13. september 2017

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Fanget mellem zombier og betonsocialdemokrater

Helt nye byer og kunstfærdige bydele skyder lige nu hurtigere op i de rigeste dele af Danmark, end de mindste landsbyer forvitrer, går i endelig opløsning og lukker ned i de fattigste egne. Men tendensen er klar: Glasbygningerne rejses i og omkring universitetsbyerne, mens de gamle husmandssteder forsumper som larmende tavse zombie-steder. Selv om Danmark […]

Det bedste vi har set

Kgl. Hofbygmester Lauritz de Thurah byggede Gl. Holtegaard som en lystgård til sig selv i 1756. Pengene tjente han som arkitekt på Frederikstaden i København, som blev finansieret af Danmark betænkelige slaveeventyr på De Vestindiske Øer. Gl. Holtegaards nye udstilling ‘Kolonihistorier – magt og afmagt’ er skabt med udgangspunkt i huset og har til formål at udfordre den kollektive erindring om den transatlantiske slavehandel, som Danmark var en del af, fortæller kunsthallens direktør, Maria Gadegaard.

Spisesedlen

Europa-Kommisionens præsident holder ‘State of the Union’-tale. Jean-Claude Juncker advarede i sin tale mod et Europa ”i flere hastigheder”. I stedet opfordrede han medlemmer, der står uden for eurosamarbejdet, til at tilslutte sig den fælles valuta. Derudover bød talen på kritik af Polen og Tyrkiet, stikpiller til Storbritanniens Brexit-beslutning og et forslag om én Europæisk præsident i stedet for de nuværende to.

Regeringen kan ikke leve op til velfærdsløfte. Regeringen havde med sin finanslov lagt op til en vækst i det offentlige forbrug på 0,5 procent. Men nu fortæller Politiken, at hvis man medregner de andre reformer, som regeringen har fremlagt, så kan man ikke holde den målsætning. Det betyder konkret, at regeringens skattelettelser vil fjerne 500 millioner kroner i velfærd.

Rigsrevisionen undersøger Sundhedsplatformen. For et par måneder siden blev der igangsat en undersøgelse af Region Hovedstadens store it-satsning på sundhedsområdet. Ifølge en intern besked på Region Hovedstadens intranet er undersøgelsen igangsat på baggrund af projektets størrelse og de kritiske historier om projektet, flere medier har bragt. Forundersøgelsen forventes afsluttet i oktober.

Franskmænd protesterer mod Macron-reform. Mellem 220.000 og 400.000 franskmænd demonstrerede i går mod den bebudede arbejdsmarkedsreform. Samtidig var der flere mindre strejkeaktioner rundt omkring i Frankrig. Protesterne var organiserede af venstreorienterede fagforeninger, men set i lyset af tidligere fagforenings-protester i forbindelse med reformer af arbejdsmarkedet var protesterne relativt små.

Irakisk parlament afviser muligheden for kurdisk stat. Den kurdiske befolkning skulle d. 25. september have holdt folkeafstemning om, hvorvidt man ville grundlægge sin egen selvstændige kurdiske stat i Iraks nordlige territorium. Men nu har det irakiske parlament afvist, at en sådan afstemning kan finde sted, da den ifølge den irakiske premierminister ”er en trussel mod borgerfreden og den regionale sikkerhed”. Flere politikere i det irakisk-kurdiske parlament har allerede affejet det nationale parlaments beslutning.

Et sidste ord

Interviewet med de her mennesker på chilensk tv er ikke specielt interessant, og da slet ikke, hvis man ikke forstår spansk. Men hunden; hunden nede i hjørnet taler da et sprog, som alle kan forstå: tyvens sprog. Og så på direkte fjernsyn!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12