12. juni 2019

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Har Mette Frederiksen vist vejen for Europas socialdemokrater?

Det er ikke kun inden for vores egne grænser, at det danske valgresultat har vakt opsigt. Det danske valg endte med en styrkelse af den traditionelle politiske midte, en massiv tilbagegang til det yderste højre og en socialdemokratisk leder af regeringsforhandlingerne. Det har fået resten af europæerne til at spærre øjnene op, for det er […]

Kære læser

Hongkongs kinesiske kamp

Udleveret. Onsdag er et kontroversielt lovforslag til andenbehandling i Hongkong, og befolkningen i den såkaldt administrative region er mildest talt utilfredse. Faktisk så utilfredse, at op imod en million demonstranter – ifølge arrangørerne selv – søndag stimlede sammen i Hongkongs gader i protest mod lovforslaget, der i praksis vil muliggøre udleveringen af formodede kriminelle til […]

Det bedste vi har set

En smag af Northside

En smag af Northside

Den århusianske festival Northside løb af stablen i weekenden, og hvis du ligesom os ikke fik nosset dig sammen til at tage et smut forbi, så er der stadig mulighed for at få en lille snas fra koncerterne hos DR. Personligt ærgrede vi os mest over at gå glip af new wave-bandet New Order, og hvis du har det på samme måde, så kan du passende hoppe direkte til 34:55, hvor de spiller nummeret Plastic.

Socialisme for de rige

Socialisme for de rige

I USA og Storbritannien har uligheden været støt stigende siden 1980’erne, og den generelle holdning til den udvikling synes at være ”sådan er det jo.” Mange steder betragtes den øgede ulighed som en uundgåelig (og måske endda positiv) konsekvens af det globaliserede frie marked, som ikke kan reguleres politisk. Men det er bare ikke sandt. For det er ikke alle lande, hvor uligheden stiger, og dermed synes det ikke at være globaliseringens deterministiske kræfter, der gør de rige rigere og de fattige fattigere i UK og USA; det synes snarere at være den politiske epoke, som blev startet af Margaret Thatcher og Ronald Reagan. På venstrefløjen kalder man det ”socialisme for de rige,” og selv stenrige Warren Buffet synes at være enig: ”Der har været en klassekamp i gang de sidste 20 år, og min klasse har vundet.” The Guardian dykker mesterligt ned i ulighedsproblemet.

Tarkovskij til de unge

Tarkovskij til de unge

YouTube kan være et forvirrende sted, hvis man er meget over 20 år gammel. For hvad er det dog for nogle videoer, de unge sidder og spilder deres tid på? Næ, de skulle hellere begynde at interessere sig for Andrej Tarkovskij – den nok største sovjetiske filmskaber, der står bag klassikere som Solaris og Stalker. Faktisk behøver de unge lømler ikke engang fjerne sig fra deres favorithjemmeside. Det viser sig nemlig, at der ligger en masse Tarkovskij-film frit (og lovligt) tilgængeligt på YouTube. Vi siger det bare.

Spisesedlen

Russisk undersøgende journalist løsladt og alle anklager trukket tilbage. Ivan Golunov, 36, som blev arresteret torsdag på en sigtelse for besiddelse af narkotika, er nu løsladt igen. Tilbageholdelsen blev mødt af folkelige protester, og ifølge BBC’s analyse her er sagen voldsomt pinlig for de russiske myndigheder.

+ I foråret 2017 bragte Føljeton en serie om pressefrihed i Rusland skrevet af journalisten Kristian Lauritzen. En af artiklerne i serien var et interview med Ivan Gulonov, som du kan læse her.

Botswana legaliserer sex mellem borgere af samme køn. Tirsdag afviklede det afrikanske land et sæt love fra kolonitiden, som kriminaliserede homoseksualitet. ”Menneskelig værdighed bliver skadet, når minoritetsgrupper marginaliseres,” sagde højesteretsdommer Michael Leburu, da han afsagde dommen, som han og to andre dommere havde vedtaget enstemmigt.

Garvede politikere ønsker at stramme reglerne for opstilling til Folketinget. Uffe Ellemann-Jensen (V), Mogens Lykketoft (S), Holger K. Nielsen (SF) og Marianne Jelved (R), der alle er tidligere partiledere, så gerne, at reglerne blev gået efter i sømmene. ”Tidligere skulle man have skriftlige blanketter. Det gjorde, at nye partier var mere seriøse. Nu er det blevet meget lettere, og det kan føre til, at der bliver drevet gæk med folkestyret, siger Haarder til Berlingske, der har historien.

Et tilfælde af Ebola er konstateret i Uganda. Et femårigt barn er blevet testet positiv med den smitsomme, dødelige virus efter at være kommet til landet fra Den Demokratiske Republik Congo (DRC) søndag. Udbruddet af Ebola startede i DRC i august 2018, og siden er mere end 2.000 personer konstateret smittet med virussen, hvoraf 1.357 er døde.

Mængden af metan i atmosfæren stiger. Ifølge forskere skal vi i fremtiden rette opmærksomheden mod metan, der er 25 gange kraftigere en CO2, for der bliver mere af den i atmosfæren. Forskerne er dog uenige om hvorfor, forlyder det i en akademisk artikel i videnskabsmagasinet Science, som DR refererer til.

Et sidste ord

Hvis det ligner en nazist, går som en nazist og siger rap som en nazist, tja, så er det nok en nazist

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12