13. april 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Nemlig: det har vi ikke bestilt

Danmark skal have nye el-tog, og heldigvis ser indkøbet ud til at være… realistisk. Mandag kunne transportminister Benny Engelbrecht (S) i hvert fald annoncere, at franske Alstom er blevet valgt til at levere mindst 100 togsæt for 20 mia. kroner, som forventes at komme på skinnerne allerede fra 2024. Erhvervsmediet Finans har vendt nyheden med […]

Kære læser

Flyskammen er klar til at gøre comeback

Sidste forår måtte bevægelsen Flight Free 2020 komme med en lidt brødbetynget bekendelse: Man havde aldrig ønsket at lykkes på denne måde. Håbet havde været, at man kunne overbevise folk om at tage deres flygskam seriøst og undlade at flyve i løbet af året. Og ja, så kom pandemien, der i praksis fik (næsten) alle […]

Det bedste vi har set

Who can? Eika!

Who can? Eika!

Forfatteren Jonas Eika, der i 2019 vandt Nordisk Råds Litteraturpris for sin novellesamling Efter solen, har en novelle fra den i The New Yorker. Og The New Yorker har lavet et lille interview med Eika om novellen. Sejt. Efter solen udkommer i USA og England til sommer.

Efter solen var simpelthen en af de bedste bøger, vi læste det år, den udkom herhjemme. Derfor vil vi gerne dele den med vores kære læsere. Hvis du kunne tænke dig Efter solen på vores regning, så klik her og stik os din kontaktinfo. Så trækker vi lod om et eksemplar.

De gamle bliver ‘olderpreneurs’

De gamle bliver ‘olderpreneurs’

På helt unge læsere af Føljeton kan det her måske virkelig lidt old. Men Financial Times har artikel om, at flere og flere folk i 50’erne springer ud som selvstændige iværksættere, og der er endda et ord for det: olderpreneurs. Som Bob Paton, der sagde op i IT-branchen 11 dage inden sin 60 års fødselsdag for at arbejde med grøntsager, siger: “Gråt hår og intet hår er fremtiden.“

Kofods fodfæste

Kofods fodfæste

Man kan vel godt tillade sig at sige, at i hvert fald en lille håndfuld ministre i Mette Frederiksens regering ikke ligefrem imponerer. En er naturligvis kulturminister Joy Mogensen, som kulturlivet synes at have opgivet; en anden er forsvarsminister Trine Bramsen, som hæren har mistet tilliden til; og så er der udenrigsminister Jeppe Kofod, som, ja, listen er jo lang her. Altinget har et glimrende portræt af manden, der ifølge en kilde inden for diplomatiet “virkede som Plan B fra starten. Og det hænger ved ham“.

Spisesedlen

DSB får nye togsæt for 20 mia. kr. Mandag kunne transportminister Benny Engelbrecht (S) oplyse, at den franske togproducent Alstom skal levere mindst 100 nye el-togsæt til DSB. Nyindkøbene skal erstatte IC3- og IC4-togene og forventes at komme på skinnerne inden udgangen af 2024. Ifølge transportministeren vil el-togene have en topfart på 200 km/t.

Japan vil lede vand fra Fukushima ud i havet. Sammenlagt skal mere end 1 mio. tons vand fra atomkraftværket skaffes af vejen i Stillehavet. Ifølge den japanske premierminister, Yoshihide Suga, er det den “mest realistiske“ løsning i håndteringen af det radioaktive spildevand. Udmeldingen mødes med fordømmelser fra såvel fiskere som nabolandet Kina, der kalder planerne “ekstremt uansvarlige“.

England lemper coronarestriktionerne. For første gang siden den seneste nedlukning – der trådte i kraft 5. januar – kunne englænderne mandag mødes til udendørsservering på restauranter og caféer. Butikker, frisører og zoologiske haver kunne også genåbne, mens en række restriktioner ligeledes blev løftet i Nordirland, Skotland og Wales. Britiske BBC beskriver stemningen som elektrisk.

Microsoft laver sin næststørste handel nogensinde. For den nette sum af 123 mia. kr. har Microsoft opkøbt teknologivirksomheden Nuance, der specialiserer sig i kunstig intelligens. Det oplyser techgiganten i en pressemeddelelse. Nuance står bl.a. bag en særlig journalføringsteknologi, der anvendes på de fleste amerikanske hospitaler. Opkøbet bliver betalt kontant.

104.824 fik coronavaccinestik mandag. Det skriver sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på Twitter. Dagen bød på den anden såkaldte storskalavaccination, der havde til formål at stressteste det danske vaccinationssystem. Og ifølge sundhedsministeren var stresstesten altså en succes: “Nu evalueres resultatet, så vi er klar til fortsat effektiv udrulning“. Foreløbigt har 15,1 pct. af befolkningen fået mindst ét vaccinationsstik.

Et sidste ord

Taget på fersk gerning.

Ramadan Mubarak – og fortsat god tirsdag!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12