12. september 2018

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Hvem slukkede lyset i Ikast-Brande Kommune?

”Brigitte Bardot!” Der er et helt forrygende interview med beatlen Paul McCartney i det nye nummer af GQ. Han er blevet 76, har netop udgivet et glimrende album (vi har hørt det) og virker frisk som en havørn – og på en eller anden måde er det lykkedes journalisten at få ham til at fortælle […]

Kære læser

Svensk regeringskaos er en ny normal

Tre dage efter valget ved endnu ingen, hvem der bliver Sveriges næste statsminister. Dramaet er kun lige begyndt og minder dermed om den kaotiske situation i flere andre EU-lande – og kan ses som et varsel om, hvad der også vil ske i Danmark efter næste folketingsvalg.

Spisesedlen

Nationalbanken: Udenlandsk arbejdskraft afgørende for opsving. Uden adgangen til udenlandsk arbejdskraft ville det nuværende opsving i den danske økonomi ”formentlig være kørt af sporet,” udtaler Nationalbanken i en opsigsvækkende udmelding. Beskæftigelsen er således steget med lidt over 200.000 personer, siden opsvinget tog fart i begyndelsen af 2013. Af den samlede fremgang er cirka en tredjedel udenlandsk arbejdskraft.

Danskerne er de mindst overvægtige i EU. Ifølge WHO’s European Health Report, så er andelen af svært overvægtige danskere over 18 år mindre end i både vore skandinaviske nabolande samt Tyskland og Frankrig, og vi er det land i EU, hvor andelen af voksne borgere med en BMI på mere end 30 er mindst. Til gengæld er hver 5. voksne dansker svært overvægtig – men blandt de blinde er den énøjede konge.

EU vil indsætte 10.000 grænsevagter på Europas ydre grænser. Formanden for EU-kommissionen, Jean-Claude Juncker, siger i sin State of the European Union-tale, at der skal etableres en bevæbnet EU-grænsepatrulje. ”EU’s ydre grænser skal sikres bedre,” siger han. ”Derfor foreslår vi, at antallet af grænsebetjente frem til 2020 skal op på 10.000. Vi skal kunne forsvare vores indbyggere mod interne og eksterne trusler.” Ideen er, at grænsepatruljen, skal mindske strømmen af migranter mod Europa. Patruljen skal sågar kunne operere i tredjelande, hvis den får tilladelse til det.

Putin har fundet de mistænkte bag giftangreb i Storbritannien. Han afviser til gengæld, at de skulle have noget med efterretningstjenesten GRU at gøre eller for den sags skyld være de skyldige. ”Vi ved, hvem de er. Vi har fundet dem. Jeg håber, at de vil komme frem selv og præsentere dem selv,” siger præsidenten i en pressemeddelse. ”Der er intet særligt eller endda kriminelt ved dem. Det forsikrer jeg jer. Det vil vi få at se snart.” Ifølge den britiske anklagemyndighed ankom de to mænd til London 2. marts. Her boede de, indtil de tog til den britiske by Salisbury 4. marts, hvor den russiske eksspion Sergej Skripal og hans datter, Julia, senere blev fundet på en bænk i byen samme dag.

Johannes Riis stopper som litterær direktør hos Gyldendal efter 24 år. Han fortsætter dog hos Gyldendal som forlægger for sin forfatterportefølje. Det oplyser forlaget i en pressemeddelelse: ”Alting har sin tid; det har været mit privilegium at være litterær direktør på Gyldendal i 24 år. Nu sættes der nye mål, og for at nå dem skal der nye og andre kræfter i spil. Jeg ønsker dem alverdens held og lykke og ser frem til at få mere tid til at arbejde med ”mine” forfattere og deres manuskripter, forhåbentlig til gavn og glæde for både forfatterne, Gyldendal og læserne,” udtaler Johannes Riis.

Et sidste ord

Har du spist frokost? Eller er du bange for at åbne madkassen og finde en daggammel ostemad? Se frygten i øjnene: Mød de rigtige sandwich-monstre.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12