13. marts 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Den systemiske trillebør

”Det er en indlysende iagttagelse, at hvor mennesket påføres vold, påføres denne også sproget”, skriver Primo Levi et sted i Vidnesbyrd. Vi kan ikke udelukke, at citatet har optrådt her i spalterne før, for vi er tossede med det. Spørgsmålet er dog, om det ikke også kan vendes om: At hvor sproget påfører vold, bliver […]

Kære læser

Kvindekamp er klassekamp

Frem mod Kvindernes Internationale Kampdag er kampagnen #deldinskam vokset på sociale medier med sin opfordring til, at særligt minoritetskvinder skulle dele deres historier om, hvilken rolle skam har spillet i deres liv. Kampagnen har nydt omtale og bifald fra flere organisationer, men to af den nydanske kvindekamps mest prominente skikkelser, debattør og lærerstuderende, Geeti Amiri, og […]

Det bedste vi har set

Aldrig har pandemien swinget så godt

Aldrig har pandemien swinget så godt. The New York Times Magazine har lavet en liste over de 19 numre, de mener har været de mest betydningsfulde det sidste år. Vi er (næsten) fuldstændigt enige i kurateringen, og vi er helt på røven over grafikken og opsætningen. Skru op for lyden og dans dig langt ind i weekenden.

The Master’s Tools, eller: Hvad gør vi med de forfærdelige mænds videnskabelige bidrag?

The Master’s Tools, eller: Hvad gør vi med de forfærdelige mænds videnskabelige bidrag?

Det er feministen Audre Lorde, der er afsender på det fantastiske citat: “The master’s tools will never dismantle the master’s house“. Men hvad hvis redskaberne er nødvendige for at bygge videre på fundamentet? Det spørgsmål er især aktuelt indenfor naturvidenskaben, hvor nogle af historiens værste mennesker også har bidraget med noget af historiens bedste forskning. Professor Kathryn Paige Harden trevler dilemmaet op i en langlæser, der både får dig til at føle dig tilpas klog og tilpas dum på én og samme tid. Som al god formidling gør det.

Lille Lars på nye eventyr

Lille Lars på nye eventyr

Der er stemmer i coronaskepticismen, og det har Lars Løkke øjnet en mulighed i, skriver de hos Mandag Morgen: “Venstres tidligere formand har skrevet et protestbrev til Christiansborg, hvor han skriver ’vi’ 22 gange. Og det er ikke de andre folketingspolitikere, han mener“. Veloplagt lille analyse af hvorvidt Løkke kan smide statsmandskappen og tiltuske sig stemmer blandt den sortklædte antielite.

Spisesedlen

I en ny afgørelse vurderede højesteretsdommer Edson Fachin mandag, at korruptionsdommen mod den tidligere brasilianske præsident Luiz Inácio Lula da Silva ikke er gyldig. Dermed er vejen potentielt banet for, at Lula kan genopstille til præsidentembedet i Brasilien. Det kræver dog først, at resten af højesteret erklærer sig enig i afgørelsen. Fredag analyserede David Dragsted Lulas muligheder for at vippe den nuværende præsident, Jair Bolsonaro, af pinden.

Regeringen og støttepartierne Radikale Venstre, SF og Enhedslisten kunne tirsdag fortælle, at de var blevet enige om en yderligere genåbning af udvalgsvarebutikker og skoler. Afgangselever i grundskoler og på ungdoms- og voksenuddannelser får lov til at møde op hver anden uge, mens elever i 5.-8. klasse må deltage i udendørsundervisning én dag om ugen. Højskolerne og efterskolerne blev denne omgangs helt store vindere – de får nemlig lov at lukke helt op fra på mandag.

Ifølge en ny rapport fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO) udsættes hver tredje kvinde for fysisk eller seksuel vold i løbet af deres levetid. Det kom frem onsdag, da rapporten, som bygger på den hidtil største undersøgelse af vold mod kvinder, blev fremlagt. Desværre konkluderer rapporten også, at tallene stort set ikke har ændret sig de sidste 10 år.

Sidste lørdag stemte det amerikanske senat Joe Bidens enorme hjælpepakke til den nette sum af 1.900 mia. dollars igennem. Onsdag skete det samme i Repræsentanternes Hus, og dermed var der givet grønt lys fra begge kamre til, at USA’s præsident torsdag kunne underskrive loven. Hjælpepakken vil blandt andet give størstedelen af amerikanerne en kontant udbetaling på 1.400 dollar.

Denne uge har budt på en rigtig et-skridt-frem-og-to-tilbage-tango i vaccinesagaen. Efter det torsdag kom frem, at Danmark har valgt midlertidigt at indstille brugen af vaccinen fra AstraZeneca, kunne vi fredag varme os ved nyheden om, at Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) har godkendt brugen af vaccinen fra Johnson & Johnson. Samtidig kan der være lange udsigter til, at den rent faktisk kommer i omløb i EU. David Dragsted skrev i fredagens ‘Kære læser’ om vaccineplanens store båndsalat.

Et sidste ord

Slå benene op og nyd, at det er weekend.

Vi ses!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12