13. marts 2017

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Holland-Tyrkiet-kampen

Der er valgår, og lige i disse dage koger det over i Tyrkiet og i Holland. I weekenden flød de politiske stuvninger fra de to landes buldrende kasseroller sammen, da flere tyrkiske ministre forsøgte at føre valgkamp i Holland. 16. april skal Tyrkiet til folkeafstemning om en ændring af den tyrkiske forfatning. Hvis tyrkerne med åbne øjne bruger deres dyrebare demokratiske rettigheder […]

Kære læser

Bevæbnet med film

Præsident Trumps første snart 100 dage kan virke som et dystert reality-show – og dét er bestemt ikke tilfældigt. Chefrådgiveren Stephen Bannon har en fortid som instruktør af apokalyptiske dokumentarfilm, hvor han profeterer jordens undergang. Føljeton dykker ned i Bannons verden.

Det bedste vi har set

Forfatter og DJ Maria Gerhardt er uhelbredeligt syg af kræft. Det skriver hun om i sin nye bog Transfervindue, der i anmeldelserne beskrives som autofiktion – en genre, hvor hovedpersonen deler navn med sin forfatter, og hvor fakta blandes med fiktion. Føljeton har læst anmeldelserne af bogen, udvalgt de bedste og samlet dem i et lille potpourri. God fornøjelse!

Spisesedlen

Det er en myte, at pesticider er nødvendige for at brødføde hele verden. Verdens lande bør helt droppe farlige pesticider i landbruget, for de er ikke bare skadelige, men unødvendige, ifølge en ny FN-rapport. ”Ifølge FN’s Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO) er vi i stand til at brødføde ni milliarder mennesker i dag. Produktionen er afgjort stigende, men problemet er fattigdom, ulighed og distribution,” siger FN-rapportør Hilal Elver. 200.000 mennesker dør hvert år af forgiftning fra pesticider. 99 procent af dødsfaldene sker i udviklingslande.

Danmark donerer 300 millioner kroner til at stoppe hungersnød. FN har bedt om akut hjælp til at bekæmpe sultkatastrofen i Yemen, Sydsudan og Somalia. Og den danske stat bidrager med 300 millioner kroner, som skal fordeles mellem FN’s fødevareprogram, Internationalt Røde Kors og danske NGO’er. Landene lider under lang tids tørke og bliver desuden hærget af krigshandlinger.

Uden ny energipolitik kan regeringen ikke nå sine egne klimamål for 2030. Halvdelen af energien i Danmark skal komme fra vedvarende kilder i 2030. Sådan lyder regeringens eget løfte. Men hvis det ikke følges op med ny politik, vil Danmark ramme cirka en femtedel under målet, viser en basisfremskrivelse fra Energistyrelsen. Energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) svarer, at regeringen vil fremlægge en ny plan for investeringer i grøn energi til efteråret.

Polen trækker EU-præsident til afhøring. Da Donald Tusk blev genvalgt som EU-præsident i torsdags, stemte 27 lande for. Kun Polen stemte imod, Donald Tusks hjemland. Han er meget upopulær hos Polens siddende regering. Nu bliver han indkaldt som vidne i en polsk retssag om tidligere efterretningsagenter, som angiveligt havde kontakt med et fremmed land i 2010. Noget agenterne ikke havde tilladelse til.

Android-telefoner bliver solgt med skadelig software. Alle kan ved et uheld komme til at downloade virus og farligt malware. Men en lang række Android-telefoner og tavle-PC’er er ”inficeret”, allerede før brugerne har pakket dem ud. Det viser en undersøgelse fra IT-sikkerhedsfirmaet Check Point Software Technologies. De farlige telefoner stammer fra to unavngivne selskaber. De fleste skadelige apps stjæler oplysninger eller slynger annoncer op på telefonen. Men man har også fundet app’en Slocker, som koder alle telefonens filer og kræver løsesum for at give adgang til dem igen.

Et sidste ord

Det er mandag, så er det ikke i dag, vi skal bruge fem minutter på at se en halvsurrealistisk, animeret film om en flok giraffer, som er i svømmehallen? Som en skriver i kommentarfeltet: ”Hvad laver jeg her? Jeg skal til prøve i morgen, og så sidder jeg og ser på dykkende giraffer.”

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12