13. marts 2018

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Mere eller mindre raffinerede røgslør

De lignede narkomaner, som de sad med himmelvendte øjne og fråde om munden. 66-årige Sergej Skripal og hans datter Yulia blev sidste søndag fundet livløse på en bænk foran et indkøbscenter i den sydengelske by Salisbury. De var ofre for et giftangreb og befinder sig fortsat i en kritisk tilstand. Briternes premierminister, Theresa May, kalder […]

Kære læser

Venstre fifler med valgløfte

Under valgkampen i 2015 lovede Venstre at ville skære i kontanthjælpen, for det skulle kunne betale sig at arbejde. Og sådan er det også sket. Regeringen står bare til med ét problem: Stik modsat de officielle paroler virker nedskæringen slet ikke. Kontanthjælpsloftet får stort set ingen i arbejde.

Det bedste vi har set

Føjeton på DOX – hver dag kl. 17

Føjeton på DOX – hver dag kl. 17

I morgen starter en af verdens største og mest prestigefyldte dokumentarfilmfestivaler CPH:DOX over hele landet. Føljeton er selvfølgelig med på første (eller syvende) række, og under hele festivalen viser vi film, præsenterer og debatterer med os selv, indbudte gæster og selvfølgelig dig, hvis du vil komme. Første show er på torsdag, hvor Lasse Lavrsen taler om sin nye bog Rotter og Skilsmisse som oplæg til den smukke og fantastiske film Rat Film. Det er i Empire på Nørrebro kl. 17, men faktisk har vi hver dag under festivalen nye arrangementer. Vi holder dig opdateret under denne rubrik gennem det hele. Det bliver en fest!

Spisesedlen

Ingvar Kamprads testamente er offentliggjort. Den halvdel af Ikea-grundlæggerens formue, som ikke går til hans fire børn, skal doneres til den svenske landsdel Norrland, fremgår det af testamentet. Ifølge Per Heggenes, der er chef for Ikea Foundations og tidligere talsperson for familien Kamprad, skal de mange milliarder bruges på forskellige initiativer, som skal gøre den nordlige landsdel attraktiv for unge, så de ikke behøver at flytte. Ingvar Kamprad efterlader sig efter sigende aktier til en værdi af 750 millioner svenske kroner (samt en Volvo 240 fra ’93, der er værdisat til 15.000 kroner).

The Metropolitan Opera i New York fyrer stjernedirigent på grund af anklager om sexovergreb. James Levine, operaens forhenværende chefdirigent, der har fungeret som musikdirektør siden 2016, bliver fyret efter 40 års ansættelse. Der er angiveligt fundet stærke beviser for, at Levine har stået bag seksuelle overgreb på og chikane mod operaens kunstnere. James Levine regnes for at være den største amerikanske dirigent siden Leonard Bernstein.

Arla mister milliarder på at halse efter sin største konkurrent. Siden 2013 har det kostet mejerigiganten næsten 10 milliarder at være kronisk bagud i forhold til deres absolut største konkurrent, hollandske Royal Frieslandcampina, RFC. Ifølge Finans.dk har Arla i snit haft en indtjening pr. liter mælk, der er 17 øre lavere end RFC’s, og det løber altså op i milliardstørrelser på ganske få år. Ifølge Arlas koncernfinansdirektør er forklaringen blandt andet, at RFC klarer sig bedre på det asiatiske marked.

Kvinder rammes oftere af psykiske problemer end mænd. Kvinder er mere stressede og ulykkelige end mænd, og de går også oftere til psykolog og søger behandling for deres lidelser. De lytter til faresignalerne, hvorimod mænd i højere grad ignorerer dem – hvilket også ses i selvmordsraterne, der er højest hos mænd. ”Jeg plejer at sige, at kvinder er syge, tror de. Men mænd er raske, tror de,” siger en seniorforsker og speciallæge i samfundsmedicin til Politiken.

16 masseskyderier i Australien er forhindret siden indførelsen af strengere våbenlove. Det viser en ny analyse, der er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Annals of Internal Medicine. Siden 1996, hvor en gerningsmand skød og dræbte 35 mennesker i Tasmanien, har de australske myndigheder konfiskeret flere end en million ulovlige skydevåben, og siden indførelsen af en strengere våbenlov har der ikke været et eneste masseskyderi i Australien.

Et sidste ord

Forestil dig, at du bor og arbejder i et lille samfund, hvor der ligger et museum lige i nærheden, som du under ingen omstændigheder ønsker at blive associeret med. Hvad gør du så? Op med en seddel på døren: ”Gå efter logoet.” Jo, de har deres at slås med i Island.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12