13. november 2017

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Patriarkens sidste krampetrækninger

For hver ny tilsmudset magtmand er det, som om vi rammes af en ny bølge af chok. Vi sidder hele tiden med frygten for, at endnu en af dem, vi kender, elsker og beundrer, skulle vælte ud af skabet som sexkrænker. Og vi har kæmpet med trangen til at afvise alle anklager som pure opspind, […]

Kære læser

Møde mellem giganter

Jovist, vi kan også lave podcasts her på Føljeton. Lyden er ikke dadelfri (endnu), men til gengæld er autenticiteten i højsædet på denne vidunderlige optagelse fra Boghallen ved Københavns Rådhusplads, hvor Føljetons Oliver Stilling for nylig interviewede de skønlitterære forfattere Kaspar Colling Nielsen og Peter Adolphsen foran et nysgerrigt, velinformeret og lattermildt publikum i alle aldre. Colling Nielsen er aktuel med romanen Det europæiske forår, og i august udkom Adolphsens længe ventede Rynkekneppesygen. Spol lidt, hvis interviewet er lang tid om at komme i gang. Der er en time i alt, og det er uredigeret, hvilket også har sin charme.

Det bedste vi har set

Den islandske popgejser

Den islandske popgejser

Ærlig talt har vi det lidt blandet med islandske Björk og hendes til tider lidt anmassende musik og personlighed, men man må give hende, at hun er en af de seneste to årtiers mest interessante popmusikalske fænomener. Hendes nye album er på trapperne, og The Observer har mødt hende til et ganske menneskeligt og fint interview om mænd, musik og humor.

+ Her er hendes seneste single forresten. Vild video.

Bydel bliver dobbelt så stor, som man beregnet

Bydel bliver dobbelt så stor som beregnet

Vi bliver nogle gange mistænkt for at være særligt ude efter Aarhus (Danish for progress), selv om to tredjedele af redaktionen har adresse i byen, men nogle gange klarer de det selv i det østjyske. Nu viser det sig nemlig, at byens splinternye bydel får dobbelt så mange indbyggere, som man havde regnet med. Det er de blevet lidt knotne over i Aarhus Ø. Ved I forresten, hvorfor aarhusianerne tager en bildør med ud i ørkenen?

På Süddeutsche Zeitung kan de deres kram

På Süddeutsche Zeitung kan de deres kram

Vi har trods alt nævnt Paradise Papers nogle gange i den forgangne uge, og en af de lavpraktiske fornøjelser har været at skrive Süddeutsche Zeitung med umlaut og z igen og igen. Ligesom det var tilfældet med Panama-papirerne, blev Paradise Papers lækket til journalisten Bastian Obermayer på Süddeutsche Zeitung (ahh). Men hvad er det, avisen kan? The New Yorker har været i München for at tegne et portræt og beskrive de tyske journalisters arbejde med de brandvarme, hemmeligtstemplede papirer.

+ Læs også i Politiken, der har adgang til de lækkede papirer: ‘Flere lande stritter imod i EU’s kamp mod skattely’.

Saudi-Arabien er som Game of Thrones

Saudi-Arabien er som Game of Thrones

‘Saudi-Arabiens real-life Game of Thrones’, er den populærkulturelle overskrift på en virkelig god podcast fra Vox. Tre personer, der ved, hvad de taler, diskuterer i næsten en halv time med begejstring og en nørdet detaljeringsgrad, hvad Saudi-Arabiens ambitiøse 32-årige kronprins Mohammed bin Salman har gang i. Han fremstår moderne og progressiv, men han er også ved at konsolidere al magt i landet omkring sin egen person, ligesom han har eskaleret den blodige krig i Yemen. En af gæsterne er Vox-journalisten Zack Beauchamp, som skrev en læseværdig artikel om samme emne i sidste uge (hvis du ikke har tid til at lytte).

50 virksomheder, det er værd at holde øje med

50 virksomheder, det er værd at holde øje med

Og så lidt biz – ikke showbizz, men real business. Bloomberg Businessweek har lavet en liste over 50 internationale børsnoterede virksomheder, som det er værd at holde øje med i 2018, fordi de ”står over for usædvanlige udfordringer”. Sus ned over listen og se, hvordan verden hænger sammen. Danske Ørsted (tidligere Dong Energy A/S) er nummer 15, og halvdelen af det, der står om Ørsted, er, at virksomheden nu er opkaldt efter manden, der opfandt elektromagnetismen. Det må man kalde succesfuld rebranding. Der er også et yoghurtfirma på listen.

Spisesedlen

Efter års stabilisering stiger den globale CO2-udledning igen. De seneste tre år har udledningen af C02 haft en flad vækstrate, men i år vil den angiveligt stige med 2%. Ved klimatopmødet i Bonn kalder den førende forsker Corinne Le Quéré udviklingen ”meget skuffende”, eftersom den vanskeliggør Paris-aftalens mål om, at den globale opvarmning ikke må stige med mere end to grader celsius.

Bander har angiveligt indgået våbenhvile. Ifølge TV 2, der har været i kontakt med kilder i og tæt på bandemiljøet i København, vil banderne ‘Loyal to Familia’ og det tidligere ‘Brothas’ lægge våbene i en måned. Aftalen er lavet på intiativ fra forældre. En af fædrene fortæller TV 2, at ”bandemedlemmer fra begge sider af konflikten er indforstået med aftalen – og er indstillet på at holde den”. Københavns Politi kan ikke bekræfte våbenhvilen.

Dødeligt jordskælv ved den iranske/irakiske grænse. Jordskælvet, der målte 7,3 på richterskalaen, har foreløbig kostet 335 mennesker og såret mindst 4.000. Størstedelen af de dræbte befandt sig i Irans vestlige Kermanshah-provins. Også Costa Rica i Mellemamerika blev i aftes ramt af et stort jordskælv, der målte 6,5 på richterskalaen. Her meldes indtil videre ikke om nogen dræbte.

Anklager: Præst fra Tømmerup skal have mindst 12 års fængsel. På onsdag falder der dom i sagen om den nu tidligere præst fra Tømmerup, der i fredags blev fundet skyldig i grove og gentagne seksuelle krænkelser af otte børn mellem 12 og 16 år. Anklager Anja Lund Liin vil have den tiltalte dømt hårdere, end det var tilfældet for de dømte i både Tønder- og Brønderslevsagen.

Polens indenrigsminister nægter racistiske slogans efter lørdagens march. I lørdags, på Polens uafhængighedsdag, marcherede 60.000 nationalister fra den alleryderste højrefløj gennem Warszawas gader for at demonstrere for et ”rent, hvidt Europa”. Efter marchen nægtede Polens indenrigsminister, Mariusz Błaszczak, over for en reporter fra Washington Post, at der havde været racistiske slogans til stede. Ministeren mente i stedet, at det blot var reporterens egen holdning, fordi denne ”selv opførte sig som en politisk aktivist”.

Et sidste ord

Vi har to ting, som du kan gå hjem på i dag: 1) noget sexet og meget smukt og 2) noget ekstremt usexet og ret sundt. Vi dømmer ikke, vi siger bare, at vi nok er mere til kunstnerisk sex i L.A. end kommunalpolitisk zumba i Skanderborg. Your choice.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12