12. oktober 2023

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Et apartheid-styre tager fat

Hvad nu? Efter Hamas’ grusomme, morderiske angreb på civile israelere i weekenden, tyder alt på, at den israelske hær vil sende infanteriet ind i Gazastriben med henblik på at “udslette” den palæstinensiske terrororganisation. Men hvordan ‘udsletter’ man en militant gruppe i et af verdens tættest befolkede områder? Det nytter ikke engang at foregøgle, at man […]

Det bedste vi har set

Chia Amisola vil med sine digitale værker sikre sig, at Marcos-familiens forbrydelser ikke bliver glemt.

Ingen dumme spørgsmål

Ingen dumme spørgsmål

“Hvis en statsminister i Danmark lykkes med at intimidere journalister eller andre ved at signalere, at der i en krigssituation som denne er spørgsmål, der ikke bør stilles, så bliver også selve mediernes oplysende og kritiske rolle og muligheden for åben meningsdannelse et offer,” skriver Informations Jørgen Steen Nielsen, efter Mette Frederiksen har kaldt en journalist “historieløs” – adspurgt om hun vil vise sympati for de palæstinensiske ofre, efter at have lagt blomster ved den israelske ambassade. “Om nogen er det Mette Frederiksen, der udviser historieløshed ved at forbigå det årtier lange, komplekse og tragiske forløb, der er gået forud for Hamas-angrebet.”

Sorte svaner

Sorte svaner

Fascinerende artikel i Bulletin of the Atomic Scientists: Over de næste ti år sender Nasa og rumorganisationens europæiske søster ESA robotter til Mars for at tjekke støv og sten for levende mekanismer: “Hvis livet […] har den samme kemiske struktur som på jorden, vil vi være i stand til at identificere det. Men det kan bruge et andet system til at metabolisere og reproducere, som vi ikke har forestillet os eller testet.” Ingeniører og biologer har forsøgt i årevis – men hidtil har den største forhindring for at finde liv i rummet været en lidt for stolt armlægning om, hvem der har den bedste ph.d.

Utroskab er en milliardforretning

Utroskab er en milliardforretning

“Tilmeldingerne stiger efter helligdage, der fejrer forpligtelser og troskab: Mors dag, fars dag, valentinsdag og nytårsaften […] Der er fire gange så mange 39-årige mænd på siden, som der er 38-årige. ‘Hvorfor det? Handler det om frygten for at blive 40?‘,” spørger Noel Biderman, stifter af utroskabssitet Ashley Madison, der tiltrækker millioner af amerikanere. Virksomhedens overskud er steget 18 gange på seks år, og Washington D.C. huser flest illoyale partnere: 6 ud af 100 indbyggere har en bruger.

Spisesedlen

Hele Gazastriben er uden strøm, efter områdets eneste kraftværk er stoppet med at virke. (Reuters)

Greta Thunberg er dømt for ikke at adlyde politiet. Hun skal betale 90 dagbøder og 1.000 kr. til Brottsofferfonden. (Aftonbladet)

Robert Fico indgår aftale om koalitionsregering i Slovakiet. (AP)

Danmark skal stå i spidsen for ukrainsk flyvevåbenkoalition. (TV 2)

Vurderingsstyrelsens direktør “medgiver” fejl i ejendomsvurderinger. (DR)

Det Kongelige Teaters balletskole har opfordret børn til at springe måltider over. (Politiken)

Norge skærper sikkerheden ved olie- og gasanlæg efter finsk lækage. (Bergensavisen)

Nærsynet

Forhastede konklusioner

Forhastede konklusioner

De finske myndigheder har igangsat en formel undersøgelse af søndagens læk på gasrørledningen Balticonnector, der forbinder Finland og Estland. Ifølge den finske premierminister Petteri Orpo er der tale om en “ekstern handling”, og den påstand bakker den finske kystvagt og nationale efterforskningshold op om. Skaden er for stor til at være sket på andre måder, mener de.

Orpo holder sig fra at udpege en skyldig, men danske analytikere mener allerede at have svaret: At pilen peger på Rusland, selvom der altså endnu ikke er nogen beviser for, hvad der er sket på den 77 kilometer lange rørledning.

+ Nato er klar med et “beslutsomt” svar, hvis lækket er et bevidst angreb.

++ Reuters-explainer: Hvad er Balticonnector?

+++ Bloomberg: De europæiske gaspriser er steget med 15 pct. efter lækket og krigen i Israel-Palæstina.

Et sidste ord

Man skal altid passe på med at gisne om, hvad afdøde ville have sagt om nutiden, men måske Adorno havde fat i noget.

Vi er tilbage i morgen.

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12