13. december 2018

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Børnenes statsminister kan godt gøre én lidt nervøs

Har du fået den med posten? Altså pjecen? Den er på 24 sider og hedder Jeg vil gerne være børnenes statsminister. Det lyder næsten som en børnebog, og det er den også et stykke hen ad vejen. Den er i hvert fald skrevet i børnesprog, og der står ”jeg” og ”mig” over det hele, selv […]

Kære læser

Kunstbesudleren Netflix

Uren kunst. I essaysamlingen Cinéma fra 2010 kalder den franske filosof Alain Badiou filmmediet for en uren kunstform. Det er ikke, fordi han hader film, snarere tværtimod – for han har brugt i omegnen af 50 år på at filosofere over emnet. Når han alligevel ikke mener, at film kan være ”ren” kunst, er det […]

Det bedste vi har set

Et britisk shitshow

Et britisk shitshow

På engelsk har de et fantastisk ord: shitshow. Ifølge the Oxford English Dictionary betyder shitshow en ”situation eller tilstand karakteriseret ved kaos, forvirring eller inkompetence.” Lad os bruge det i en sætning: Brexit er et shitshow. I går lykkedes det May at overleve en mistillidsafstemning i det konservative parti, men hun står alligevel svækket tilbage, og alle vi andre er pænt forvirrede. Hvad skal der ske med brexit nu? The Guardian har prøvet at finde ud af det og Politico har analysen af Mays nederlag i sejren.

Angstfyldt datajournalistik

Neurotisk datajournalistik

Hvordan kortlægger man en hel nations neuroser, problemer og søvnløse nætter? The Pudding har gjort det ved at gennemgå 20.000 breve, der gennem de seneste 30 år er blevet sendt til ”Dear Abby” – en af de ældste og mest populære amerikanske brevkasser. Deres lækre datajournalistiske præsentation af breve gør, at det ikke bare er guf for en neurose-connaisseur, men også fortæller utrolig meget om, hvordan det vestlige samfund har rykket sig – og hvordan det ikke har.

Fattige Fætter BR

Fattige Fætter BR

Vi ved ikke med dig, men nogle af Føljetons yngste medlemmer kan tydeligt huske den sitrende fornemmelse, der opstod i barndommen, når gavepapir fra Fætter BR eller Toys’R’Us havde fundet vej under juletræet. Sådan er det ikke længere. Nu vil børnene bare gerne have Fortnite-skins og alt godt fra kinesiske Wish, skriver Kommunikationsforum.

Spisesedlen

Theresa May overlever mistillidsafstemning i Det Konservative Parti. Det stod klart onsdag aften, efter May vandt afstemningen med 200 stemmer for og 117 stemmer imod. Dermed bliver hun på posten som Englands premierminister. May skal senere i dag deltage i et nyt EU-topmøde i Bruxelles, hvor vilkårene for Brexit-aftalen endnu engang skal diskuteres. EU har dog på forhånd sagt, at de ikke ønsker at genforhandle aftalen.

Præsident Trumps tidligere personlige advokat Michael Cohen idømt 3 års fængsel. Fængselsstraffen falder på baggrund af flere tilfælde af skattesnyd, brud på den amerikanske valglov og at have løjet over for Kongressen. Sager, som Cohen erklærer sig skyldig i, men som han forklarer, har været for at beskytte Trump. Det kan ikke udelukkes, at Donald Trump kommer til at skulle stå til juridisk ansvar for nogle af lovovertrædelserne, når han engang forlader Det Hvide Hus.

Regeringen og Dansk Folkeparti ændrer forslag til opholdskrav for ret til dagpenge. Det sker efter en massiv kritik af DF og Regeringens forslag om, at man skal have været i Danmark syv ud af de seneste otte år for at have ret til dagpenge. Et forslag som flere partier, inklusive Socialdemokratiet, ikke ville bakke op om. Der lægges nu i stedet op til, at man skal have været i Danmark i syv ud af de seneste 12 år for at være berettiget dagpenge.

EU og Japan lander frihandelsaftale. Det stod klart onsdag, efter Europa-Parlamentet vedtog aftalen med 70 pct. for. Dermed forventes Japan og EU at kunne lancere verdens største frihandelszone i begyndelsen af 2019. Aftalen vil blandt andet fjerne EU-tariffer på japanske biler og japansk told på europæisk ost og vin.

Femern-projektet mister statsgaranti efter afgørelse i EU-retten. EU-retten har torsdag afgjort, at projektet har modtaget garantien på et forkert grundlag. Det sker efter klager fra færgeselskaberne Stena Line og Scandlines. Afgørelsen sætter dermed en kæp i hjulet for finansieringen af det 53 mia. kroner dyre tunnelprojekt, idet statgarantien skulle have sikret projektet en række billige lån fra den danske stat.

Et sidste ord

Ingen kan føle sig sikre, når robotterne kommer for at tage vores jobs. Nu skal også julemandens rensdyr til CV-workshop nede på jobcenteret. Hvad har du egentlig af kvalifikationer og kompetencer, Rudolf? Måske du skulle prøve at søge noget udenfor slædetræknings-branchen, ikke?

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12