12. oktober 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Ham, der fodrer dig, kontrollerer dig

Mens nogen tyr til makrelmadder, havde Thomas Sankara (1949-1987), Burkina Fasos tidligere præsident, andre metoder til at holde folkeligheden i ave. Som landets præsident ejede han angiveligt kun et køleskab og en ødelagt fryser, gjorde Renault 5 til ministerbilen frem for Mercedes, satte sin indkomst ned til 450 dollars om måneden og forbød sine chauffører […]

Kære læser

Kina vs. Taiwan – en konflikt til den store guldmedalje

Nogle meget sigende scener udspillede sig på de sociale medier, efter den taiwanske herredouble havde vundet guld i badminton ved sommerens olympiske lege i Tokyo. “Jeg er Wang Chi Lin. Jeg er fra Taiwan,“ skrev den sejrende Wang Chi Lin i et Facebook-opslag, der var godt plastret til med taiwanske flag. Sideløbende lykønskede Li Jinhui […]

Det bedste vi har set

Han er holdt op med at heile

Han er holdt op med at heile

Fucked up type og helt sikkert uden for pædagogisk rækkevidde, ham med brillerne og den udstrakte arm, tænker man uvilkårligt, når man ser fotoet her fra en nazidemonstration i Ølby i 1997. Men nej, Thomas, som han hedder, er kommet videre, kan man konstatere i et nyt afsnit af DR-showet Ud af mørket med Daniel Rye. Daniel Rye er fotografen, der blev taget til fange og udsat for tortur af terrororganisationen Islamisk Stat, og det er, som om de ar, han fik på sjælen, har givet ham superkræfter i forhold til at tale med mennesker, der har været igennem de mest forfærdelige ting. Der er en dejlig ro i programmet. Mødet med den tidligere nazist er gribende.

Vidunderlige visualiseringer

Vidunderlige visualiseringer

Tryk kun på denne knap, hvis du har lidt tid og lyst til at bruge den på noget sjovt. Neal.fun er et website, hvor en person, der vel hedder Neal, laver visualiseringer af vores verden. Fremragende. Vi anbefaler ‘The size of space’ og ‘Who was alive?’ Nej, vi anbefaler det hele.

First we take Honduras

First we take Honduras

“Landsbyboerne på den honduranske ø Roatán troede, at Próspera bare var endnu et ferieresort. I virkeligheden var det en helt ny by – et libertært eksperiment støttet af førende Silicon Valley-typer.“ Spændende og småskræmmende langlæser i magasinet Rest of World: ‘En libertær ‘startup-by’ i Honduras møder sin største forhindring: ‘de lokale’.

Spisesedlen

Direktør i Landbrug & Fødevarer stopper. Efter 25 år i interesseorganisationen meddelte Anne Arhnung mandag, at hun har opsagt sin stilling med øjeblikkelig virkning. Opsigelsen kommer på baggrund af Landbrug & Fødevarers håndtering af en række krænkelsessager i avlsfirmaet DanBred, som Landbrug & Fødevarer er majoritetsejer af. I en pressemeddelelse skriver Arhnung, at den øverste politiske ledelse ikke har lyttet til hendes rådgivning.

Flere end 30 lande forpligter sig på metan-reduktioner. Mandag fortalte den amerikanske regering, at sammenlagt 32 lande nu er gået sammen med USA om at reducere metanudledninger med 30 pct. inden 2030. Udover USA og EU har bl.a. Canada, Pakistan og Argentina lovet at bekæmpe den potente drivhusgas. Verdens fire største metanudledere, Kina, Indien, Rusland og Brasilien, er dog ikke med i aftalen.

Tigray-styrker fortæller om ny offensiv fra den etiopiske regering. Ifølge oprørsstyrker fra Tigray-regionen har regeringen lanceret en ny, stor offensiv fra flere fronter, efter en våbenhvile ellers var blevet indgået tilbage i juni. I en udtalelse til Associated Press fortæller Billene Seyoum, som er talsperson for Etiopiens premierminister Abiy Ahmed, at regeringen vil fortsætte med at svare igen på oprørsstyrkernes “ødelæggelse, vold og drab“.

Lego dropper markedsføring rettet mod enkelte køn. Beslutningen kommer på baggrund af en undersøgelse i kønsnormer, som legetøjskoncernen selv har iværksat. I undersøgelsen svarede et flertal af de adspurgte børn, at visse lege og aktiviteter er tiltænkt hhv. drenge og piger. For at gøre op med stereotyperne, vil Lego derfor ikke længere segmentere sine produkter i køn.

Regeringen vil bygge almene boliger på Christiania. Sådan lyder det i det nye udspil ’Tættere på II – Byer med plads til alle’, der skal afsætte 10 mia. kr. til en boligfond og 22.000 almene boliger i store danske byer de næste 14 år. ”Regeringen vil undersøge, om der kan etableres nye almene boliger på en lang række konkrete steder i København såsom Skjolds Plads på Nørrebro, Bispebjerg, Christiania med videre”. Det fremgår dog ikke, om det rent faktisk er muligt.

Et sidste ord

Du får lige en gnaver på hjemmebane.

Ses i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12