12. oktober 2016

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Lider du af coulrofobi?

Det mystiske klovneoptog, som i de seneste uger har spredt sig over kloden, har sin egen syge logik: Onde klovne skræmmer de fleste – og som andre højtider er Halloween efterhånden ved at flyde ud over hele året. Efter at have huseret i den angelsaksiske verden er den epidemiske fremmarch af skræmmende klovne nu også nået […]

Det bedste vi har set

Kvinder stemmer Hillary, mænd stemmer Trump

Det var uundgåeligt, at køn kom til at spille en rolle i det amerikanske præsidentvalg. Men få havde forudset, at Hillary Clintons køn ville blive en detalje sammenlignet med hendes modstanders slet skjulte ringeagt for kvinder. De nye meningsmålinger efter kandidaternes anden tv-debat i mandags er ude. Her bortforklarede Trump den berygtede ”grab them by the pussy”-bemærkning som ”omklædningsrumjargon”, men det ser ikke ud, som om at undskyldningen har virket. Heller ikke modangrebet fra Trump-lejren, hvor Bill Clintons seksuelle eskapader blev udstillet endnu en gang for de unge kvinder, som måske ikke har hørt om dem endnu. Men de kvindelige vælgere ser ud til at kunne gennemskue, at Hillary hverken kan eller skal stå på mål for sin mands synder. I en række meningsmålinger fra i går ligger Clinton i gennemsnit 15 procentpoint foran Trump blandt kvindelige vælgere. Men blandt mænd fører Trump med 5 procentpoint. Præsidentvalget bliver en kønskamp af dimensioner. Valgeksperten Nate Silver konkluderer: ”Hvis Trump taber valget, vil det være, fordi kvinderne stemte imod ham.”

Leonard Cohen er her stadig

Hvis Leonard Cohen kunne læse dansk, er vi ret sikre på, at han ville være Føljeton-læser. Han er så cool. Han er blevet 82 år, og han har et nyt album på vej. The New Yorker, der helt sikkert har lavet store portrætter af ham før, har gjort det igen, og nu fortæller de blandt andet historien om hans kærlighedsforhold til norske Marianne Ihlen, der lagde navn til en af hans kendteste sange. Hun døde tidligere i år. Portrættet er virkelig godt. Her er en bid fra begyndelsen.

”Cohen havde haft en vis succes med kvinder, og han ville få en hel del mere. For sørgmodighedens troubadur – han ville senere blive kendt som the Godfather of gloom – tog sig ofte et pusterum i armene på andre. Som ung mand havde han en slags Corleone-før-faldet-look, skrå, mørke øjne, lidt krumbøjet, men han charmerede med sin høflighed og sine sprogblomster. Da han var 13, læste han en bog om hypnose. Han afprøvede sin nye disciplin på familiens husholderske, og hun tog sit tøj af. Ikke alle blev så fortryllede af ham gennem årene. Nico foragtede ham, og Joni Mitchell, der engang havde været hans elskerinde, forblev hans ven, men afviste ham som en ‘boudoir-digter’. Men de hørte til undtagelserne.”

Spisesedlen

Fire unge blev i går frikendt for menneskesmugling ved Københavns Byret. De var anklaget for at sejle flygtninge til Sverige i september 2015, men bevismaterialet byggede udelukkende på udtalelser til pressen og var ifølge retten ikke nok til at dømme dem for menneskesmugling. 25-årige Annika Holm Nielsen er en af de frifundne – hun er er glad for resultatet af dommen, men kritiserer samtidig den danske udlændingelovgivning: ”Familier er stadig splittede på grund af lukkede grænser. Så det er kun en lille sejr,” siger hun til Jyllands-Posten.

I går blev 14 mennesker dræbt og endnu flere sårede i et skudattentat i Afghanistans hovedstad Kabul. De dræbte og sårede er shiamuslimer, der samledes for at markere Ashura, der er en af de vigtigste helligdage inden for shiaislam. Afghansk politi skulle angiveligt have advaret shiamuslimerne om at samles offentligt til Ashura, da man frygtede, et angreb ville finde sted. To af de mindst tre attentatmænd meldes dræbt, mens mindst én stadig er på fri fod.

Danske unge skider ikke lige så meget på politik, som unge i andre lande. Syv procent af de 15-29-årige i Danmark har slet ingen interesse i politik, viser en ny undersøgelse. Det er det laveste tal – sammen med Tyskland – sammenlignet med andre OECD-lande. Litauen ligger i bund med 59 procents ligegyldighed. Vores unge klarer sig usædvanligt godt sammenlignet med Norge, hvor 15 procent er ligeglade, og Sverige, hvor tallet er helt oppe på 23 procent.

De uafhængige økonomiske vismænd er ikke enige med regeringen i reguleringen af boligskatten. Vismændene har længe advaret mod boligskattestoppet fra 2001 og er derfor glade for, regeringen vil regulere boligskatten, men mener ikke, at regeringens forslag om en sats på 0,6 procent er højt nok. ”Niveauet kunne være højere og være med til at fremme andre investeringer,” siger overvismand Michael Svarer.

Kina og Vesten var i kontakt 1.500 år før Marco Polo. Forskere har længe været enige om, at den første europæer, som gennemførte en rejse til Kina, var den italienske eventyrer fra det 13. århundrede. Men man har nu fundet europæisk DNA i Kinas vestlige Xinjiang-provins. Det tyder på, at der levede europæere i Kina under den første kejsers regeringstid, cirka år 210 fvt. Arkæologer mener endda, at den berømte terrakottahær af cirka 15.000 statuer blev konstrueret med inspiration fra antikke græske kunstnere.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12