12. november 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Mogens Jensens forglemmigej

Vi begynder at mistænke, at den tidligere miljø- og fødevareminister Mogens Jensen (S) er ekstremt dårlig til vendespil. Da han torsdag blev afhørt i Minkkommissionen, svigtede hukommelsen i hvert fald flere gange. Mogens Jensen kunne ikke huske, hvem der foreslog at aflive alle mink. Han kunne heller ikke huske at have hørt advarsler om, at […]

Kære læser

Hvor skal pengene komme fra?

To say that a state cannot pursue its aims, because there is no money, is like saying that an engineer cannot build roads, because there are no kilometers. – Ezra Pound   COP26 er ved at nå sin vejs ende. Fredag markerer officielt afslutningen på to ugers klimaforhandlinger, med mindre de altså traditionen tro går […]

Det bedste vi har set

30.000 år forfra

30.000 år forfra

“Fem minutter inde i vores frokost indså jeg, at jeg var sammen med et geni. Ikke en ekstremt intelligent person – et geni.“ Når man læser William Deresiewicz’ anmeldelse af The Dawn of Civilization, er man sådan set heller ikke i tvivl. Antropologen David Graeber (der desværre døde sidste år) havde fat i den lange ende. I bogen gør han sammen med arkæolog David Wengrow op med alt, der har domineret vores historieforståelse fra Hobbes og Rousseau til i dag; At udviklingen af “civilisationer“, byer og stater partout medfører ulighed, og at menneskets udvikling passivt har fulgt teknologiens. Nej, vi har haft valg, og vi har truffet dem.

Halfway there

Halfway there 

Vogue har med denne bryllupsreportage (uintenderet) publiceret årtiets stærkeste argument for at skrue topskatten op til astronomiske niveuaer: “Så mens Bon Jovi’s bryllupsballade Living on a Prayer spillede, hoppede bruden rundt med John Galliano på dansegulvet, mens bryllupsgæsterne messede “Woah, we’re halfway there!“ Ceremonien mellem rigmandsdatteren Ivy Love Getty og hendes udkårne blev forestået af formanden for repræsentanternes hus, Nancy Pelosi, og en eller anden i selskabet stiller nok op til præsidentvalget indenfor det kommende årti.

Nedkøling, opvarmning, afsmeltning

Nedkøling, opvarmning, afsmeltning

“I en tid, hvor vi ser ind i gennemsnitlige, globale temperaturstigninger på 3,2-3,6 grader celsius, virker tanken om en ny istid fjern. Men historisk har folk frygtet, at isen skulle vokse og ikke smelte – særligt efter naturforskerne formulerede teorien om istid(er) i 1800-tallet. Hvad hvis isen bredte sig igen?“ Idéhistoriker og cand.scient. i videnskabsstudier Marcus Naldal er dykket ned i tre perioder – eller skulle vi sige istider – i klimaets idéhistorie og forklarer, hvordan videnskabsfolk gennem 150 år har boret i fortiden for at forstå fremtiden.

Spisesedlen

Europa-Parlamentet stemmer for fælles mindsteløn. EU-Kommissionens forslag, der skal gøre op med, at hver 10. europæer befinder sig omkring fattigdomsgrænsen, blev torsdag stemt igennem i Udvalg om Beskæftigelse og Sociale Anliggender (EMPL). Det møder dog ikke opbakning herhjemme, hvor danske parlamentarikere frygter, at det vil ramme den danske model, hvor arbejdsmarkedets parter forhandler lønnen. De har derfor forsøgt at sikre en dansk undtagelse, hvilket blev afvist. De afgørende forhandlinger ventes i begyndelsen af 2022.

Aleksandr Lukasjenko truer med at lukke for gas til Europa. Sådan lød meldingen fra den belarusiske leder torsdag, efter EU-kommissionens formand, Ursula von der Leyen, har opfordret medlemslandene til at sanktionere ham yderligere for at stå bag krisen ved grænsen til Polen. Her har temperaturerne nu nået frysepunktet, hvor flere migranter er frosset ihjel.

+ Irak vil hente borgere hjem fra Belarus.

Socialdemokratisk formand skal danne Sveriges regering. Den svenske finansminister og nyvalgte S-leder, Magdalena Andersson, har fået fem dage til at sætte sit hold. Det skriver formanden for Rigsdagen, Andreas Norlén, i en pressemeddelelse, efter Stefan Löfven onsdag afgav sin afskedsbegæring efter 10 år som statsminister. En post, der altså vil blive overtaget af Andersson, hvis hendes regering godkendes af parlamentet.

Regeringen åbner for statsgaranteret lån. Med et nyt lovforslag vil regeringen give garanti for 30 procent af lånet til en bolig i områder med lave kvadratmeterpriser. Det skal ifølge erhvervsminister Simon Kollerup (S) afhjælpe, at “rigtig mange danskere“ har svært ved at få lån uden for byerne. Ordningen forventes indført i anden halvdel af 2022 og foreløbigt tre år frem. “Forhåbentlig bliver den her statsgaranti overflødig om et par år, fordi vi har fået vendt en negativ spiral til en positiv udvikling,“ siger erhvervsministeren til TV 2.

Amerikansk journalist får 11 års fængsel i Myanmar. Den 37-årige Danny Fenster, redaktør for onlinemediet Frontier Myanmar, er en af ​​omkring 100 journalister, der blev anholdt, efter landets militær overtog landet i et kup den 1. februar. I maj blev han kendt skyldig i bl.a. at bryde visumregler og sprede misinformation, og nu har han fået yderligere to anklager på sig i henhold til landets oprørs- og terrorismelove. Det oplyser hans advokat Than Zaw Aung under et retsmøde forud for retssagen, der begynder tirsdag.

Et sidste ord

Hvis du allerede har set den fortrinlige HBO-serie Succession, vil vi gerne på forhånd undskylde for at linke til den her sang. Og hvis du ikke har set serien, ja, så giver sangen faktisk et meget godt resumé.

God fredag!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12