13. april 2023

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

‘Scenekunst’ alene er ikke nok

Hvis New York City har 99 problemer, så er rotter helt sikkert et af dem. Der er utrolig mange meldinger om rat sightings (begrebet er svært oversætteligt til dansk – “rotteoplevelser” lyder for forlystelsesorienteret, og “rottesyn” bliver simpelthen for åndeligt). Antallet af rat sightings er steget markant de senere år. Det kan skyldes, at fortovsservering på byens restauranter […]

Kære læser

Dansk revolution aflyst – igen

Rygterne om en mulig storkonflikt viste sig at være stærkt overdrevne. Da det kom til stykket, stemte et solidt flertal i alle fagforbund klart ja til den nye overenskomst, og dermed er der atter sikret god ro og orden på det danske arbejdsmarked. Viljen til konflikt fusede ud. I modsætning til de hidsige spændinger i […]

Det bedste vi har set

Digitale guldminer

 

De såkaldte ‘bitcoin-miner’ bruger konstant strøm. Bare det at slukke dem kaster CO2 ud i atmosfæren. The New York Times har i denne artikel kastet sig over at finde ud af, hvilket klimaaftryk den digitale valuta stempler ud med. Fx har ti miner i Texas kostet strømregninger for 1,8 mia. dollars per år. Det samlede strømforbrug giver en forurening, som svarer til hvad 3,5 mio. benzindrevne biler forbrænder. Det er jo alligevel en sjat.

Portræt af en nobelprisvinder

Portræt af en nobelprisvinder

Hvad har klikkemi og reggae-akkorder tilfælles? Begge dele mestrer den nyudklækkede nobelprisvinder Morten Meldal. I dette portræt tegnet af Uniavisen lukker kemikeren op for sit kontor i H.C. Ørsted bygningen. Meldal fortæller hvorfor, og hvordan han er blevet tildelt verdens nok fornemmeste pris samt om prisoverrækkelsen. Den beskrives som Alice i Eventyrland og Wizard of Oz på én gang. Og så mener han, at universitet drukner i systemer, der dræber grundlaget for at kunne vinde en nobelpris.

Irland og præsidenterne

Irland og præsidenterne

“Som vi ved har alle amerikanske præsidenter en lille smule irsk i sig på St. Patricks Day. Men nogle er mere irske end andre.” Sådan sagde Irlands premierminister Leo Varadkar til fejringen af St. Patricks Day sidste måned i Det Hvide Hus. Flere amerikanske præsidenter har været slemt begejstrede for den lille republik. Bill Clinton arbejdede aktivt for fred mellem Nordirland og Irland. John F. Kennedy (som var den første præsident ud af en irsk-katolsk slægt) beskrev sine fire døgn i landet, som de bedste i hans liv. Også Joe Biden, som onsdag ankom i Belfast, har irske rødder og nævner det i flæng. The Guardian har skrevet om præsidentens irske forhold.

Spisesedlen

Malariavaccine godkendt til børn i Ghana. En nye malariavaccine udviklet af University of Oxford er foreløbigt blevet godkendt til brug på børn i alderen fem til 36 måneder, da det er den aldersgruppe, der ifølge universitetet “er i højest risiko for at dø af malaria”. University of Oxford kunne tilbage i september annoncere, at vaccinens boosterstik giver en høj beskyttelse mod malaria.

Pentagon-læk koblet til ung, racistisk våbenentusiast. Ifølge Washington Post kan det omfattende læk af flere hundrede fortrolige dokumenter fra det amerikanske efterretningsvæsen formodentlig kobles til en tidligere medarbejder ved en amerikansk militærbase. Dokumenterne skulle angiveligt være blevet delt i et forsøg på at imponere medlemmerne i en lukket chatgruppe.

Markant stigning i brug af adhd-medicin til børn. Siden år 2000 er antallet af børn, der får adhd-medicin, næsten tyvedoblet. Det skriver Politiken. I 2000 fik blot 1.310 børn og unge under 18 år adhd-medicin, mens tallet i 2022 i var hele 22.980. Flere eksperter kritiserer udviklingen, da Sundhedsstyrelsen ellers anbefaler, at børn under 18 år får tilbudt pædagogisk eller psykologisk hjælp frem for medicin.

Qatar og Bahrain slår en streg over årelang strid. Ifølge Bahrain News Agency og det qatarske udenrigsministerium mødtes delegerede fra de to lande onsdag i Riyadh for at genoprette de diplomatiske bånd. Sammen med Saudi-Arabien, De Forenede Arabiske Emirater og Egypten valgte Bahrain tilbage i 2017 at indføre et boykot mod Qatar, som dengang blev beskyldt for at have for tætte forbindelser til Iran.

Rekordmange fik nyt arbejde sidste år. Ifølge nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering fik folk på det danske arbejdsmarked i 2022 et nyt job over 968.000 gange. Det er det højeste antal, siden man begyndte at føre statistikken tilbage i 2009. Andelen af såkaldt unikke personer, der fik et nyt arbejde, var på 819.000 – hvilket også er rekord.

Et sidste ord

Lykken er (åbenbart) et corgi-træf i Viborg.

Ses!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12