13. september 2018

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Blodpenge fra Løkke

”Tag anorakken af!”. ”Hæng ham”. ”Du er ikke rigtig grønlænder”. Luften føg med skældsord og iltre provokationer, da statsminister Lars Løkke Rasmussen forleden spadserede gennem Nuuk sammen med Grønlands landsstyreformand Kim Kielsen. De havde netop underskrevet en omfattende investeringsaftale, hvor den danske stat donerer 700 mio. kroner plus en lånegaranti på 450 mio. kroner til […]

Kære læser

Det, Jean-Claude Juncker siger, er…

Jean-Claude Juncker holdt i går sin sidste ‘state of the union’-tale som formand for Europa-Kommisionen. Det var en kampklar Juncker, der manede til oprør mod de nationalistiske ‘anti-EU’-bevægelser og forsøgte at komme med svar på de problemstillinger, som har dannet nationalisternes platform. Men samtidig var det også en Juncker, der virkede angst for, at Europa-Parlamentsvalget til maj vil blive vundet af hans nationalkonservative modstandere, hvilket fik ham til at komme med kontroversielle forslag om EU’s budget. Føljeton giver dig de vigtigste citater fra talen og sætter dem i kontekst.

Spisesedlen

EU-parlamentet vil indlede proces mod Ungarn. I går stemte et stort flertal i EU-parlamentet for at indlede den såkaldte artikel 7-proces mod Ungarn. Det sker, fordi Parlamentet mener, Ungarn har forbrudt sig mod EU’s kerneværdier som fx retssikkerhed, frihed for pressen og liberale rettigheder. Processen kan i sidste ende betyde, at Ungarn mister sin stemmeret i EU, men det er usandsynligt, at det når dertil.

Pussy Riot-medlem indlagt med mulig forgiftning. Det skriver aktivistgruppen på twitter. Det drejer sig om medlemmet Pyotr Verzilov, der var en af de aktivister, der løb på banen i finalekampen ved VM i Rusland for at protestere mod præsident Vladimir Putin og hans regering. Gruppen selv skriver, at Verzilovs tilstand er kritisk.

Paven indkalder til møde om seksuelle overgreb. Pave Francis har onsdag indkaldt biskopper fra hele verden til et møde, hvor dagsordenen er beskyttelse af mindreårige mod sexovergreb. Indkaldelsen sker efter, at der er dukket flere sager om overgreb op i den katolske kirke, og paven er blevet beskyldt for at have dækket over overgrebene.

Kulturminister indstilles som kandidat til EU-parlamentet. På et hovedbestyrelsesmøde i Liberal Alliance blev kulturminister Mette Boch i går indstillet som partiets kandidat til det kommende EU-parlamentsvalg. Boch understreger dog, at skulle hun få muligheden for igen at blive minister på den anden side af et folketingsvalg, vil hun trække sit kandidatur til EU-parlamentet tilbage.

Danmark bliver vært for stort klimatopmøde. København bliver i efteråret 2019 værtsby for C40 Mayors Summit. Her samles et netværk bestående af mere end 90 borgmestre fra nogle af verdens førende klima-storbyer og diskuterer de store klimaproblemer, samt hvad man praktisk i byerne kan stille op med problemerne.

Et sidste ord

Vi gjorde ikke så meget ud af 17-året for 9/11 forleden. Til gengæld delte nogen på Twitter forsiden på det nummer af satiremagasinet The Onion, som udkom umiddelbart efter den skæbnesvangre dag i 2001. Hvor var det dog smukt og elegant arbejde. Den fineste ‘nyhed’ var nok den nede i højre hjørne med overskriften ‘Not Knowing What Else To Do, Woman Bakes American-Flag Cake’. Læs eller genlæs den her.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12