13. juni 2023

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Utak er verdens løn

En fastfoodmedarbejder er en sort kvinde. En politiker, advokat, dommer eller direktør er en hvid mand. Den slags forudindtagetheder ved vi allerede eksisterer. Men nu har Bloomberg lavet en imponerende undersøgelse, der tester den del af kunstig intelligens, der omsætter tekst til billeder – generativ AI – i programmet Stable Diffusion. Ved at køre tusinder […]

Kære læser

Tour de France for de utålmodige

Med den nye dokumentarserie Tour de France: Unchained kommer cykelsporten under både kærlig og ukritisk behandling hos Netflix. Og hvor er den danske vinkel?!

Det bedste vi har set

Et smukt manifest

Et smukt manifest

Tryk her, og spol dig selv 24 minutter og 17 sekunder frem i sidste uges udgave af Lars Trier Mogensens radioprogram Guld og Grønne Skove. Gæsten er Jeppe Svan Sørensen, der er aktivist i Den Grønne Ungdomsbevægelse og redaktør på et fint og meget anbefalelsesværdigt manifest om vild natur, Retfærdig naturbevarelse. Læs mere om Retfærdig naturbevarelse her.

+ Og Mikkel Thorups anmeldelse af bogen i Dagbladet Information med den mundrette overskrift ‘Det er godt for os alle sammen, at Den Grønne Ungdomsbevægelse satte sig sammen, snakkede og skrev’.

Det russiske voldsorgie

Det russiske voldsorgie

“Få har beskrevet den russiske cyklus af selvdestruktion og ødelæggelse af andre så godt som den ukrainske litteraturkritiker Tetyana Ogarkova. I sin omskrivning af Fjodor Dostojevskijs russiske klassiker Forbrydelse og straf, en roman om en morder, som slår ihjel, simpelthen fordi han kan, kalder Ogarkova Rusland for en kultur, hvor man har ‘kriminalitet uden straf og straf uden kriminalitet’. De magtfulde slår ihjel uden at blive straffet; ofrene bliver straffet uden nogen årsag.” Klumme om Ruslands ekstreme vold af den sovjetiskfødte britiske forfatter Peter Pomerantsev i The Guardian.

+ Washington Post: Fem ukrainske soldater reflekterer over om den hårde kamp for at genvinde Bakhmut var deres personlige ofre værd.

37 meter og ikke en centimeter højere!

37 meter og ikke en centimeter højere!

Pariserne tager ikke så godt imod den 180 meter høje trekantede skyskraber, som stjernearkitekterne Herzog & de Meuron er ved at bygge i Frankrigs hovedstad. Så nu har kommunen genindført nogle byggerestriktioner fra før 1977, som forbød at bygge højere end 37 meter, skriver Dezeen. Forbuddet er angiveligt en sejr for Paris’ miljøborgmester Émile Meunier. Læs mere om Herzog & de Meurons Tour Triangle-bygning her. Den skal stå færdig i 2026.

Spisesedlen

Amnesty International peger på mulige krigsforbrydelser i Gaza. Angreb i forbindelse med maj-offensiven i år bør efterforskes som krigsforbrydelser, mener menneskerettighedsorganisationen. Her destruerede israelsk militær flere palæstinensiske hjem og indledte luftangreb, der sårede og dræbte et utal civile – herunder flere børn. Derudover kræves også de palæstinensiske gengældelsesangreb efterforsket.

Over 45 civile dræbt i flygtningelejr i DR Congo. Angrebet fandt sted i en flygtningelejr for internt fordrevne i den nordøstlige del af landet fra søndag til mandag. Det er militsgruppen Codeco, der mistænkes at stå bag, og som ifølge Al Jazeera jævnligt angriber flygtningelejre. Gruppen hævder at ville beskytte områdets lendu-befolkning mod hema-befolkningen. De to har i årevis været i konflikt med hinanden.

JPMorgan Chase indgår milliardforlig med Epstein-ofre. USA’s største bank skal betale godt to mia. danske kroner til de mindst 100 kvinder, der over en 15-årig periode blev udsat for seksuelle overgreb af finansmanden Jeffrey Epstein. Banken har efter sigende været bekendt med overgrebene, men ignoreret gentagne advarsler herom.

Rasmus Paludan får påbud om ikke at deltage i Folkemødet. Bornholms Politi begrunder det med, at Paludans deltagelse kan være til “fare” for ham selv og andre gæster. Den højreekstreme politiker må ikke bevæge sig inden for et større afgrænset område rundt om Allinge d. 14.-18. juni. Det er første gang, at en person får et påbud om ikke at deltage til Folkemødet.

Seks danske restauranter får første michelinstjerne. Det drejer sig om restauranterne Aro i Odense, GrandRoyal i Vejle, Tri i Agger, Villa Vest i Lønstrup, Domæne i Gødstrup og københavnske Koan, der gik fra nul til hele to stjerner. Kiin Kiin og Kokkeriet, der begge ligger i København, mister samtidig deres stjerner.

Et sidste ord

Der findes ingen forkerte måder at motionere på.

Vi hænger i – og er tilbage igen i morgen.

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12