i dag for at drøfte coronarestriktionerne.

FN beder om milliardstøtte for at afværge “katastrofe“ i Afghanistan. I et opråb tirsdag bad FN om mindst fem mia. dollars fra internationale donorer, hvis en humanitær katastrofe skal holdes fra døren. Ifølge FN’s nødhjælpskoordinator Martin Griffiths har mere end halvdelen af Afghanistans befolkning brug for nødhjælp, ligesom mindst en mio. børn risikerer at sulte.

Halvdelen af Europa vil snart være blevet smittet med omikron. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) vil halvdelen af europæerne sandsynligvis have fået coronavarianten inden for de næste seks til otte uger. Fremskrivningen kommer, efter der er blevet fundet over syv mio. nye smittetilfælde i den første uge af 2022. Samtidig meddeler WHO, at det endnu er for tidligt at behandle corona på lige fod med influenza.

Verdensbanken og World Economic Forum forventer øget ulighed i 2022. I to forskellige rapporter fremgår det, at den globale økonomi vil opleve afdæmpet vækst i 2022, ligesom uligheden forventes at stige som følge af den fortsatte pandemi. Begge rapporter peger også på de udfordrede forsyningskæder samt den stigende inflation og gæld som potentielle problemer.

Lotte Kærså er død. Hun blev 92 år gammel. Gennem karrieren var Kærså en af de mest betydningsfulde musikpædagoger og børnemusik-komponister i Danmark. Hendes gruppe “Lotte Kærså & Græsrødderne“ blev bl.a. kendt for hittet “Her bor jeg“, der indgik i DR’s legestueprogrammer i 1980’erne.

Et sidste ord

Thomas Blachmann (kan du huske ham?) kom til sidste års Zulu Awards med en klam bemærkning til rapperen Tessa. Det skulle han aldrig have gjort.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12