12. maj 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Hvad er en socialdemokrat?

I “Gittes monolog om Socialdemokratiet“ fra begyndelsen af 1980’erne lader digteren Per Højholt Gittes mand Preben tage til kongres med Socialdemokratiet. Man fornemmer lidt, at Prebens forhold til partiet ikke er dybt rodfæstet, men at han muligvis er draget af en eller anden fællesskabsfølelse, og det er jo meget menneskeligt. Susanne er til gengæld ikke […]

Kære læser

Børnereform er mest symbolpolitik

Børnene skal sættes først. Børnenes statsminister Mette Frederiksen (S) har netop leveret på ét af Socialdemokratiets mest markante valgløfter: Aftalen ’Børnene Først’, der rummer en stribe initiativer, der skal sikre en hurtigere indsats over for vanrøgtede børn, færre skift og flere rettigheder, har tilmed opbakning fra alle andre partier i Folketinget end den alleryderste højrefløj. […]

Det bedste vi har set

Bedemanden fra helvede 

Bedemanden fra helvede 

Der er penge i død. Det opdagede iværksætteren Alex i en alder af 25, da han stiftede online-begravelsesfirmaet Grace og slog sig ned i Los Angeles. Ikke nok med at storbyen havde tilpas mange daglige dødsfald til at skabe en solid forretning, så hoppede investorer også snart på krogen – og det på trods af, at Alex ikke havde skyggen af erfaring som bedemand. Så længe Grace kunne pitches som en slags Uber for lig, var alle åbenbart glade. Måske lige bortset fra kunderne, der blev taget ved næsen midt i deres sorg. Til sidst hobede den dårlige samvittighed sig op. Alex måtte bittert erkende, at han havde skabt et skruppelløst monster – og at han selv var blevet et gravrøvende røvhul.

Brøgger brygger bøger 

Brøgger brygger bøger 

“Jeg har det rigtig godt på trods af, at jeg er i højrisikogruppen og ikke må se nogen. Som Hannah Arendt sagde engang, oplever man ingen stor mangel, når bare man har sine bøger, sin musik, sine blyanter og kan arbejde.“ Ja, Suzanne Brøgger tager heldigvis coronapandemien i stiv arm. Vagant har sat forfatteren stævne for at diskutere Brøggers nye essaysamling Med egen hånd og verdenssituationen mere generelt. Resultatet er et fin lille potpourri om alt fra #MeToo til den franske filosof og mystiker Simone Weil.

Ørnene er landet 

“You can check-out any time you like/ But you can never leave!“ sang Eagles tilbage i 70’erne. Og det må man give dem: Deres sange er virkelig svære at få ud af hovedet. Måske bør det overvejes, om bandets popularitet faktisk skyldes en slags musikalsk Stockholmsyndrom. For helt ærligt: Var Eagles virkelig så fede? The Ringer vurderer, om det hæderkronede rockband stadig holder i dag.

Spisesedlen

Dødstallet stiger i Gaza og Israel. Sammenlagt meldes mindst 35 mennesker nu dræbt i Gaza og fem i Israel, efter israelske styrker og Hamas har fortsat med at udveksle luft- og raketangreb. FN’s udsending i Mellemøsten, Tor Wennesland, advarer om, at konflikten truer med at udvikle sig til reel krig. Ledere på begge sider opfordres derfor til at deeskalere situationen.

Ny børneaftale på plads. Regeringen kunne tirsdag præsentere aftalen ‘Barnets Lov’, der er blevet indgået med et bredt flertal i Folketinget. Aftalen skal bl.a. give mulighed for tidligere tvangsfjernelse af udsatte børn ligesom grænsen for, hvornår børn kan få selvstændig partsstatus, sænkes fra 12 til 10 år. Samtidig afsættes 314,9 mio. kr. til at oprette og udvikle såkaldte familiehuse over hele landet.

Børsen politianmeldt for mulig svindel med coronakompensation. Kulturministeriet oplyser i en pressemeddelelse, at Slots- og Kulturstyrelsen har politianmeldt erhvervsmediet. Det sker efter afsløringer af, at Børsen har modtaget godt 51.000 kr. i uberettiget coronastøtte. “Det er en meget alvorlig sag. Det er fuldstændigt uacceptabelt, hvis virksomheder snyder med hjælpeordningerne,“ lyder det fra kulturminister Joy Mogensen (S).

Indisk coronamutation fundet i 44 lande. Det viser en ny opgørelse fra Verdenssundhedsorganisation (WHO). Den såkaldte B.1.617-variant har, ifølge WHO, nemmere ved at sprede sig end den originale SARS CoV-2-virus, hvorfor den også er blevet tilføjet til listen over “bekymrende varianter“. Indien registrerer i øjeblikket flere end 300.000 nye coronatilfælde dagligt.

DSB’s eltogskontrakt udskydes efter klage. DSB oplyser på sin hjemmeside, at togproducenten Stadler har valgt at klage over, at franske Alstom vandt en milliardkontrakt om at levere mindst 100 elektriske togsæt. Underskrivelsen af kontrakten må derfor vente. Ifølge direktør for Strategi og Togmateriel ved DSB, Jürgen Müller, er det ikke unormalt, at den tabende part i udbuddet vælger at klage.

Et sidste ord

Lær en mand at fiske, og han vil have mad hele livet. Lær en måge at gå i supermarkedet, og den vil stjæle alle dine sandwiches.

Føljeton trækker som sagt stikket i morgen og fredag i anledning af Kr. Himmelfart. Vi er tilbage med en lækker (og mågefri) weekendanretning lørdag. Ses!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12